dezvoltare  prin lectura

Cum sa citesti mai mult pentru dezvoltarea ta personala

Astazi vreau sa iti spun o scurta poveste despre carti si nu numai… Warren Buffett, cel care este in mod obisnuit considerat cel mai mare investitor al secolului XX, se afla in fata a 165 de studenti cu ochii mari de la Universitatea Columbia.

Unul dintre studenti a ridicat mana si l-a intrebat pe Buffett ce parere are despre cel mai bun mod de a se pregati pentru o cariera de investitor. Dupa ce s-a gandit un moment, Buffett a scos un teanc de documente si rapoarte comerciale pe care le adusese cu el si a spus: “Cititi 500 de pagini ca acestea in fiecare zi. Asa functioneaza cunoasterea. Se acumuleaza, precum dobanda compusa. Toti puteti face asta, dar va garantez ca nu multi dintre voi o vor face.”

Buffett estimeaza ca 80 la suta din orele sale de lucru sunt petrecute citind sau gandind. Este suficient pentru a te face sa te intrebi: “Citesc destule carti?”.

Cand mi-am pus aceasta intrebare recent, mi-am dat seama ca existau cateva motive simple pentru care nu citeam atat de mult pe cat mi-as fi dorit si am dezvoltat un sistem rezonabil care ma ajuta sa citesc mai mult de 30 de carti pe an.

Permite-mi sa iti explic…

Cum sa citesti mai multe carti

Daca stii sa citesti, atunci cititul cartilor este relativ usor. Pur si simplu trebuie sa va faceti timp sa cititi. Mai usor de spus decat de facut, desigur.

Cand m-am uitat la propriile mele obiceiuri de lectura, mi-am dat seama ca obiceiurile mele de lectura erau in mare parte reactive, nu proactive. Daca un link interesant imi aparea pe ecran pe Facebook sau Twitter, atunci il citeam ca reactie. Nu imi faceam timp in mod proactiv sa citesc carti in fiecare zi. Pur si simplu citeam ideile interesante care imi erau impinse in fata.

Prin urmare, cea mai mare parte a lecturii mele a fost facuta online. Acum, exista o multime de articole excelente pe internet, dar, in general, calitatea cartilor bune este mai buna. Cartile au, de obicei, o scriere mai buna (editare mai riguroasa) si informatii de calitate superioara (o mai buna verificare a faptelor si o cercetare mai ampla). Din punct de vedere al invatarii, este probabil o utilizare mai buna a timpului meu sa citesc carti decat sa citesc continut online.

Prin urmare, cea mai mare parte a lecturii mele a fost facuta online. Acum, exista o multime de articole excelente pe internet, dar, in general, calitatea cartilor bune este mai buna.

Daca timpul imi permite, voi citi mai multe si in alte momente. Dupa cercetarile pe care le-am facut pentru articolul meu despre cum sa dorm mai bine, am adaugat si cititul la rutina mea de “pregatire pentru culcare”.

Dar, indiferent de ceea ce se intampla in restul zilei, tot imi fac cele 20 de pagini in fiecare dimineata. 

Cartile au, de obicei, o scriere mai buna (editare mai riguroasa) si informatii de calitate superioara (o mai buna verificare a faptelor si o cercetare mai ampla).

Din punct de vedere al invatarii, este probabil o utilizare mai buna a timpului meu sa citesc carti decat sa citesc continut online.

Asadar, a trebuit sa gasesc o strategie care sa-mi permita sa citesc mai multe carti fara a lasa ca distragerile tipice sa ma incurce.

Cum sa reusesti sa faci asta?

Iata singurul tipar pe care am reusit sa il respect in mod constant:

Sa citesc 20 de pagini pentru a incepe ziua.

De obicei, ma trezesc, beau un pahar de apa sau o cafea, scriu 3 lucruri pentru care sunt recunoscator si citesc 20 de pagini dintr-o carte.

In ultimele 10 saptamani, am urmat acest nou obicei. Incepand de astazi, sunt la 100 de pagini din a 7-a carte. In acest ritm (7 carti la 10 saptamani), voi citi aproximativ 36 de carti in urmatorul an. Nu e rau deloc.

Iata de ce cred ca acest model functioneaza: 20 de pagini este suficient de mic pentru a nu fi intimidant.

Majoritatea oamenilor pot termina de citit 20 de pagini in 30 de minute. Si daca o faci la prima ora dimineata, atunci urgentele zilei nu te incurca. In cele din urma, 20 de pagini par mici, dar se aduna repede. Este o viteza medie excelenta.

Daca timpul imi permite, voi citi mai multe si in alte momente. Dupa cercetarile pe care le-am facut pentru articolul meu despre cum sa dorm mai bine, am adaugat si cititul la rutina mea de “pregatire pentru culcare”.

lectura

Cum iti petreci prima ora a zilei?

Cei mai multi oameni o petrec imbracandu-se, pregatindu-se si grabindu-se sa iasa pe usa. Ce-ar fi daca acest timp ar fi folosit pentru a deveni o persoana mai buna? Cum ar fi daca re-ai trezi cu o ora inainte de a avea nevoie in fiecare zi si ai lucra la voi insusi? Cat de bine ar fi pentru locul de munca, in relatiile tale. si ca persoana? Asta este, in esenta, ceea ce iti cere aceasta strategie de lectura sa faci. Inainte de a trece la agitatia normala a zilei, investeste in tine insuti. La fel ca in cazul majoritatii obiceiurilor care pot avea un impact major asupra vietii tale, acest lucru nu se va simti niciodata urgent, dar este important.

20 de pagini pe zi. Atat iti trebuie.

Viata mea este o poveste, o poveste pe care o scriu zi de zi , si cateodata cand realizez ca ceva nu este bine .. o rescriu .. Acest blog este o provocare in special pentru mine dar si mai mult vreau sa devina o terapie pentru cei ce sunt ca mine , pentru cei ce impartasesc aceleasi principii si aceleasi idealuri ca mine ..

Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.

Written by Cristiana

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x