Untul trebuie intr-adevar sa fie refrigerat?

Una dintre placerile mele simple preferate dimineata (sau oricand, intr-adevar) este o bucata calda de paine prajita, prajita cu unt. Imi place – cum ar fi, chiar imi place – asa ca imi frange putin inima cand ma trezesc cu o bataie de unt prea rece, care pur si simplu nu poate fi intins. Untul rece care necesita forta; genul de forta care sparge o bucata de paine prajita odata moale.

bucati de unt
unt de masa

Care ar fi solutia?

O solutie simpla ar fi sa-mi tin vasul cu unt acoperit afara pe tejghea sau intr-un dulap, unde untul ramane la temperatura camerei si se poate intinde perfect in orice moment. Dar, dintr-un anumit motiv, nu am reusit sa o fac, ceea ce ma face sa ma intreb: Untul trebuie intr-adevar refrigerat?

Poate, la fel ca mine, depozitezi untul in frigider pur si simplu din obisnuinta, pentru ca asa ai fost crescut si este ceea ce continui sa faci acum. Sau poate motivele tale pentru refrigerare sunt pentru ca crezi ca este mai sigur. Dar este, intr-adevar?

Exista multe dezbateri despre cel mai bun loc pentru depozitarea untului. Unii sustin ca pastrarea acestuia intr-un vas acoperit sau intr-o vesela – ascunsa intr-un dulap sau pe tejghea – este bine, in timp ce altii sunt ferm impotriva si o pastreaza doar in frigider.

Este rau sa lasi untul afara?

Gandeste-te la celelalte produse lactate obisnuite din bucataria ta. Laptele, smantana si iaurtul sunt toate depozitate in frigider fara indoiala. Lasate la temperatura camerei, nu dureaza mult pana cand incep sa se strice.

La urma urmei, untul este facut din smantana, deci exista logica in a gandi ca, la fel ca smantana, ar trebui sa fie pastrata si in frigider – dar exista o diferenta. Componenta principala a untului este grasimea (cel putin 80%). Grasimile ridicate combinate cu un continut scazut de apa fac un mediu mai putin potrivit pentru cresterea bacteriana.

Cealalta preocupare este ca untul lasat prea mult timp va deveni in cele din urma ranced. Totusi, acest lucru nu se va intampla peste noapte, sau chiar in cateva zile. Si cand se va intampla, vei sti imediat. Untul va mirosi si, daca continui sa-l gusti, cu siguranta va avea gust. Daca se intampla acest lucru, este pur si simplu timpul sa-l arunci.

 

Lasa-l afara, dar nu pentru prea mult timp

 

 

Savantul alimentar Harold McGee este de asemenea de acord ca pastrarea untului la temperatura camerei timp de cateva zile este bine. El observa ca, din cauza continutului scazut de apa, untul este capabil sa reziste contaminarii de catre microbi.

unt topit

Sfaturi pentru a lasa untul la temperatura camerei

  • Pentru depozitarea pe termen lung, este cel mai sigur sa depozitati untul invelit sau acoperit in frigider. Dar, pentru fericirea untului care se poate intinde, o cantitate mica poate fi depozitata, acoperita complet, la temperatura camerei – cu cateva avertismente.
  • Factorii care duc la stricarea untului sunt expunerea la aer si lumina, asa ca pastreaza-l intr-o farfurie acoperita sau intr-un vas de unt care il va proteja atat de aer, cat si de lumina si te va ajuta sa il mentii la o temperatura constanta pentru a ramane suficient de rece pentru a-si mentine forma .
  • Clima in care locuiesti este, de asemenea, un factor important, zonele climatice mai reci fiind mai favorabile stocarii la temperatura camerei. Daca temperatura din bucataria ta depaseste cu mult peste 25 ° C, cel mai bine este sa lasi untul in frigider.
  • Cand este lasat la temperatura camerei, untul sarat este mai bun decat cel nesarat, deoarece continutul de sare il face si mai putin predispus la cresterea bacteriana.

Intr-adevar, se reduce la preferintele personale; daca preferi untul moale, tartinabil, continua si pastreaza untul la temperatura camerei. Asigura-te ca il pastrezi acoperit si utilizeaza-l in cateva zile. Si pentru a te juca in siguranta, pastreaza doar cantitatea pe care crezi ca o vei folosi in cateva zile, apoi completeaza vasul cu unt.

bucata de unt

Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.

Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.

Written by Cristiana

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x