Cea mai simpla metoda de a dezgheta carnea de pui
Cand eram o adolescenta lenesa, bunica mea ma ruga sa scot carne de pui de la congelator si bineinteles ca uitam. Cand ajungea acasa, nu avea ce gati, asadar s-a simtit nevoita sa descopere si sa invete noi metode de a dezgheta carnea rapid dar si sanatos. (Aceste tructuri fac parte din cartea ce va fi lansata curand si anume: “Amintiri din bucataria bunicii”)
Iata un ghid pentru toate scenariile.
Cel mai bun mod de a dezgheta puiul
Cel mai bun mod de a dezgheta puiul este in frigider, deoarece nu va modifica textura si nu va tenta cresterea bacteriilor inutile.
Inainte de a il pune in frigider, aseaza puiul congelat pe o farfurie sau tigaie pentru a preveni potentiale scurgeri. Daca scoti ambalajul (acesta se va dezgheta mai repede daca este scos din ambalaj), asigura-te ca puiul este inca acoperit pentru a nu prelua mirosuri din frigider. ( carnea de pui este o carne destul de sensibila)
Cu cat puiul sau bucatile de pui sunt mai mari, cu atat va trebui sa se dezghete mai mult.
La un pui intreg,dezghetarea poate dura 2 zile la frigider pentru a se dezgheta complet. Aripioarele, pieptul sau coapsele dezosate si fara piele se vor dezgheta in 24 de ore.
Puiul intr-un frigider setat la 8 ° va dura mai mult timp pentru a se dezgheta decat puiul intr-un frigider setat la 4 °.
Poti reingheta puiul dezghetat?
Daca dezghetati carnea in frigider si nu ai nicio sansa sa o gatesti atunci pe loc, poti ingheta carnea in conditii de siguranta, desi textura sa poate suferi.
Cum sa dezgheti puiul intr-o baie de apa
Metoda de baie cu apa este recomandata numai pentru bucatile de pui, nu pentru un pui intreg.
Aseaza puiul intr-o punga cu fermoar. Acest lucru impiedica apa sa modifice textura puiului si mentine in siguranta sucul din pui.
Umple un castron sau oala mare cu apa rece (sub 4 °), apoi aseaza puiul. Schimba apa la fiecare 30 de minute. Unele metode solicita sa curga in mod constant apa rece peste recipient, dar aceasta iroseste apa si in cele din urma nu accelereaza decongelarea.
Dezghetarea unui pui intr-o baie de apa va dura intre 2 si 3 ore, in functie de marimea partilor de pui.
Puiul decongelat intr-o baie de apa poate fi inghetat din nou de asemenea.
Cum sa dezgheti puiul in cuptorul cu microunde
Aceasta este o ultima solutie, deoarece dezghetarea cu microunde poate usca partile exterioare ale unui pui, ducand la o textura lemnoasa. Nu dezgheta un pui intreg in cuptorul cu microunde, ci doar parti mai mici. Taieturile dezosate fac cel mai bine in procesul de dezghetare.
Scoate puiul din ambalaj si pune-l pe un vas pentru cuptorul cu microunde, care va contine lichidul pe care puiul il poate elibera. Utilizeaza setarea de dezghetare (nu la putere maxima) si verifica progresul la fiecare doua minute. Pentru instructiuni specifice, consulta manualul cuptorului cu microunde.
Gateste puiul imediat dupa decongelare la cuptorul cu microunde. Temperatura interna mai calda a puiului care a fost dezghetat la cuptorul cu microunde este coapta pentru dezvoltarea bacteriilor, deci ar trebui sa fie gatit imediat.
Nu inghetati puiul care a fost dezghetat in cuptorul cu microunde.
Doua secrete pentru a dezgheta puiul
Hack # 1: oala sub presiune. Da, poti gati pui congelat in retete de gatit sub presiune. Avertismentul: trebuie sa gatesti efectiv puiul, nu doar sa-l dezgheti.
Hack # 2: Carne vidata. Daca puiul tau se afla intr-o punga gata prepare, il poti gati sub vid direct din congelator. Este complet sigur.
Ce e permis, ce e interzis?
- Nu dezgheta puiul la temperatura camerei. Temperatura camerei este exact temperatura pe care o iubesc bacteriile. Daca esti intr-o criza de timp, utilizeaza o alta metoda rapida, cum ar fi baia de apa sau cuptorul cu microunde.
- Nu dezgheta puiul in apa calda sau fierbinte. Din nou, acest lucru creste puterea bacteriilor. Daca esti atat de grabita, fa rost de mancare sau deschide o cutie de ton de ultim moment.
- Nu gati puiul pe aragaz sau in cuptor fara a-l dezgheta. Daca nu aveti grija, ati putea ajunge cu pui gatit la exterior si inca inghetat in interior, care este atat nesigur, cat si neapetos.
Asigura-te ca urmezi bune practici de manipulare a alimentelor. Ai grija sa nu versi sau sa stropesti lichid crud de pui in jur. Spala si igienizeaza placile de taiat si suprafetele imediat dupa ce ai avut pui crud pe ele.
Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.
Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.