Avocado: Un super aliment pe care trebuie sa-l mananci
Cautati o modalitate buna de a imbratisa o dieta sanatoasa? Adaugati avocado pe lista dumneavoastra de super alimente.
Avocado este un fruct stravechi, care este cultivat de secole. Dar in ultimii 20 de ani, consumul de avocado, potrivit USDA, a sarit de la o livra pe persoana la sapte livre. Secretul a fost dezvaluit. Ganditi-va la guacamole, paine prajita cu avocado, salate, sandvisuri si produse de patiserie. Avocado a devenit un deliciu culinar pretios, plin de beneficii pentru sanatate.
Desi exista mai multe soiuri de avocado, avocado Hass (pronuntat ca “pass”) sunt cele mai populare fiind cunoscute pentru textura lor cremoasa, aroma de nuca si dimensiunea generoasa. Acestia reprezinta 80 la suta din avocado produs in Statele Unite, 95 la suta din avocado Hass fiind cultivat in California. Veti recunoaste un Hass copt dupa pielea sa intunecata si accidentata. Avocado mai mici, au de obicei o piele mai verde, mai neteda si se pot, de asemenea, intuneca pe masura ce se coc.
Avocado Hass isi revendica un inceput accidental, atunci cand, in 1926, un postas californian, pe nume Rudolph Hass, a cumparat rasaduri de avocado pentru a le cultiva in curtea sa. Un rasad incapatanat nu a produs imediat, dar cand a facut-o, avocado era mai mare, mai intunecat si mai bogat in aroma decat ceilalti. Hass si-a dat seama ca cultiva un avocado exceptional si, in cele din urma, a incheiat un parteneriat cu un cultivator pentru a promova soiul. In timp, acesta a castigat popularitate si a devenit mostenirea sa.
In prezent, industria avocado continua sa cerceteze noi soiuri de avocado care sunt mai rezistente la daunatori si la provocarile legate de crestere, cum ar fi schimbarile climatice.
Cu pielea lor intunecata si plina de umflaturi, s-ar putea sa nu va ganditi la un avocado ca la un fruct plin de multiple beneficii pentru sanatate, dar daca taiati unul si il deschideti, acesta devine o super-vedeta intr-o dieta sanatoasa.
Potrivit unei analize cuprinzatoare a studiilor clinice si a studiilor observationale cu avocado Hass, avocado Hass are multiple beneficii pentru sanatate, printre care se numara
Reducerea riscului de boli cardiovasculare la adultii sanatosi supraponderali sau obezi cu niveluri ridicate de lipide prin promovarea sanatatii vasculare epiteliale pentru un flux sanguin mai bun.
Scaderea riscului de a deveni supraponderal sau obez, sprijinirea pierderii in greutate si reducerea grasimii viscerale.
Imbunatatirea functiei cognitive, in special a functiei executive.
Stimularea si imbunatatirea sanatatii microbiomului la adultii supraponderali si obezi.
Beneficiile pozitive pentru sanatate provin din patru factori nutritionali, inclusiv…
Un raport pozitiv al acidului oleic de 1:6 intre grasimile saturate si acidul oleic, o grasime mononesaturata precum uleiul de masline.
O combinatie de fibre solubile in apa si insolubile care sustin sanatatea intestinelor.
O sursa excelenta de luteina, un carotenoid esential pentru sanatatea ochilor, care, atunci cand este combinat cu alte legume, devine mai biodisponibil.
O densitate calorica relativ scazuta. O treime dintr-un avocado reprezinta aproximativ 80 de calorii.
Achizitionarea
De primavara pana toamna sunt cele mai bune anotimpuri pentru a gasi avocado proaspat din abundenta. Cel mai bun mod de a spune daca un avocado este copt si gata de utilizare imediata este sa strangeti usor fructul in palma mainii. Fructele coapte, gata de consum, vor fi ferme, dar vor ceda la o usoara presiune. Pentru a afla mai multe, CLICK AICI.
Maturarea
Daca trebuie sa grabiti procesul de coacere, puneti un avocado necopt sau tare intr-o punga de hartie maro cu un mar sau un kiwi. Aceste fructe produc un gaz natural de etilena care grabeste procesul de coacere. Daca aveti o bucata de avocado taiata pe care nu o folositi, pensulati-o usor cu suc de lamaie sau de lime sau cu otet, apoi infasurati-o bine in folie de plastic. Puneti-l la frigider pentru a-l pastra proaspat si pentru a nu se rumeni. Nu se recomanda folosirea cuptorului cu microunde pentru a inmuia un avocado. Aroma si textura sunt deteriorate, facand avocado sa nu fie deosebit de placut de mancat.
Reteta
Guacamole facut in casa este una dintre cele mai proaspete modalitati de a va bucura in orice perioada a anului. Serviti-l la orice fel de mancare, folositi-l ca dip, intindeti-l pe paine prajita, pe un sandvis, pe un hamburger sau pe oua amestecate. Este intotdeauna pe placul multimii si, in plus, este unul sanatos!
- 4 avocado mari, coapte
- Sucul de la o lamaie
- 1 chili serrano, taiat in cubulete
- 3 linguri de ceapa tocata marunt
- 1 catel de usturoi, tocat marunt
- 2 linguri de coriandru tocat fin (optional)
- 1/8 lingurita de sare de mare sau dupa gust
- 1/8 lingurita de piper
- 1 rosie
Intr-un castron mediu, zdrobiti avocado cu lime, chili, ceapa, usturoi si coriandru (daca se foloseste) pana cand guacamole este in mare parte neted si raman doar bucati mici de avocado. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Incorporati rosiile, usor, fara sa le zdrobiti. Serviti imediat sau dati la rece, acoperind partea de sus a guacamolei direct cu folie de plastic pentru a preveni rumenirea.
O bunatate!