Clatite – reteta simpla
Timp Preparare:
10 min
Timp Gatire:
25 min
Timp total
35 min
Despre
Ingrediente reteta Clatite simple
- 100 g faina
- 2 oua mari
- 1 lingura zahar tos
- 250 ml lapte
- 2 linguri de unt topit, racit
- esenta de vanilie
- coaja de lamaie
- unt sau ulei pentru prajit
Valoare nutritiva
Clatite simple
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 7%
- Carbohidrati 12%
- Calorii 11%
Mod de preparare reteta: Clatite simple
Pregatirea si prepararea
INAINTE DE ORICE!!!
Faceti aluatul cu cateva ore inainte, acoperiti si raciti.
PASI
Cerneti faina intr-un bol cu un praf de sare si faceti un cert in centru. Intr-un alt bol, batem ouale cu zaharul, laptele si untul topit, pentru a se combina, apoi turnam in faina. Folosind un tel electric de mana (sau un tel), amestecati lichidul in faina pana cand obtineti un aluat omogen. Adaugati apoi esenta de vanilie si coaja de lamaie sau portocala.
Pentru a gati clatitele, incalziti o lingurita de unt intr-o tigaie mica pana cand se incinge si se spumeaza, o tigaie de 16-18 cm este ideala. Adaugati 2-3 linguri de aluat pentru fiecare clatita, rasturnand-o in jurul tigaii pe masura ce o adaugati. Aluatul ar trebui sa faca 10-12 clatite in total.
Gatiti fiecare clatita timp de 1-1½ minut, apoi rasturnati pentru un ultim minut pe cealalta parte. Pe masura ce clatitele sunt gata, asezati-le intre foi de hartie de copt antiaderenta pentru a ramane moi si fragede.
IDEI PENTRU UMPLUTURI:
1. Toppingul Clasic un strop de zahar si o stoarcere de suc de lamaie.
2. Pentru ceva putin diferit, incercati o salata de fructe stropita cu iaurt
3.Diverse gemuri sau dulceturi : de capsuni , de prune , de caise, de nuci , orice tip va place
4. Mai nou eu alaturi de clatite servesc la masa compot ( in special compot de piersici) si atunci clatitele le las simple
5. De asemenea se pot servi impreuna cu Nutella, sau Finetti sau orice tip de alta crema de ciocolata va place
SFAT
Daca faceti clatite pentru un fel de mancare , pur si simplu omiteti zaharul tos.
IDEI DE RETINUT
1. Gatiti clatitele pe fiecare parte –o clatita este gatita cand se desprinde din tigaie cand o scuturati.
2. Inclinati clatitele spre marginea tigaii si trei, doi, unu… intoarceti. Nu uitati sa aplicati aceeasi actiune pe care ati folosi-o atunci cand faceti o prajire cu un wok – este vorba doar de a folosi o miscare increzatoare a incheieturii mainii.
3. Daca folositi unt la prajitre clatitele se vor coace mai repede insa aroma va fi mai puternica.