Piure de cartofi
Timp Preparare:
10 min
Timp Gatire:
25 min
Timp total
35 min
Despre
Ingrediente reteta Piure de cartofi
- 2 kg cartofi amestecati, cum ar fi albi si rosii
- 25g unt gras,
- 30-40 ml de lapte
- 30ml smantana
- Piper negru proaspat macinat
Valoare nutritiva
Piure de cartofi
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 2%
- Carbohidrati 7%
- Calorii 5%
Sfaturi cum sa faceti cel mai bun piure de de cartofi
Bine, inainte de a ajunge la reteta propriu-zisa, iata cateva sfaturi esentiale pentru piureul de cartofi pe care sa le tineti mereu in minte:
Utilizati amestec de cartofi. Unii oameni au o preferinta puternica pentru cartofii albi sau pentru pentru cei rosii. Dar recomand cu caldura sa folositi un amestec 50/50 din ambele! Este de fapt un pont pe care l-am luat de la bunica mea cu ani in urma si sunt convinsa ca amestecul va ofera tot ce este mai bun din ambele lumi.
Evitati sa va imbogatiti cartofii. Prea multa apa este inamicul piureului de cartofi! Dar vesti bune, este usor de evitat. Pur si simplu:
Taiati-va cartofii inainte de a ii fierbe. Stiu, multi dintre noi am crescut fierbind cartofi intregi. Dar problema este ca cartofii mari, intregi, se gatesc neuniform. Deci, in schimb, taiati cartofii in bucati mai mici de dimensiuni egale pentru o fierbere rapida si uniforma.
Nu fierbeti cartofii in exces. Sau poate ca sfatul ar trebui sa fie, nu faceti mult mai multe sarcini aproape de sfarsitul timpului de gatire a cartofilor. 😉 De indata ce un cutit sau o furculita poate fi introdusa cu usurinta intr-un cartof cu rezistenta minima, este clar, sunt fierti.
Nu amestecati in exces! In general, doriti sa amestecati lichidele in piureul de cartofi pana cand sunt doar omogenizate. In caz contrar, daca amestecati in exces, se pot trece in teritoriu gumos, ceea ce nu este bine.
Asezonati cu sare pe parcurs. Vom folosi sare de mare fina pentru a asezona cartofii atat (1) in apa in timp ce fierb, cat si (2) dupa aceea, cand adaugati untul, laptele si smantana. Ca intotdeauna cand asezonati o reteta, gust-gust-gust pe parcurs in timp ce pregatiti reteta si adaugati mai multa sare dupa cum este necesar.
Mod de preparare reteta:
Piure de cartofi
Pregatirea si prepararea
Intr-o oala mare, acoperiti cartofii cu apa si adaugati un praf generos de sare. Aduceti la fierbere si gatiti pana se inmoaie complet, 16 pana la 18 minute. Scurgeti si puneti cartofii in oala.
Folositi un instrument pentru a macina cartofi – presa sau diverse aparate care se gasesc pe piata- pentru a pisa cartofii pana la omogenizare.
Intre timp, intr-o cratita mica, topiti untul impreuna cu laptele pana se omogenizeaza toata compozitia.
Se toarna compozitia de lapte-unt cald peste cartofi si se amesteca pana cand se combina complet si devine cremos. Se adauga smantana si se amesteca pana se omogenizeaza.
Asezonati cu generozitate piureul de cartofi cu sare si piper.
Transferati cartofii intr-un bol de servire si acoperiti cu doua linguri de unt ramase. Se condimenteaza cu mai mult piper inainte de servire.
Pofta buna!
Puteti reincalzi piureul de cartofi?
Da! Puteti chiar sa il faceti inainte si sa inghetati piureul de cartofi. Doar asigurati-va ca nu va zgarciti cu unt sau smantana. Este grasimea care ajuta cartofii sa se reincalzeasca bine.
Modalitatea mea preferata de a reincalzi piureul de cartofi este sa-i pun doar in cuptorul cu microunde (acoperiti) pentru cateva minute, apoi sa ii amestec bine inainte de a ii servi.
De asemenea, le puteti pune intr-un cuptor la temperatura lenta (cateva ore la mic) sau ii puteti reincalzi pe aragaz dar la fel la foc mic. Doar amestecati din cand in cand si adaugati mai mult unt si condimente daca este necesar pentru a ii servi.