Jumari de porc
Timp Preparare:
10 min
Timp Gatire:
55 min
Timp total
65 min
Despre
Aceste jumari sunt un preparat traditional romanesc gatit in special in timpul sarbatorilor de iarna, dupa taierea porcului prin topirea grasimi din care se obtin aceste jumari pe de o parte si untura pe de alta parte.
Se servesc calde sau reci sub forma de aperitiv, sau gustare, sau date prin masina de tocat si amestecate in diverse aluaturi. . Jumarile se pot face atat din carne de porc grasa cat si din slanina fara carne. Jumarile sunt acel fel de mancare ce nu poate lipsi de pe mesele de sarbatori. Retetele exista din mosi-stramosi, facand deliciul atat al maestrilor bucatari, cat si al copiilor.
Ingrediente reteta Jumari
- 2-3 kg slanina de porc cu carne
- 250ml cana apa
- sare grunjoasa
Valoare nutritiva Jumari
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 14%
- Carbohidrati 0%
- Calorii 41%
Mod de preparare reteta: Jumari
Pregatirea si prepararea
Incepem pregatirea jumarilor prin a taia slanina in bucati dreptunghiulare cat mai egale cu putinta.
Le putem intr-o oala sau intr-un ceaun si turnam peste ele apa rece. Motivul folosirii apei este: apa va incepe sa fiarba inainte de a se topi slanina si deci va ajuta la coacerea jumarilor pe interior inainte de a se coace la exterior, fapt ce le va tine moi la interior.
Jumarile se lasa la foc moale si dupa cam 1-2 ore se fac. Cand incepe sa fiarba apa se mai asteca putin in timpul gatirii.
Dupa 30 de minute de cand au inceput sa fiarba, jumarile vor pocni si se vor rumeni. Acum, deja se formeaza untura topita.
Se lasa focul mic pentru ca untura sa se topeasca bine si sa se faca aurii jumarile Cand jumarile au culoarea care va place, se scot si se lasa pe un prosop absorbant. Se ia oala de pe foc si jumarile se presara cu sare.
Untura calda se filtreaza prin sita cu sifon si se pune in borcane sau vase rezistente. Se lasa la rece si se obtine untura, iar jumarile se servesc cu mujdei de usturoi, mustar si paine proaspata sau se pot pune in mancare ori alaturi de o mamaliga.
Pofta buna!