Cateva cereale integrale preferate
Fiecare lot de boabe are o personalitate proprie, asa ca retine ca nu exista absoluturi, ci doar aproximative atunci cand vrei sa le gatesti. Timpii de gatit sunt intotdeauna aproximativi si vor varia in functie de cat timp a trecut de la recoltarea unui bob, de marimea boabelor si chiar de caracteristicile apei din zona ta.
Aceasta este o lista cu cateva dintre boabele mele preferate cu care gatesc, o lista care nu este in niciun caz menita sa fie cuprinzatoare sau de natura enciclopedica – pur si simplu cativa prieteni pe care ii revad din cand in cand.
Boabe de gatit mai lent:
Nu evitati boabele de gatit mai lent doar pentru ca nu sunt la fel de convenabile. Cu un pic de planificare anticipata, le poti gati din timp, in weekend sau intr-un aragaz lent si apoi le poti folosi din mers pe tot parcursul saptamanii.
Orz: folosesc deseori orz ca baza pentru retetele mele de risotto. Orzul intreg dureaza mult timp pentru a se gati, asadar caut orzul care a avut stratul sau tarate bogate in nutrienti doar usor perlat. Perlele elimina pur si simplu o cantitate variabila de acoperire cu tarate exterioare, dar cu siguranta nu la fel de mult ca un bob complet rafinat, sa-l numim semi-intreg.
Orez salbatic: cu siguranta ai mai auzit: orezul salbatic nu este de fapt orez; este o iarba acvatica anuala si una subutilizata. Aroma sa distinctiva de nuci, textura copioasa si culorile pamantesti captivante ar trebui sa il faca un candidat principal pentru utilizare frecventa dincolo de retetele de umplutura de vacanta si garnitura ocazionala cu miros. Beneficiile sale nutritionale sunt legendare si este disponibil un spectru larg de orez salbatic, care vine nu numai din regiunea sa nativa superioara a Marilor Lacuri, ci si din California, Washington si Idaho. Exista atat orezuri salbatice recoltate manual, cat si cultivate manual. Cunoscatorii iti vor spune repede ca orezul salbatic recoltat manual dintr-o canoe este ca un vin fin. Orezul salbatic cultivat manual este crème de la crème, dar nu se incadreaza in bugetul tuturor. Poate avea o culoare surprinzator de deschisa si adesea necesita mult mai putin timp pentru a se gati decat varul sau cultivat, orezul salbatic negru, mult mai intunecat, lucios, maroniu, cu care probabil esti familiarizat.
Cateva boabe de gatit rapid:
Gatite in mai putin de 30 de minute, toate boabele descrise mai jos pot fi usor incorporate in repertoriul tau. Cele mai multe dintre acestea se gatesc rapid, deoarece sunt mici, iar dimensiunea lor compacta le confera, de asemenea, un profil nutritiv impresionant. Deoarece nu au prea mult spatiu pentru endospermul cu amidon, cerealele mici contin un procent mult mai mare de carena si germeni bogati in nutrienti.
Ovaz: cel mai bun bob de dimineata, ovazul este disponibil in cateva forme diferite. Boabele intregi de ovaz (sau crupe) sunt echivalente ca marime cu boabele de grau, dar se gatesc de doua ori mai repede si sunt mai dulci in mod natural, oferindu-se frumos preparatelor picante, dulci, sarate si fructate. Ovazul taiat din otel este creat prin taierea cojii in bucati mai mici. Ovazul laminat de moda veche este produs prin aburirea crupe intregi si rularea lor la diferite grosimi. Ovazul instant este pur si simplu cel mai subtire sau cel mai fin ovaz taiat. Toate aceste variatii sunt considerate alimente intregi.
Quinoa: Gatirea quinoa este mai usoara decat incercarea de a afla cum sa o pronunti (KEEN-wah). Acest bob mic de gatit rapid m-a intimidat sa-l cumpar pentru prima data cu ani in urma, cu un profil nutritional pe care nu l-am putut ignora. Cu un continut ridicat de fibre usor de digerat si contine proteine, are un profil enciclopedic de vitamine si minerale si este plin de proprietati despre care se crede ca promoveaza sanatatea cardiovasculara, previne anumite tipuri de cancer, copleseste dureri de cap si migrene, ofera protectie antioxidanta pe. Acestea sunt cerealele atribuite pentru mentinerea armatelor incane puternice si rezistente. Deoarece proteina din quinoa este considerata completa, este un bob ideal pentru vegetarienii preocupati de obtinerea de suficiente proteine. Acesta include toti aminoacizii esentiali si este o sursa bogata de aminoacizi lizina, care promoveaza cresterea si repararea tesuturilor si sustine sistemul imunitar. In timp ce am cumparat initial acest cereale pentru avantajele sale nutritionale, l-am cumparat in continuare pentru gustul sau ierbos si pentru textura pufoasa, cremoasa.