De ce carnea de vita este buna pentru sanatate
Exista o multime de beneficii ale consumului de carne de vita. Are un gust grozav si este o alegere versatila in bucatarie – dar nu toata lumea realizeaza cat de important este pentru o dieta sanatoasa si echilibrata.
Oamenii mananca carne de vita de mii de ani. Primele vite domesticite au trait in Orientul Mijlociu cu aproape 10.000 de ani in urma, inainte ca migratia sa le aduca in Africa. A fost o calatorie lunga de la savana la masa de cina. Carnea de vita arata probabil foarte diferit acum decat in acele timpuri de inceput. Cu toate acestea, carnea de vita este inca o sursa puternica de proteine, vitamine si minerale.
Beneficii pentru sanatate
Carnea de vita este o sursa buna de proteine si alti nutrienti, dar este, de asemenea, bogata in colesterol si grasimi saturate, care pot provoca acumularea de depozite de grasime in sange.
Sanatatea sangelui
Carnea de vita este o sursa excelenta de fier. Fierul din carnea de vita ajuta corpul sa produca hemoglobina, o proteina care ajuta sangele sa transporte oxigenul de la plamani catre restul corpului. Neconsumarea suficienta a fierului va poate expune riscului de anemie cu deficit de fier, ceea ce inseamna ca corpul nu primeste suficient oxigen. S-ar putea sa va simtiti obositi, lipsiti de putere, slabiti mental.
Consumul de carne de vita poate ajuta la prevenirea anemiei cu deficit de fier la persoanele care sunt expuse riscului.
Imunitate si vindecare
Carnea de vita este o sursa buna de zinc, de care organismul are nevoie pentru a vindeca tesuturile deteriorate si pentru a sustine un sistem imunitar sanatos. De asemenea, copiii si adolescentii au nevoie de cantitati sanatoase de zinc pentru a se dezvolta.
Functie musculara
Proteinele sunt esentiale pentru sanatatea muschilor. Reface tesutul muscular care se pierde in mod natural prin uzura vietii de zi cu zi. Proteinele va ajuta, de asemenea, sa construiti mai multi muschi si sunt deosebit de utile daca lucrati la antrenament de forta.
O singura portie de carne de vita furnizeaza cantitatea zilnica recomandata de proteine, ajutand la prevenirea pierderii masei musculare. Pierderea masei musculare va poate face sa va simti mai slabit si poate ingreuna mentinerea echilibrului, mai ales daca aveti 55 de ani sau mai mult.
Nutritie
Profilul nutritional al carnii de vita se schimba putin in functie de modul in care o gatiti. In medie, totusi, o portie de o bucata de carne de vita contine:
Calorii: 265
Proteine: 21 grame
Grasimi: 19 grame
Carbohidrati: 0 grame
Fibre: 0 grame
Zahar: 0 grame
Deoarece carnea rosie este asociata cu atat de multe riscuri pentru sanatate, este important sa pastrati dimensiunea portiei la cantitati sau mai putin chiar.O portie de carne de vita va ofera, de asemenea, 12% din doza zilnica recomandata de fier, precum si urmatoarele vitamine si minerale:
Fosfor
Vitamina B3
Vitamina B6
Vitamina B12
Zinc
Cum se prepara carnea de vita
Pentru a obtine impactul nutritional al carnii de vita cu mai putin colesterol si grasimi saturate, alegeti bucati mai slabe. Cautati bucatile etichetate „extra slaba” sau „slaba” si alegeti intotdeauna bucati cu cea mai putina grasime vizibila.
Taiati cat mai multa grasime vizibila inainte de a gati carnea de vita. Procesul de gatire va face ca o mare parte din restul grasimii sa se topeasca. Alegeti o metoda de gatit, cum ar fi gratarul sau fierberea.
Iata cateva moduri in care puteti incerca sa gatiti carne de vita slaba:
- Amestecati o marinada cu continut scazut de grasimi folosind vin rosu, suc de lamaie sau sos de soia, apoi prajiti carnea de vita la cuptor.
- Frecati bucatile de carne de vita cu un amestec de ierburi si condimente, apoi gatiti-o pe gratar.
- Taiati carnea de vita in bucati mici, taiati cateva legume si adaugati-le in frigarui pentru niste bucati gustoase de vita.
Exista un motiv pentru care carnea de vita este o parte importanta a dietei noastre si nu este doar pentru ca are un gust delicios, ci este, de asemenea, plina de vitamine si nutrienti esentiali.
In general, carnea rosie contine proteine de calitate si nutrienti esentiali care sustin o dieta sanatoasa.
Mai mult, contributia carnii rosii la aportul de grasimi saturate este vazuta ca fiind gresit inteleasa si exista dovezi care sustin includerea carnii rosii slabe in dietele pentru sanatatea cardiovasculara.
Carnea de vita contine zeci de nutrienti care promoveaza sanatatea de care avem nevoie in dieta noastra.
In general, este unul dintre alimentele cele mai bogate in nutrienti din dieta umana si are multe beneficii pentru sanatate.
Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.
Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.