Sfaturi de gatit de la bunica

Cu ani in urma mi s-a cerut sa scriu despre ceea ce am invatat de la bunica mea despre gatit. Invatam mereu de la ea, desi, ocazional, invata si ea ceva de la mine. 😉

Bunica mea era una dintre acele bucatarese intuitive din bucatarie.

In timp ce eu ma pricepeam cel mai bine la prepararea unui singur fel de mancare la un moment dat, bunica mea putea coordona o masa intreaga pentru 8 – o proteina din felul principal, una sau doua feluri de legume, un amidon si o salata – fara ca macar sa se agite.

sfaturi bucatarie
sfaturi de la bunica

Secretele de la ea =  1000 de carti de bucate

Intotdeauna gusta orice gateste si regla condimentele. Gatea din memorie si un sentiment bine dezvoltat a ceea ce functioneaza bine impreuna si a modului in care aromele vin in echilibru.

Care sunt unele lucruri despre mancare si gatit pe care m-a invatat bunica mea de-a lungul anilor? Iata:

 

  1. Nu iti fie teama sa folosesti sare, zahar sau grasimi la gatit. Sunt importante pentru aroma si totul este in regula, cu masura.
  2. Gusta in timp ce gatesti. Gusta cand crezi ca s-a terminat. Pentru a obtine echilibrul corect al aromelor, trebuie sa gusti si sa faci ajustari.
  3. Echilibreaza aciditatea cu zaharul. Cand gatesti un sos pe baza de rosii, rosiile pot fi acide, poate fi necesar sa echilibrezi aciditatea cu putin zahar. Poti adauga fie o lingurita de zahar in sos, fie poti include in sos cateva ceape si / sau morcovi, care sunt dulci si vor aduce echilibru rosiilor. Acelasi lucru este valabil si pentru sosurile de salata. Daca prepari un sos de lamaie sau otet si sos de ulei, adauga putin zahar pentru a echilibra aciditatea lamaii sau a otetului.
  4. Sareaza mancarea in timp ce o gatesti. Va scoate aroma mancarii mai bine decat daca adaugi sare doar la sfarsit. Nu uita sa pui multa sare in apa pastelor! Apropo, daca folosesti ingrediente intregi, proaspete, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la prea multa sare, deoarece majoritatea excesului de sare pe care il obtinem in dietele noastre provine din alimente ambalate.
  5. Cumpara si gateste ce este de sezon. Va avea un gust mai bun si va fi mai ieftin. Daca nu stii ce e de sezon, intreaba. Oamenii care lucreaza in departamentul de produse la magazinele alimentare sunt de obicei mai mult decat fericiti sa ajute.
  6. Citeste intotdeauna eticheta ingredientului de pe cutie sau cutie. In zilele noastre au pus tot felul de junk. Ai grija in special la orice scrie pe eticheta „cu continut scazut de grasimi”; de obicei aceste produse sunt ambulate si preparate cu umpluturi pe baza de carbohidrati.
  7. Incearca sa alegeti cea mai grea dintre dimensiunile sale atunci cand cumperi o lamaie, portocala sau grapefruit (si alte produse, de asemenea). Acela va fi cel mai suculent. (Acesta este unul dintre primele lucruri care bunica mea mi l-a zis despre mancare, imi amintesc ca am fost un copil de 7 ani, alegand dupa cele mai grele portocale din magazin).

Extra sfaturi

  1. Un pic de grasime de slanina este excelenta pentru aroma, la fel si grasimea de pui si, desigur, untul. Nu iti fie teama sa utilizezi aceste grasimi (cu moderare, desigur). Prajeste alimentele cu un ulei cu un punct de fum ridicat, cum ar fi uleiul de tarate de orez sau ulei de seminte de struguri. Uleiul de masline este excelent pentru nevoile zilnice de gatit. Indiferent de ultima manie dietetica, corpul tau are nevoie de grasimi pentru a functiona bine. Deci, nu iti fie frica de asta.
    sfaturi gatit

    9. Foloseste o placa de taiat separata pentru taierea pasarilor de curte si spala bine tot ce atinge pasarile de curte crude – mainile, blatul, cutitele- dupa ce ati terminat de pregatit.

    10. Mananca peste proaspat in ziua in care il cumperi si pastreaza-l la rece inainte de a-l gati. Pestele este cel mai bun atunci cand este foarte proaspat.

    11. Daca doresti carnea sa se rumeneasca, nu o amesteca in tigaie si nu aglomera tigaia. Doar lasi sa stea acolo in tigaia fierbinte, pana cand se rumeneste pe o parte. Apoi pe celealta parte si e gata.

    12. Cumpara si utilizeaza o oala sub presiune. Nu iti fie frica de ea. Cele noi au toate aceste caracteristici excelente de siguranta. Vei economisi mult timp gatind cu oala sub presiune.

    13. Variaza mesele de la o zi la alta. Nu consumati aceleasi alimente in fiecare zi. Corpurile noastre sunt concepute pentru varietate.

     

    Aceasta lista ar putea continua cu usurinta, de fapt. Bunica putea vorbi ore intregi, intr-un mod informat si inteligent, de ce grasimea este buna pentru tine, cea mai buna modalitate de a face gem, cum sa iti dai seama cand e gata o friptura, cum nu exista o dieta unica pentru toti oricine, etc. etc. Tot ce stiu despre mancare si gatit este inspirat din exemplul ei.

     

    Care sunt cele mai importante lucruri despre gatit pe care le-ai invatat de la parinti sau alte rude? Te rog sa nu eziti sa participi la comentarii.

     

    sfaturi bucatarie bunica

    Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.

    Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.

    Written by Cristiana

    0
    Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x