cafea dimineata

Cum sa depasesti lucrurile care te fac distrat

Imagineaza-ti un jucator de baschet profesionist care urca pe linia aruncarii libere. A sarit mingea de cateva ori inainte de a se uita la cos. Deasupra jantei, prin panoul din sticla, poate vedea rand pe rand de oameni strigand si fluturand. Si nu striga incurajari. Incearca sa-l distraga de la realizarea fotografiei.

Nu ii poate opri. Nu le poate spune sa plece. Tot ce poate face este. . . concentrare.

A-ti urmari visul inseamna a te indrepta spre linia ta interioara de aruncare libera…

Cand alegi sa iti urmezi visul – indiferent daca asta inseamna sa construiesti o afacere, sa scrii o carte, sa creezi o relatie iubitoare sau orice altceva – te vei gasi la linia interioara de aruncare libera.

Care este linia interioara de aruncare libera?

Este un loc puternic unde tu te vei simti liber(a).

Este puternic, deoarece poti vedea ce trebuie sa faci pentru a-ti indeplini visul. Esti constient(a) de actiunile pe care trebuie sa le faci pentru a iti dezvolta afacerea, a iti completa cartea sau a iti  aprofunda relatia.

Cand treci la acea linie, urmatorul pas este clar. Dar cand esti la linie, impreuna cu claritatea, apar distractiile.

Linia interioara de aruncare libera este locul in care intalnesti cele mai puternice distrageri.

 Uh…

Chiar si atunci cand oamenii se indoiesc de tine sau iti striga strategia. Chiar si atunci cand cainele tau iti mananca mancarea sau iti roade ceva- distractiile principale nu sunt „acolo”. Sunt inauntrul tau.

Deci, care sunt aceste distrageri primare?

Gandurile infricosatoare, indoielnice si autocritice sunt distractiile tale principale.

Aceste ganduri limitative isi flutura bratele, isi striga batjocurile, huidul, suieratul si tipatul ori de cate ori se poate.  Propriul dusman al tau esti ..tot tu …

-Desprinde-te de multime pentru a iti aduce viziunea la viata

-Intinde-te dincolo de tiparele trecutului

Ori de cate ori te aventurezi sa iti urmaresti in mod activ visul, gandurile distragatoare vor fi acolo. Nu le poti evita cu adevarat.

Incercarea de a evita gandurile te lipseste mai tare de ele.

Indepartarea gandurilor distractive, certarea cu ei, impiedicandu-le cu afirmatii pozitive – doar le intensifica puterea de distragere.

Pentru ca gandurile distractive – ca toate gandurile – se hranesc cu atentia ta. Atentia ta este cea care da viata acestor ganduri critice si limitative si isi sustine puterea de distragere.

Nu le poti evita. Nu te poti lupta cu ei. Deci, ce poti face? Iata doua strategii cheie pentru a te elibera de gandurile distractive:

1) Acorda-ti atentie cand apar gandurile care iti distrag atentia.

Ce declanseaza gandurile infricosatoare? Ce activeaza indoiala de sine? Fii atent(a) la modelele tale de gandire, astfel incat sa poti descoperi ceea ce aprinde gandurile tale limitative si distractive.

Este locul puterii si vulnerabilitatii. Este locul din care poti merge mai departe pentru a iti indeplini visul si locul in care este cel mai usor sa iti distragi atentia. . . daca gandurile te prind cu ochiul liber. Cercetand factorii declansatori – poti aborda linia interioara de aruncare libera cu constientizare. Cu aceasta constientizare sporita poti studia gandurile proprii.

2)Studiaza structura gandurilor care iti distrag atentia.

Pe masura ce te apropiati de linia interioara de aruncare libera, gandurile care iti distrag atentia se vor ridica si vor incepe sa tipe. Te astepti clar, si prin urmare, esti in masura sa le observi, sa le studiezi, sa le diseci. Fa acest lucru examinand gandurile din trei unghiuri:

ganduri pe hartie

Cuvinte: Ce iti spune gandul? Se spune „Esti prea tanar ca sa faci asta” sau „Esti prea batran ca sa faci asta”? Fii ca un reporter care ia notite. Nu trebuie sa crezi sau sa te certi cu gandul. Retineti doar ce scrie.

Imagini: Ce imagini, filme, amintiri activeaza gandul in imaginatia ta interioara? Observa imaginile cu atitudinea curioasa, usor detasata a unui student. Poti chiar sa mormai usor catre voi insiva: „Interesant. . . hmmm. . .. ”in timp ce urmaresti imaginile pe care gandul le proiecteaza pe ecranul interior al mintii tale.

Senzatii: Observa tiparul tensiunilor corporale care insotesc cuvintele si imaginile interioare. Facand acest lucru, urmaresti reverberatiile fizice ale gandului din corpul tau. Nu te pierde in senzatii. Fi constient de ele.

Impartind gandurile in cuvinte, imagini si senzatii, le scurgi de puterea lor de distragere.

Studiind gandurile – te detasezi de ele. Recunoaste ca puterea lor de a distrage atentia provine din atentia pe care le-o acorzi. Cand iti retragi atentia. . . .si te concentrezi asupra a ceea ce conteaza cel mai mult pentru tine. . . puterea de distragere a gandurilor se dizolva.

Asadar, data viitoare cand intra gandurile distractive, poti sa zambesti.

 In loc sa te lasi coplesit sau sa te intorci din drum, respira si indreapta-ti atentia catre ceea ce conteaza cel mai mult.

 

Intrebare pentru tine:

Care sunt gandurile tale distractive repetitive?

 

ganduri pe hartie alba
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x