Beneficiile ciubarului asupra sanatatii

Beneficiile ciubarului asupra sanatatii

Beneficiile imbaierii cu ciubar din lemn si apa fierbinte, cunoscute din cele mai vechi timpuri, aduc un real beneficiu asupra sanatatii.

Secretul acestuia consta in faptul ca, intr-un mediu cu temperatura si umiditate ridicata, corpul se protejeaza prin cresterea circulatiei sanguine, a transpiratiei, lucruri ce favorizeaza eliminarea toxinelor prin piele, activarea organelor interne si, indeosebi, relaxarea generala a corpului.

Beneficiile imbaierii cu ciubar din lemn si apa fierbinte, cunoscute din cele mai vechi timpuri, aduc un real beneficiu asupra sanatatii. Secretul acestuia consta in faptul ca, intr-un mediu cu temperatura si umiditate ridicata, corpul se protejeaza prin cresterea circulatiei sanguine, a transpiratiei, lucruri ce favorizeaza eliminarea toxinelor prin piele, activarea organelor interne si, indeosebi, relaxarea generala a corpului.

Avantajele relaxarii intr-un ciubar din lemn, pentru sanatate, sunt nenumarate, iar spre deosebire de saune, acesta este mult mai usor de suportat de catre utilizator, deoarece, in acest caz, presiunea supusa pe vasele creierului si sistemul respirator sunt excluse.

Potentialele beneficii ale utilizarii unui ciubar amenajat la exterior difera de la o persoana la alta, multe depinzand de sanatatea generala si de modul in care imbaierea este realizata. Mai jos sunt prezentate posibile beneficii ale imbaierii intr-un cubar din lem cu apa calda. Ciubarul din cadrul Pensiunii Enothera este disponibil pe toata perioada anului astfel incat puteti beneficia de el indiferent de anotimp.

Reducerea stresului

Unul dintre cele mai evidente beneficii ale ciubarului este potentialul sau de a contribui la alungarea tensiunilor acumulate peste zi. Efectul calmant al apei calde si al masajului ajuta la ameliorarea oboselii fizice, emotionale si mentale. Optional, efectul de ameliorare al stresului poate fi stimulat si mai mult prin ascultarea unor melodii relaxante, iluminare scazuta sau aromaterapie.

Relaxare musculara

Apa calda impreuna cu efectul de masaj resimtit la nivelul corpului, intr-un ciubar amenajat la exterior, reprezinta o modalitatea eficienta de a relaxa si calma muschii tensionati. Acest lucru poate contribui, la randul sau, la ameliorarea disconfortului sau durerilor. Imbaierea intr-un ciubar cu apa fierbinte, inainte de antrenament, poate reduce, de asemenea, riscul de accidentare.

Somn imbunatatit

Baile in ciubar amelioreaza stresul si pot imbunatati calitatea somnului. Jeturile de masaj, impreuna cu caldura linistitoare, contribuie la ameliorarea tensiunii, ceea ce poate facilita un somn mai bun. In acelasi timp, efectul de imponderabilitate produs de flotabilitatea apei din ciubar poate fi, de asemenea, relaxant, promovand un somn mult mai profund si odihnitor. Potrivit studiului „Efectul hidroterapiei asupra calitatii vietii, capacitatii functionale si calitatii somnului la pacientii cu fibromialgie”, imbaierea in apa calda imbunatateste calitatea somnului, functia fizica, statutul profesional, tulburarile psihologice si simptomele fizice la pacientii cu fibromialgie.

 

Ameliorarea durerii

Imbaierea intr-un ciubar poate ameliora unele tipuri de dureri prin relaxarea muschilor tensionati, a articulatiilor si a tendoanelor. In cazul artritei, caldura si efectul de masaj pot ajuta la ameliorarea rigiditatii si inflamatiei care provoaca durere. Apa sustine corpul si ia din presiunea greutatii ce apasa pe articulatii, imbunatatind flexibilitatea si miscarea.

O mai buna sanatate cardiovasculara

Relaxarea intr-un ciubar poate creste ritmul cardiac si scadea tensiunea arteriala. Potrivit studiului Terapia termica pasiva imbunatateste functia endoteliala, rigiditatea arteriala si tensiunea arteriala la oamenii sedentari”, imersiunea in apa calda poate ajuta la reducerea riscului cardiovascular si a mortalitatii, , in special in randul celor cu capacitate limitata de a efectua exercitii fizice. Scufundarea intr-un ciubar, timp de 10 minute, poate scadea tensiunea arteriala, fiind, cel mai probabil, sigura pentru pesoanele cu tensiune arteriala ridicata, tinuta sub control cu medicamente specifice.

Imbunatatirea sensibilitatii la insulina

Conform studiului „Proteinele de soc termic si terapia termica pentru diabetul de tip II: argumente pro si contra”, persoanele cu obezitate si diabet pot beneficia de efectele imbaierii constante in apa calda. Imbaierile intr-o cada cu hidromasaj/ciubar cu apa la o temperatura de 40 grade Celsius, efectuate timp de 15 minute, de trei ori pe saptamana, pe o perioada de trei luni, poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate fi benefica in  gestionarea diabetului zaharat.

Arderea caloriilor

Intr-un studiu „Efectul incalzirii pasive asupra proteinei 70 si interleukinei 6: Un posibil tratament pentru bolile metabolice?” s-a constatat ca participantii care s-au relaxat intr-o baie fierbinte timp de o ora au ars aproximativ acelasi numar de calorii ca o plimbare de 30 minute. Desi nu trebuie sa inlocuiasca activitatea fizica, imbaierea intr-un ciubar cu apa calda ar putea ajuta metabolismul persoanelor incapabile sa efectueze exercitii fizice in mod regulat.

La Pensiunea Enothera din Valeni, Dambovita, pot fi obtinute toate beneficiile unei bai relaxante in ciubar, ale unui adevarat tratament SPA chiar in curtea casei de vacanta, departe de privirile curiosilor, in compania unui spectaculos peisaj montan ce amplifica avantajele extraordinare ale hidroterapiei.

r

De Retinut !!!

Recomandarea mea este  ca sa consultati  medicul si/sau nutritionistul atunci cand decideti  sa  aduceti  modificari  in  alimentatie si/sau medicamentatia folosita in mod uzual.  Informatiile din acest articol si din acest site, sunt provenite din experienta  personala si/sau  sursele (daca este cazul) enuntate in articol.  Aceste sfaturi nu inlocuiesc recomandarile unui medic curant. 

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x