Gogosi pufoase din caietul bunicii
Reteta de gogosi ca la gogoserie este una din cele mai bune pe care le-am incercat pana acum. Din copilarie am iubit gogosile
Timp Preparare:
20 min
Timp Gatire:
55 min
Timp total
75 min
Despre
Ingrediente reteta Gogosi Pufoase
- 450g faina alba
- 1 ou (se poate omite daca se fac de post)
- 200ml lapte caldut (sau apa daca sunt de post)
- 40 g zahar tos
- 7g drojdie uscata sau 25g proaspata
- 1\2 lingurita sare
- 400 ml ulei pentru prajit
- zahar pudra
- 1 esenta extract de vanilie
Valoare nutritiva Gogosi Pufoase
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 6 %
- Carbohidrati 21%
- Calorii 21%
Mod de preparare reteta: Gogosi pufoase
Pregatirea si prepararea
Incepem cu aluatul . Se face o maia din drojdie, o lingura de faina si 100 ml de lapte caldut, care se lasa apoi sa creasca intr-un loc cald timp de 20-30 minute, pana cand isi dubleaza volumul. Am explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. E scris totul, cum se framanta, cum se pregateste totul, de ce temperatura are nevoie drojdia ca sa se active, tot ce trebuie este sa citesti cu rabdare 🙂
Se adauga faina cernuta si se adauga zaharul, oul si esenta de vanilie. Se framanta pana se incorporeaza tot. Si abia apoi se adauga sarea. Dupa ce totul este incorporat bine , se adauga putin cate putin din lapte si se amesteca aluatul in continuare pana devine un aluat elastic, usor lipicios.
Lasa-l la crescut aprximativ 50 min – 1h acoperit, pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe masa de lucru pudrata cu faina si il intindem cu un sucitor. O data aluatul intins se pot face orice forme se doresc, fie rotunde cu ajutorul unui paharm sau in forma de inima sau orice se doreste.
Daca vrei niste forme mai speciale, poti aluatul din bol , sa il formezi un sul, sa il imparti in 11-12 bucati egale si sa formezi suluri subtiri si apoi sa le impletesti , vor iesi ca niste colacei impletitit dar de data aceasta nu din aluat de paine ci din aluat de gogosi . Idei sunt multe.
Dar in orice fel ai alege sa intinzi sau sa folosesti aluatul, nu uita mereu masa de lucru si sucitorul sa fie pudrate bine cu faina.
Gogosile modelate se lasa pe blatul de lucru infainat, se acopera cu folie de plastic si se mai lasa la dospit cel putin 20 de minute, ideal 30.
Punem uleiul la incins in tigaie si cand este gata punem gofosile la prajit . Le lasam sa se prajeasca uniform la foc mediu si apoi le scoaem la scurs pe un servet de hartie si le putem pudra din ambundenta cu zaha pudra.
O bunatate ! Trebuie sa le incerci si tu!!! Nu uita, pentru orice intrebari sunt la un click distanta si cu mare drag te pot indruma daca ai neclaritati.
Pofta mare !