Cum se prepara Crème Brûlée
Timp Preparare:
30 min
Timp Gatire:
40 min
Timp total
70 min
Despre
Ingrediente Crema de zahar ars
Pentru crema:
- 2 cani de smantana groasa
- 10 linguri de zahar, impartite
- 1 boaba de vanilie (sau 1 lingurita de extract de vanilie)
- 4 galbenusuri mari de ou
- 1/2 lingurita de extract de vanilie
- 1/4 lingurita de sare kosher
Pentru toppingul Brûlée:
- 4 linguri de zahar
Valoare nutritiva
Crema de zahar ars
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 7 %
- Carbohidrati 32 %
- Calorii 44 %
Mod de preparare reteta:
Crema de zahar ars
Preincalziti cuptorul la 200°C cu un gratar in pozitia de mijloc:
Asezati 6 boluri intr-o tava de copt de 9×13 si dati-le deoparte.
Pregatiti vanilia:
Impartiti boabele de vanilie in doua si razuiti semintele cu partea mata (care nu taie) a unui cutit de bucatarie.
Incalziti crema:
Intr-o cratita medie, combinati smantana groasa, 4 linguri de zahar, pastaia de vanilie, semintele de vanilie si sarea. Se gateste la foc mediu, pana cand incepe sa fiarba.
Infuzati crema:
Odata ce crema incepe sa fiarba, indepartati cratita de pe foc, acoperiti si lasati sa stea timp de 15 minute pentru a permite boabei de vanilie sa se infuzeze in crema. (Daca inlocuiti boabele de vanilie cu extract de vanilie, sariti peste acest pas).
Separati ouale si bateti-le cu zaharul:
Cand crema este aproape gata de infuzare, separati ouale. Puneti galbenusurile intr-un bol de dimensiuni medii; pastrati albusurile pentru un alt scop.
Bateti cele 6 linguri de zahar ramase in galbenusuri. (Nu combinati ouale si zaharul prea curand inainte de a le amesteca cu crema calda, deoarece zaharul se leaga cu apa din galbenusurile de ou, ceea ce constrange proteinele din galbenusuri si creeaza cocoloase de ou. Si nu vreti cocoloase de ou in crema dumneavoastra)!
Se tempereaza galbenusurile si se amesteca cu smantana:
In timp ce bateti continuu galbenusurile, adaugati incet, in fir subtire, o lingura (aproximativ 1/4 sau 1/3 cana) de smantana fierbinte. Faceti acest lucru de inca doua sau trei ori.
In timp ce bateti, adaugati incet restul de smantana la amestecul de oua, urmat de extractul de vanilie.
Strecurati amestecul printr-o sita cu ochiuri fine intr-un al doilea castron de amestecare si aruncati pastaia de vanilie (acest lucru ajuta, de asemenea, la strecurarea oricaror bucatele mici de ou care s-ar fi putut inchega).
In acest moment, crema poate fi racita si depozitata timp de pana la 5 zile. Daca alegeti sa le coaceti direct din frigider, probabil ca va trebui sa adaugati cateva minute in plus.
Umpleti bolurile:
Impartiti crema intre boluri, umplandu-le pe fiecare doar pana la marginea interioara, sau aproximativ trei sferturi din plin.
Umpleti baia de apa calda:
Aduceti un ceainic sau o oala cu apa la fierbere. Umpleti vasul cu apa fierbinte pana cand apa ajunge cam la doua treimi din marginea bolurilor. Evitati sa stropiti apa in creme.
Coaceti cremele:
Transferati tava cu cremele in cuptor si coaceti-le timp de 38-40 de minute. Cand este gata, crème brûlée ar trebui sa aiba o zvacnire uniforma in mijloc; cand atingeti centrul, ar trebui sa se ridice putin. Daca partile laterale se mentin ferme, dar centrul se clatina, nu sunt inca gata.
Daca sunt tari ca Jell-O, s-au copt prea mult, desi vor fi in continuare delicioase! Raciti-le, faceti un brûlée, mancati-le, iubiti-le si sarbatoriti-va eforturile.
Raciti cremele:
Scoateti vasul de copt cu cremele finite din cuptor si asezati-le pe un gratar de racire. Lasati cremele sa se raceasca in apa pana cand puteti ridica in siguranta bolurile.
Odata scoase din baia de apa, lasati fiecare crema sa se odihneasca pe gratarul de racire pentru inca aproximativ 15 minute. Folositi o lingura pentru a indeparta eventualele bule de deasupra, apoi acoperiti fiecare bol cu folie de plastic si pastrati-le la frigider. Raciti timp de cel putin 4 ore, inainte de a servi.
Cand sunteti gata sa serviti, scoateti cremele din frigider. Presarati suprafata fiecarei creme in mod egal cu aproximativ 1 lingurita de zahar granulat. Rotiti crema in timp ce o presarati pentru a va asigura ca zaharul acopera uniform suprafata.
Aprindeti flacara. Tineti flacara la aproximativ 10 cm de suprafata zaharului. Folosind o miscare circulara, deplasati flacara pe suprafata. Zaharul va incepe la inceput sa se formeze sub forma de perle, iar apoi se va solidifica in cele din urma intr-o crusta de zahar tare.
Vreti sa va asigurati ca toate granulele de zahar s-au topit, iar zaharul are cel putin o nuanta de culoarea caramelului. Cu cat ardeti mai mult timp suprafata, cu atat mai intunecata va deveni si cu atat mai amara va fi crusta de zahar.
Presarati fiecare dintre cremele cu inca o lingurita de zahar si rumeniti din nou suprafata.
Serviti crema brûlée:
Dupa aproximativ 20 de minute, zaharul va incepe sa se inmoaie, dar daca va ia mai mult timp sa le aduceti la masa, nu va ingrijorati. Veti obtine mai putin un “crapa!” tare atunci cand rupeti suprafata cremei brûlée, dar tot va fi buna.
Pentru a manca, folositi marginea lingurii pentru a sparge usor suprafata tare a zaharului si pentru a lua putina crema. Asigurati-va ca obtineti atat toppingul fragil, cat si crema cremoasa in fiecare muscatura.