Cum sa depozitezi si sa manipulezi ouale pentru a tine mai mult timp

depozitare oua

Probabil ca ai auzit sau ai citit despre fapte contradictorii cu privire la depozitarea oualor in frigider. Se considera ca nu este sigur sa pastrezi ouale la temperatura camerei. De aceea, este obisnuit ca majoritatea sa puna ouale la frigider.

In schimb, majoritatea tarilor europene considera ca nu este necesara refrigerarea oualor. Asadar, probabil ca te intrebi cum sa pastrezi ouale pentru ca acestea sa reziste mai mult timp? Ei bine, acest articol vorbeste despre tot ceea ce trebuie sa stii despre cum sa depozitezi si sa manipulezi ouale.

Cat timp poti pastra ouale inainte de a se strica?

Ouale pot rezista surprinzator de mult timp atunci cand sunt depozitate corespunzator.

In timp ce spalarea oualor elimina bacteriile, indepartezi si cuticula naturala de protectie. Acest lucru face ca bacteriile sa patrunda mai usor prin coaja si sa contamineze ouale. Atunci cand refrigerezi ouale, incetinesti dezvoltarea bacteriilor, prevenind astfel contaminarea.

Daca sunt pastrate la o temperatura potrivita in frigider (40 de grade Fahrenheit sau patru grade Celsius), ouale se strica rareori. Cu toate acestea, nu vor ramane bune pentru totdeauna. Cu timpul, pungile de aer din oua cresc in dimensiune, iar galbenusul si albusul se subtiaza si devin mai putin elastice. In cele din urma, ouale se pot usca pur si simplu.

Ouale se pot pastra bune in frigider timp de patru pana la cinci saptamani. Daca le congelezi, acestea se pot pastra timp de un an sau mai mult. Cu toate acestea, nu este recomandat sa congelezi ouale in coaja. Asadar, ia in considerare posibilitatea de a le sparge intr-un recipient sigur pentru congelator inainte de a le congela.

Cum sa depozitezi ouale pentru a le pastra proaspete

Atunci cand cumperi oua, verifica cu atentie pentru a vedea daca au crapaturi in coaja. De asemenea, trebuie sa acorzi atentie datei de valabilitate pentru a te asigura ca ai cel putin 30 de zile inainte de data de expirare pentru a le folosi. 

Cei mai multi oameni arunca cartonul de oua si le depoziteaza intr-un alt bol sau in suportul pentru oua care vine cu frigiderul.

Cu toate acestea, este recomandat sa pastrezi intotdeauna ouale in cutia lor originala. Motivul este ca cojile de oua au mii de pori minusculi care pot absorbi mirosurile si aromele puternice ale altor alimente din frigider.

Cutia de carton protejeaza ouale si impiedica acest lucru sa se intample. In al doilea rand, data de expirare este de obicei imprimata pe cutia de carton. Daca nu notezi data pe o hartie separata, este posibil sa uiti care era atunci cand arunci cutia. Si inca ceva.

Cei mai multi oameni nu stiu acest lucru, dar ouale trebuie depozitate cu partea mare in sus. Acest lucru ajuta la pastrarea galbenusului in centru. In plus, evita sa pastrezi ouale la frigider pe usa frigiderului.

Motivul este ca, de fiecare data cand deschizi frigiderul, temperatura fluctueaza, ceea ce face ouale vulnerabile la bacterii.

Daca nu ai cartonul de oua, pune ouale intr-un bol, acopera-le cu folie de plastic si aseza-le pe un raft din frigider.

Nu spala ouale

Nu spala ouale imediat dupa ce le colectezi. Protectia naturala ulterioara de pe suprafata cochiliei ajuta la pastrarea bacteriilor. Lasand ouale intacte, te asiguri ca acestea raman proaspete mai mult timp. Totusi, nu uita sa te speli bine pe maini cu apa si sapun dupa ce ai manipulat ouale. Desi ouale pot parea curate, exista totusi o probabilitate mare ca acestea sa contina bacterii pe coaja.

 

depozitare oua

Spala ouale chiar inainte de a le folosi

Cand esti gata sa gatesti acele oua, clateste-le sub apa calda de la robinet. Apa simpla va functiona foarte bine.

Cum sa-ti dai seama daca un ou este proaspat

Un ou vechi incepe sa prezinte semne de imbatranire pe coaja. De obicei, are o culoare diferita de cea a oualor proaspete. De asemenea, poti face testul de flotare. Pur si simplu umple un pahar cu apa si pune oul in pahar. Un ou proaspat va ramane scufundat pe fundul paharului. Un ou vechi de mai mult de o saptamana va incepe sa se ridice de pe fundul paharului. Oul este inca bun de mancat, doar ca nu mai este proaspat. Cu toate acestea, aceste teste nu vor spune daca un ou s-a stricat. Singurul test sigur este testul de mirosire – nu poti gresi niciodata mirosul unui ou stricat. Intotdeauna sparge ouale separat inainte de a le amesteca cu alte ingrediente. In acest fel, in cazul in care este stricat, nu va afecta celelalte ingrediente.

r

De Retinut !!!

Recomandarea mea este  ca sa consultati  medicul si/sau nutritionistul atunci cand decideti  sa  aduceti  modificari  in  alimentatie si/sau medicamentatia folosita in mod uzual.  Informatiile din acest articol si din acest site, sunt provenite din experienta  personala si/sau  sursele (daca este cazul) enuntate in articol.  Aceste sfaturi nu inlocuiesc recomandarile unui medic curant. 

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x