6 greseli de evitat cand faci gratar de legume
In umila mea parere, prepararea la gratar este cea mai buna modalitate de a gati legume. Ii imbiba o aroma profunda, fumurie, care le transforma in ceva atat de delicios, incat pot transforma chiar si cei mai mari consumatori de carne, in iubitori de legume.
Dar gratarul de legume este mult mai usor de spus decat de facut. Uneori exteriorul arde inainte ca legumele sa devina fragede si alteori pur si simplu au un gust fad. Asadar, am adunat sase dintre cele mai frecvente greseli pe care oamenii le fac la gratarul de legume pentru a ma asigura ca nu vei mai ajunge niciodata dezamagita de legumele la gratar.
Nu preparati legumele tari.
Desi poti face la gratar aproape orice leguma, unele legume sunt mai potrivite pentru a fi la gratar decat altele. Legumele precum dovlecelul, ceapa si ardeiul gras sunt alegeri principale care devin fragede fara sa se arda in exterior. Legumele mai tari, cum ar fi cartofii si vinetele, sunt un pic mai greu de prajit. Aceste soiuri mai puternice dureaza mai mult timp pentru a gati, ceea ce inseamna ca exteriorul ar putea arde pana cand se gateste interiorul.
Incearca acest sfat: o modalitate de a evita acest lucru este sa le prepari, astfel incat sa nu risti sa le arzi. Pentru majoritatea legumelor, acest lucru poate fi realizat prin microunde sau fierbere pana cand sunt gatite la jumatate.
Nu le condimentezi suficient.
La fel ca si carnea, legumele au nevoie de condimente adecvate pentru a straluci. Sarea este fundamentala, dar dincolo de aceasta ar trebui sa le condimentezi la fel de agresiv precum friptura, puiul si orice alta carne.
Incearca acest sfat: incearca sa le acoperi cu condimentele tale universale preferate sau, mai bine spus, marineaza-le pentru a le oferi si mai multa aroma.
Evita sosuri zaharoase.
Legumele acoperite cu glazuri dulci (cum ar fi sosul de gratar cumparat din magazin, glazura balsamica sau sosul dulce acrisor) au tendinta de a se carameliza si de a se arde la gratar.
Incearca acest sfat: in loc sa folosesti aceste sosuri cu continut ridicat de zahar ca marinata, ramai la marinatele pe baza de ulei sau otet care iti vor imbraca legumele fara sa le arzi.
Nu ungi indeajuns gratarul
Ungerea gratarului, este cel mai benefic lucru pe care il poti face pentru a preveni lipirea legumelor.
Incearca acest sfat: inmoaie doar un prosop de hartie in cateva linguri de canola sau ulei vegetal si foloseste clesti pentru a-l trage peste gratar in timp ce este fierbinte. Aceasta tehnica este mai buna decat punerea legumelor in ulei.
Flacara mare sau nu?
Desi ar putea fi tentant, gratarul de legume la foc mare tot timpul risca sa le arda inainte de a fi gatite.
Incearca aceste sfaturi: Pentru majoritatea alimentelor, vei dori sa le pornesti la foc mare si sa reduci flacara la mediu pentru a le termina de gatit. De asemenea, poti utiliza punctele fierbinti ale gratarului si poti porni legumele pe partea fierbinte si le poti deplasa in partea rece. Ambele metode te ajuta sa obtii un exterior perfect crocant si un interior delicat gatit.
Le-ai gatit prea mult.
Le-ai gatit prea mult.
Deoarece gratarele gatesc legumele atat de repede, este usor sa le prepari din greseala. Fii cu ochii pe legumele tale si aminteste-ti ca se vor gati intr-o fractiune din timpul petrecut in cuptor.
Incearca acest sfat: gateste legumele la gratar aproximativ jumatate din timp fata de timpul de gatit in cuptor. Ai sa vezi diferenta.