Cum sa gatesti orezul pentru a avea mai putine calorii
Orezul este unul dintre cele mai populare alimente din zilele noastre si este considerat un aliment de baza in multe tari, in special in Asia, unde consumul de orez este estimat la 90 %.
Orezul reprezinta, de obicei, o mica parte a unei mese mai mari si, din moment ce este relativ ieftin si poate fi asociat cu zeci de alte alimente, este usor de inteles popularitatea sa. Cu toate acestea, multi cunosc orezul alb pentru ca este un aliment bogat in carbohidrati, iar pentru persoanele care vor sa slabeasca, orezul brun, care este cel mai putin preferat in majoritatea retetelor, devine cea mai buna optiune.
Calorii in orez
O ceasca de orez alb fiert are aproximativ 200 de calorii, ceea ce nu este atat de semnificativ avand in vedere ca orezul este servit in portii mici. Dar caloriile pot totusi sa va afecteze greutatea daca sunt consumate in mod regulat. Chestia este ca orezul este alcatuit din doua tipuri de amidon; amidonul digerabil si amidonul rezistent.
Amidonul digerabil este usor de transformat in glucoza si apoi transformat in glicogen. Problema este ca excesul de glucoza care nu este transformat in glicogen se transforma in grasime si se stocheaza in organism, ceea ce duce la obezitate sau la cresterea excesiva in greutate. Potrivit cercetatorilor, cresterea amidonului rezistent este cheia pentru controlul greutatii, deoarece acesta nu poate fi transformat in zahar.
Cum functioneaza
Oamenii de stiinta de la Colegiul de Stiinte Chimice din Sri Lanka au studiat componentele alimentelor si au ajuns la ideea ca transformarea amidonului digerabil in amidon rezistent ar putea reduce continutul caloric din orezul alb cu pana la 50%.
James Sudhair, creierul din spatele acestei noi descoperiri, in timp ce isi prezenta cercetarile preliminare la National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS), a explicat ca tot ce trebuie sa faci este sa fierbi apa, sa adaugi ulei de nuca de cocos – trei procente din greutatea orezului pe care urmeaza sa il gatesti, iar apoi sa adaugi orezul. Pentru o cana de orez, puteti adauga doua lingurite de ulei de nuca de cocos.
Dupa ce orezul este fiert, pune-l in frigider pentru aproximativ 12 ore si gata. Va trebui pur si simplu sa incalzesti orezul la microunde atunci cand doresti sa il consumi.
La prima vedere, acesta este un proces simplu. Dar este implicata o multime de chimie. Pushaparaja Thavarajah, Ph.D., care a supervizat cercetarea, spune ca orezul fiert fierbinte contine molecule de glucoza libere.
Cand orezul se raceste, aceste molecule se restructureaza pentru a forma legaturi stranse care devin mai rezistente la digestie. Adaugarea uleiului de nuca de cocos pare sa ofere o bariera suplimentara care impiedica si mai mult digestia rapida.
Prin transformarea amidonului digerabil in amidon rezistent, acesta prelungeste timpul de digestie, nu este usor de transformat in glucoza si ulterior in glicogen si, prin urmare, reduce numarul de calorii.
Calorii, calorii si iar calorii
Baza acestei cercetari se intemeiaza pe fenomenul stiintific prin care incalzirea si racirea amidonului foarte digerabil poate modifica compozitia chimica a acestuia intr-un tip de carbohidrati greu digerabil, cunoscut sub numele de amidon rezistent. Sistemul digestiv uman nu are enzimele necesare pentru a digera acest amidon nedigerabil asemanator fibrelor. Acest lucru inseamna ca nu putem fi capabili sa extragem calorii – sau energie – din acest tip de amidon. Alte alimente, cum ar fi fasolea, contin in mod natural amidon rezistent. Dar, cu aceasta noua perspectiva, se dovedeste ca putem transforma amidonul digerabil din orezul alb fiert in amidon nedigerabil prin simpla adaugare de ulei de nuca de cocos, apoi prin gatirea si racirea orezului. Acest fapt era deja cunoscut in cazul gatitului cartofilor si, dupa cum explica James Sudhair in experimentul sau, uleiul reactioneaza cu amidonul din orez, creand un compus cu totul nou numit “complex amiloza-lipide”, cunoscut si ca amidon rezistent de tip 5, care este nedigerabil.
Este acest experiment real?
In ceea ce priveste stiinta, aceasta cercetare poate ajuta la reducerea numarului de calorii din orez. Asadar, daca iti place orezul gatit acasa, atunci poti schimba momentul si il poti gati cu o seara inainte de a planui sa-l servesti. Nu uita sa adaugi o lingurita sau doua de ulei de nuca de cocos si sa refrigerezi orezul. Acest lucru nu numai ca reduce timpul de preparare a cinei, dar iti mentine si talia sub control. Reincalzirea orezului nu afecteaza nivelul de amidon rezistent si poti gati chiar si paste folosind aceasta formula. Cu toate acestea, exista cateva lucruri de care trebuie sa fi atenta. In primul rand, nu se poate spune numarul exact de calorii pe care le vei evita, deoarece totul depinde de varietatea de orez. Din acest motiv, trebuie sa iti urmaresti cu atentie portiile.
In al doilea rand, uleiul de nuca de cocos contine calorii si trebuie sa adaugi ulei de nuca de cocos doar trei procente din greutatea orezului pe care il gatesti. Orice cantitate mai mare va creste incarcatura calorica a orezului pe care ai incercat sa o eviti in primul rand. Folosind masura exacta a uleiului, te asiguri ca acesta este complet utilizat ca un catalizator in transformarea amidonului digerabil in amidon nedigerabil. Ca o nota finala, pierderea in greutate nu poate fi controlata doar prin economisirea caloriilor. Ar trebui sa reduci consumul de orez si sa te angajezi in alte metode eficiente, cum ar fi exercitiile fizice si consumul unei mese sanatoase si echilibrate. De asemenea, asocierea orezului cu multe legume si alimente bogate in proteine, cum ar fi pieptul de curcan sau pieptul de pui, te va mentine satul pentru mai mult timp
De Retinut !!!
Recomandarea mea este ca sa consultati medicul si/sau nutritionistul atunci cand decideti sa aduceti modificari in alimentatie si/sau medicamentatia folosita in mod uzual. Informatiile din acest articol si din acest site, sunt provenite din experienta personala si/sau sursele (daca este cazul) enuntate in articol. Aceste sfaturi nu inlocuiesc recomandarile unui medic curant.