Cum plantele inving stresul?

Cum plantele inving stresul?

Adaptogenii sunt o categorie de plante medicinale, cel mai bine cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce stresul, de a creste rezistenta si performanta mentala. Dar de ce adaptogeni sunt o optiune populara pentru stres?

Mai intai trebuie sa intelegem raspunsul la stres

Stresul este cresterea brusca a hormonilor care pregatesc organismul sa lupte sau sa scape de un pericol real sau perceput. Cand se declanseaza stresul, organismul elibereaza cortizol, adrenalina si glucoza in sange. Forta fizica, viteza de reactie si vigilenta mentala sunt toate optimizate temporar de catre organism pentru a-i permite fie sa lupte, fie sa scape de factorul de stres.

Acest raspuns la stres este esential pentru supravietuire. Stresul este un mecanism de raspuns fizic care va ajuta un inotator sa inoate departe de un rechin si raspunsul care ne va face sa sarim din pat dimineata pentru a ajunge la timp la lucru. Acest raspuns la stres este denumit de cercetatori Sindromul de adaptare generalizata: ajustarea generala a intregului corp ca raspuns la un factor de stres in scopul asigurarii supravietuirii. De-a lungul istoriei omenirii, acest raspuns la stres ar fi fost declansat doar atunci cand a existat un pericol grav pentru viata. In vremurile moderne, factorii de stres care declanseaza raspunsul la stres sunt mai regulati si mai frecventi. Viata moderna este petrecuta in perioade mai mari de stres atat real, cat si imaginar. Stresul pe termen lung si continuu va reduce (in timp) capacitatea organismului de a indeplini cerintele vietii si va epuiza incet resursele organismului. A ramane in aceasta stare de stres cronic pe termen lung poate duce la depresie, anxietate, insomnie, neliniste si oboseala.

Ce legatura au adaptogenii cu tot acest stres?

Adaptogenii sunt o categorie de plante medicinale despre care s-a demonstrat ca maresc rezistenta, rezistenta in timpul stresului fizic si emotional. Adaptogenii vor accelera recuperarea dupa un episod stresant si vor aduce corpul inapoi la o stare normala mai repede.

Cum si-a luat numele adaptogenul

Termenul „Adaptogen” a fost inventat de profesorul Israel Brekham, un farmacolog rus care cerceta substante botanice pentru tratamentul Sindromului General de Adaptare – raspunsul de zbor sau de lupta (GAD).

Profesorul Brekham a observat ca soldatii si sportivii carora li se administrau stimulente ar avea doar cresteri momentane de energie. El a inceput sa caute o modalitate mai buna de a imbunatati performanta si a cautat raspunsul la botanice.

El a gasit Ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus) si a observat ca administrarea de ginseng soldatilor si sportivilor a generat un raspuns imbunatatit la stresul fizic, a permis organismului sa alerge mai repede pentru mai mult timp si ca subiectii si-au recuperat rapid un eveniment stresant.

Subiectii tratati cu Ginseng au raportat, de asemenea, mai putin stres emotional si oboseala.

Incantat de descoperirea sa, el s-a angajat in mai multe brate de cercetare pentru a evalua impactul ginsengului siberian asupra lucratorilor minelor, sportivilor, soldatilor: toata lumea!

El a concluzionat ca Ginseng-ul siberian ajuta organismul sa se „adapte” si, prin urmare, a fost un „Adaptogen” – o substanta care genereaza o adaptare a organismului ca raspuns la stres, a schimbat modul in care se producea activitatea metabolica in timpul stresului.

De cand profesorul Brekham a creat aceasta categorie, multe alte plante au fost clasificate ca adaptogene.

Bacopa monieri - Brahmi

Iata primele 5 ierburi adaptogene si efectul lor individual asupra raspunsului la stres:

Eleutheroccocus sentiosus – Ginseng siberian

Datorita cercetarilor profesorului Brekham in Rusia, exista o cantitate abundenta de cercetari asupra acestui adaptogen. Concluziile lui Brekham au aratat ca Ginseng-ul poate creste capacitatea organismului cu 500% – ceea ce inseamna ca puteti face cu 500% mai multa activitate asupra eleuterococului inainte de a ajunge la epuizare. De asemenea, reduce senzatiile de oboseala si creste celulele imunitare ca raspuns la expunerea la virusi sau bacterii.

Bacopa monieri – Brahmi

Bacopa este un adaptogen de impamantare, cel mai bine cunoscut pentru capacitatea sa de a imbunatati memoria si concentrarea. Atunci cand este luat inainte de exercitiu, persoana care face exercitii se poate exercita mai mult timp. Bacopa este o planta solubila in grasimi si trebuie luata cu o sursa de grasime, cum ar fi un ulei sau unt pentru un efect optim.

Ginseng siberian

Recomandarile Mele

Eu folosesc Ginseng Siberian Pulbere Ecologica/Bio 125g NIAVIS de pe Vegis.ro

Vezi mai multe informatii si pret pe Vegis.ro

Rhodiola Rosea

Rhodiola este cunoscuta in mod obisnuit ca radacina arctica, deoarece creste in regiunile arctice ale Europei. Cercetatorii rusi au testat Rhodiola pe cosmonauti, militari si sportivi rusi si au descoperit ca acest adaptogen le-ar creste rezistenta, le va modula raspunsul la stres si le-ar imbunatati timpul de recuperare.

Rhodiola este o planta foarte inaltatoare, studiile care demonstreaza ca poate reduce simptomele de oboseala si epuizare. Este, de asemenea, un puternic antiviral si pare sa reduca vulnerabilitatea la infectiile virale dupa o perioada de stres.

Astragalus Membrenaecaous

Astragalus este o planta care este de obicei noi in Medicina Traditionala Chineza pentru a ajuta organismul sa creeze un raspuns imunitar mai puternic la virusurile sau bacteriile invadatoare. In perioada de stres, cortizolul este crescut. Cortizolul suprima actiunile sistemului imunitar, creand vulnerabilitate la boli in timpul epidodelor stresante care duc la tuse, raceala si infectii. Prin reducerea cortizolului, raspunsul imunitar este astfel intarit.

Cercetarile asupra mecanismelor precise ale Astragalusului arata ca administrarea de Astragalus creste numarul de celule T din organism. Celulele T sunt celule imunitare care ajuta organismul sa creeze un raspuns imun la un invadator

Astragalus Membrenaecaous
Rhodiola + C 30cps QUANTUM PHARM

Recomandarile Mele

Eu folosesc Rhodiola + C 30cps QUANTUM PHARMde pe Vegis.ro

Vezi mai multe informatii si pret pe Vegis.ro

Schisandra chinensis

Schisandra chinensis

Schisandra este o boaba mica de culoare rosu aprins, folosita pentru a face vin, pulberi si tincturi. Este popular in medicina traditionala chineza, unde este supranumit „fructul cu cinci arome”, deoarece este dulce, acru, sarat, amar si picant. Are o istorie de 2000 de ani de utilizare in China si este inregistrata ca fiind o planta a tineretii si a vitalitatii.

Interesul modern pentru Schisandra a aratat ca este un adaptogen inaltator care este cel mai adesea folosit pentru a imbunatati performanta fizica si agilitatea mentala[vii].

Cine ar trebui sa utilizeze adaptogeni?

In timp ce adaptogenii sunt ierburi foarte utile pentru a ajuta organismul sa gestioneze stresul: organismul are limite chiar si cu cei mai buni adaptogeni la indemana. Acolo unde stresul este lung, prelungit si cronic, chiar si cel mai bun adaptogen va ramane fara utilitate daca stilul de viata si expunerea la stres nu sunt ajustate

 

Schisandra

Recomandarile Mele

Eu sunt foarte multimita de Schisandra 30cps ZENYTH PHARMA de pe Vegis.ro

Vezi mai multe informatii si pret pe Vegis.ro

Resurse:

  • http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.pa.09.040169.002223?journalCode=pharmtox.1
  •  http://www.jstor.org/stable/43782067?seq=1#page_scan_tab_contents
  •  https://www.nature.com/articles/1395862
  •  http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2011.0367
  •  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2015.00024/full#B2
  •  http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269881108089872
  •  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/
r

De Retinut !!!

Recomandarea mea este  ca sa consultati  medicul si/sau nutritionistul atunci cand decideti  sa  aduceti  modificari  in  alimentatie si/sau medicamentatia folosita in mod uzual.  Informatiile din acest articol si din acest site, sunt provenite din experienta  personala si/sau  sursele (daca este cazul) enuntate in articol.  Aceste sfaturi nu inlocuiesc recomandarile unui medic curant. 

Nota: Este posibil sa castig un comision atunci cand cumparati prin accesarea link-urilor de afiliere de pe site-ul meu, fara costuri suplimentare pentru dvs. Acest lucru nu afecteaza independenta mea editoriala.

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x