books love

Cum ma lupt cu cele patru stari diferite ale mele

Privind in urma, cred ca am fost intotdeauna deprimata. Nu activ si nu constant, ci intotdeauna.

 Imi amintesc ca in fiecare seara il convingeam pe tata ca „trebuia sa privim ceva fericit” inainte de culcare. Mary Poppins, Chitty Chitty Bang Bang, orice mi-ar duce direct la somn la punctul culminant al serotoninei mele interne. Nu eram un copil nefericit, dar ma simteam mereu diferit – recidiv in jos.

In scoala elementara, i-am spus unui profesor ca trebuie sa plec acasa pentru ca eram bolnava – zile la rand, de mai multe ori. Tata m-a dus la doctor si imi amintesc ca m-a intrebat daca sunt agresata. Am clatinat din cap ca nu. Aveam 11 ani – cum as putea spune unui adult ca capul meu pur si simplu se simtea trist? Am vrut baia, patul meu si o carte. Am vrut sa ma simt in siguranta si singura.

Imi amintesc „locul meu fericit” fiind in baie. Suna mai ciudat decat este cu adevarat.

In niciun caz, copilaria mea nu a fost rea. Ma consider o persoana normala si fericita.

Mi-am dat seama ca am patru „dimensiuni” diferite in care pot intra pe taramul depresiei daca pot zice asa. Fiind un inhibitor selectiv de recaptare a serotoninei (ISRS) cu doze mici, aceste experiente au fost imens reduse in frecventa in care apar. Invat cu fiecare incident cum sa ma lupt cu taramul si sa ma scot din acel scaun cu sac de fasole, inapoi in viata pe care stiu ca o pot trai.

1. „As putea la fel de bine sa ma intorc in pat”
Acesta e de rahat. Stiu, de asemenea, ca aceasta este starea depresiva clasica de gradul A despre care auzim cu totii. Am fost intotdeauna un prim-matur. Imi place sa ma trezesc in zori.

Aceasta stare este un „clasic”, dar este si periculoasa. Aceste zile s-ar putea sa simta ca sunt „zile de resetare”, dar cand creierul tau si nu corpul tau iti spun asta, cel putin pentru mine, ceva este oprit. Am constatat ca, atunci cand ajung aici, trebuie sa ies acolo. Du-te la plimbare cu cainele, du-te la fuga, cheama un prieten etc.

Personal, trebuie sa transpir sau sa rad. Aceste doua stari speciale pot depasi de obicei orice pentru mine. Trebuie sa gasesti ce functioneaza pentru tine.

2. „Toata lumea ma uraste si nu am prieteni adevarati”
Ah, o alta paradigma. Nu am fost cu totii aici, indiferent de ce credem ca avem sau nu? Cred cu adevarat ca la un moment dat din viata noastra, oricat de increzatori am fi, acest sentiment se va produce. Am un vechi prieten care ma suna sau mai scria uneori si imi spunea „Cris, am‘ sentimentul ’. Acest sentiment era exact aceasta problema.
Va trece si esti iubit. Sa nu uiti asta.

Cand ajung la aceasta stare, trebuie sa ma intreb si sa raspund cu adevarat din nou: „De ce ma simt asa?” Daca rolurile ar fi inversate cu un prieten, ce le-as spune? Ajutorul catre cei dragi este important in acest caz, la fel cum faci ceva pentru tine.
Newsflash, sansele sunt destul de bune ca nimeni sa nu te urasca.

Odata ce mintea ta devine distrasa de ceva de fapt important in viata (in afara de acest sentiment rau) sau se impaca cu ceea ce te confrunta cu adevarata probleme, acest lucru se va rezolva.

3. „Eu fizic si mental nu ma pot opri din gandire!”

Sunt convinsa ca lucru acesta il am de la tatal meu.
Exista cateva nopti in care ma pot trezi (desigur) cu o ora inainte sa se declanseze alarma mea. M-as putea ingrijora de orice!

De la bani la daca culoarea parului meu este sau nu potrivita pentru mine. Am pornit masina de spalat vase? Crezi ca cainele ar trebui sa faca pipi? Stai, crezi ca cainele se va indragosti vreodata ???

Nu conteaza cat de banal (sau de obicei, idioata) este o problema – ma poate tine la curent.

Acestea sunt noptile in care imi fac liste pentru a adormi. Listele mentale care sunt atat de plictisitoare incat nu pot suporta sa mai stau treaza.

jurnal
  1. „Ma voi mai simti vreodata normal sau de data aceasta este pentru totdeauna?”

Sunt convinsa ca acesta este un amestec din toate cele de mai sus. Este momentul in care starea ta mentala nu poate dura mai mult! Creierul tau a adormit pe scaunul cu sac de fasole, lasand doar celula creierului intern sa faca treaba pentru care intreaga echipa trebuie sa fie prezenta. Esti blocat, jos, jos – lumea se simte inutila. Sunt neinteresanta si meschina!

Atunci trebuie sa vorbesti cu cineva. Am descoperit ca vorbirea cu un terapeut, un prieten sau o persoana draga poate fi cel mai bun medicament de acolo. Acest lucru poate suna fara spirit, dar este adevarul indraznet.

Nu veti ramane jos pentru totdeauna, dar trebuie mai intai sa ne ajutam si sa facem alegerile corecte. Eu chiar cred asta.

 

Ajuta pe altii. Acesta este cel mare sens de fapt. Ca oameni, suntem conectati pentru a ne dezvolta relatiile. Studiile arata ca bunastarea noastra generala este profund legata de calitatea relatiilor noastre, iar cel mai bun mod de a construi relatii sanatoase este prin a-i ajuta pe ceilalti. De fapt, unele studii au descoperit chiar ca oferirea de lucruri ne face mai fericiti decat oferirea de lucruri pentru noi insine.

Ca atare, pare a fi un „hack” in creierul nostru, ca ajutorul celorlalti oameni ne ofera un sentiment mai mare de sens si scop. Doar faptul ca iti poti spune: „Daca am murit, atunci cineva este mai bine pentru ca am trait”, creeaza acel sens al sensului care te poate propulsa inainte.

Multi oameni isi gasesc sensul prin stabilirea de obiective pentru ei insisi. Vor biroul din colt, masina mare, pantofii fantezie. Le ofera un motiv sa se trezeasca dimineata. Le ofera ceva care ii face sa se simta importanti si ceva de asteptat in fiecare zi.

lady coffee
cafea si dulce

Sunt constienta ca sunt norocoasa sa ma simt mai bine cu mine.

Aceste variatii sunt menite sa fie pline de umor. Inteleg ca nu toti suntem capabili sa glumim despre un astfel de subiect si ca este in regula. Depresia este reala si este un lucru pe care majoritatea oamenilor il experimenteaza cel putin o data in viata. Deci, pentru cei dintre noi care traim cu ea in mod cronic:

Lucrurile se vor imbunatati.

Tu esti de ajuns.
Respirati, imbratisati cainele (sau o perna foarte buna), expirati.
Viata merita – tu meriti!

 

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x