Ardei umpluti – reteta clasica
Portii
13 bucati
Calorii:
242
Vezi altele din:
Timp Preparare:
30 min
Timp Gatire:
100 min
Timp total
130 min
Despre
Ingrediente reteta Ardei Umpluti – reteta clasica
- 1,5 kg ardei gras
- un strop de ulei
- 1 ceapa mare, tocata
- 2 catei de usturoi
- 700 g carne tocata de vita si porc
- 2 conserve de 400 g rosii taiate
- cateva crengute de oregano sau frunze
- 1 bucata morcov
- apa
- 4 linguri de ketchup de rosii
- buchet mic busuioc, frunze culese
- 1 cana de orez
- sare
- piper
- patrunjel sau marar verde
- 3 fire ceapa verde
Valoare nutritiv
Ardei Umpluti – reteta clasica
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 13%
- Carbohidrati 2%
- Calorii 7%
Mod de preparare reteta:
Ardei Umpluti – reteta clasica
Pregatirea si prepararea
Un mic secret care il stiu de la bunica mea:
Punem orezul intr-o craticioara mica, adaugam 4 linguri de apa si il fierbem, pe foc mic, cca 1 minut, sau pana cand orezul absoarbe toata apa (cca 1 minut). Apoi stingem focul si il lasam sa se raceasca. In acest fel timpul de fierbere a ardeilor umpluti va fi mai scurt plus ca orezul isi va pastra forma in timpul fierberii – automat vizual va fi mai aspectuos.
Punem carnea tocata intr-un vas, adaugam ceapa,morcovul tocat marunt sau dat pe razatoare, mararul sau patrunjelul, tocate marunt, orezul rece, stopul de ulei, cateii de usturoi, sare si piper dupa gust. Framantam pana obtinem o compozitie compacta si bine legata. Stiu ca multe persoane calesc ceapa cu morcovul si cu usturoiul, insa eu prefer doar sa le fierb, sunt un pic mai light pentru stomac si automat pentru digestie.
Daca ardei s-au scurs bine intre timp de surplusul de apa , ii umplem cu compozitia obtinuta si le punem capacelele inapoi si ii punem, cu partea umpluta in sus, intr-o cratita incapatoare.
Sosul pentru ardei umpluti
Eu am folosit mini tocatorul pentru sos. Asadar punem ceapa si ardei grasi taiati in bucati portivite, adaugam sucul de rosii, 400 ml apa si sare dupa gust (1 lingurita de sare rasa dupa gustul meu). Mixam pana obtinem un sos grosut, omogen.
Daca nu aveti mini-tocator, puteti toca foarte marunt ardeii si ceapa si ii amestecati cu sucul de rosii, apa si sare dupa gust.
Pentru un plus de savoare eu mereu la sosul de rosii adaug si o lingurita de zahar. Acest lucru ajuta si pentru gust dar zaharul ca si ingredient mai ia din aciditatea rosiilor . Deci , cei care sunteti cu o digestie mai pretentioasa -ca si mine de altfel – va indemn sa adaugati si zahar in sos , nu va schimba gustul radical , doar ii va oferi o nota usor dulce.
O data ce sosul este gata , se poate turna peste ardei aranjati in oala si se mai completeaza cu apa atat cat sa fie bine acoperiti toti ardeii.Apoi adaugam deasupra foi de dafin si crengute de oregano , cimbru sau orice alte condimente va plac.
Ii lasam sa fiarba la foc mediu spre mic cu capac intredeschis, aproximativ o ora si daca vedeti ca apa scade prea mult se mai poate adauga in timpul fierberii cate un pic de apa calda ( nu rece) dar nu foarte multa sa nu diluati gustul sosului. Scuturam oala din cand in cand ca sa nu se prinda.
Eu in general acesti ardei ii fac la aragaz , dar se pot face si la cuptor (la foc mediu. Gatitii acoperiti o ora, descoperiti si gatiti inca o jumatate de ora ca sa prinda ceva culoare).
Va recomand cu drag sa ii incercati.