perfect

Despre perfectionism si a fi imperfect

Tine-ti smartphone-urile aproape.. sunt pe punctul de a filozofa 😊 Nu sunt perfecta. Dar, sigur, nu sunt. Si nici tu nu esti.

Cu siguranta, la naiba, ma opun unor standarde destul de urate. Cred ca a fi perfectionista iti va face asta. Perfectionismul este acea voce mica care te implora sa rescrii articolul respectiv inca o data. Sau te indeamna sa alergi inca 5 minute sau inca 2 mile, chiar daca corpul tau iti indica sa te opresti. Te tine treaza pe timp de noapte, facand sarcini creierului printr-o lista de sarcini de o zi. Inventarul lucrurilor pe care „ar fi trebuit” sa le faceti si acum tot ce puteti face este sa fierbeti sub acoperisuri si sa va intrebati de ce nu va puteti inchide mintea.

Usor obsesiv si cu siguranta enervant, a fi perfectionist iti poate purta marginile pana cand esti atras(a) si obosit(a). Tot timpul suplimentar, reducand minutele, acumuland ore intregi despre ceea ce s-ar fi putut face mai bine, mai bine, din ce in ce mai bine.

Si in aceste minute si ore fixate gasiti rusinea. Rusinea autopropulsata care iti spune ca nu esti suficient de bun(a). Nu destul de inteligent(a). Nu destul de repede. Nu destul de ingenios(oasa). Nu. Suficient.

Acest lucru se poarta la tine. Nu-i asa?

Si cand esti purtat(a), stii ca arata? Ca nu o ascunzi bine? Ca stresul propriei liste de verificare este scris pe fata ta si pe umerii tai stransi si pe spranceana brazdata? Va scartaie din marginile vocii cand asteptati la coada la magazinul alimentar sau blocati in trafic. Bule si fierbe chiar sub suprafata, amenintandu-si ca isi va ranji si va scrasni dintii la ceea ce (sau cui) iti testeaza vreodata rabdarea.

Si asta, dragii mei, este greu de auzit. Chiar mai greu de recunoscut.

„Esti cu adevarat negativa in ultima vreme”, au fost cuvintele pe care le-am auzit la celalalt capat al liniei telefonice. Ca o mana rece la fata, am fost uimita. Aceste cinci cuvinte mi-au trecut prin vene ca lava … lovindu-mi mai intai pieptul, apoi membrele si in cele din urma, incalzindu-mi obrajii si intepandu-mi ochii cu lacrimi. Eram furiosa, jenata si simultan invinsa. Creierul meu s-a aglomerat in trepte mai repede decat puteam recunoaste, dar inainte sa-l stiu, realitatea a aparut sub forma unui adevar pur. In ultimul timp eram negativa. A fost adevarul.

Deci, cum gestionati aceste informatii? Accepti cand este aruncat asupra ta. dintr-o sursa de incredere? Poate ca o persoana draga a pus o oglinda proverbiala in fata ta si ti-a cerut sa ii accepti reflexia distorsionata. 

photo manipulation

Sau poate ca nu se vorbesc cuvinte, dar lipsa conversatiei si a relatiei sugereaza ca poate te-ai schimbat. Amaraciunea acestei realizari poate fi paralizanta. Si jenanta.

Dar. Ceea ce faci cu aceste cunostinte este important. Mergand inainte este ceea ce conteaza. Fara jena, rusine, manie sau aparare.

Cum?
Este simplu: detine lucrurile tale.

Cu alte cuvinte, mai indraznete: fii constient(a) de tine.

Constientizarea de sine nu poate eradica sentimentele proaste asociate cu a fi o tulburare generala a vietii. Dar cu siguranta inmoaie lovitura atunci cand cineva te atinge la ea. Reduce apararea. Se transforma in jena.

Exista frumusete si onoare in a admite ca te inseli. Exista divinitate in a spune „Imi pare rau, ai dreptate.” Exista ceva atat de frumos umanist, atat de fermecator dezarmant cu privire la cineva care isi poate ridica propriul steag alb. Pentru ca atunci vine intelegerea. Nu mai esti un turd-of-life … ci mai degraba, un Peter Pan balbait, patrunzand prin numeroasele stresuri ale vietii. Exista camaradenie acolo. O tranzactie sacra de „oh, si eu sunt un idiot, este in regula”.

Ti-ai facut propriul inventar in ultima vreme? Dai energie sau iei energie? Fii proactiv in constiinta de sine. Afla cine esti. Cel(cea) bun(a), cel(cea) rau(rea), perfectionistul (perfectionista), turdul … toti. Fiecare colt intunecat. Aceasta relatie este cea pe care ar trebui sa o cunosti din interior si din exterior.

Si cand o vei face, autocorectia nu va fi atat de crunta si infricosatoare. Va fi provocatoare, plina de satisfactii , si poate chiar putin distractiva.

photo manipulation
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x