File de Vitel Vin Porto si Usturoi

Niciodata sa nu va simtiti anxiosi cand gatiti file de vitel. Am considerat intotdeauna fileul de vitel o masa "cu stres ridicat" si i-am dat ocol. Este o bucata scumpa de carne - nu vreti sa o stricati incredintandu-va unei retete nesigure sau uitand sa setati un cronometru.
File de Vitel Vin Porto si Usturoi

Portii

4-6 portii

Calorii

579

Vezi altele din:

Timp Preparare:

30 min

 Timp Gatire:

 2 ore 45min

Timp total

3 ore 15 min

Despre

File de Vitel Vin Porto si Usturoi

Ingrediente File de Vitel Vin Porto si Usturoi

 

  • 1 1/2 pana la 2 kilograme de file de vitel
  • 1 lingurita sare kosher
  • Piper negru macinat proaspat
  • 2 linguri ulei vegetal, impartite
  • 2 linguri unt
  • 1/2 cana vin Porto tanar
  • 4 pana la 5 catei de usturoi medii
  • 5 pana la 6 ramuri de cimbru proaspat

Valoare nutritiva

File de Vitel Vin Porto si Usturoi

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 36 % 36 %
  • Carbohidrati 2 % 2 %
  • Calorii 46 % 46 %
File de Vitel Vin Porto si Usturoi

Mod de preparare reteta:

File de Vitel Vin Porto si Usturoi

Prajiti fileul de vitel:

Presarati fileul de vitel cu sare si o cantitate generoasa de piper. Incalziti 1 lingura de ulei intr-o tigaie de 10 inch la foc mediu-mare. Cand tigaia este destul de fierbinte, o picatura de apa ar trebui sa sisele si sa se evapore rapid la contact.

Prajiti fileul de vitel in tigaie pana cand devine maro inchis pe toate partile, 1 pana la 2 minute pe fiecare parte si ambele capete. Transferati pe un farfurioar sau pe o placa de taiat si lasati-l sa se raceasca putin.

Faceti sosul de vin Porto si usturoi:

In timp ce tigaia este inca fierbinte, adaugati untul si usturoiul. Gatiti pana cand usturoiul devine auriu si parfumat, 30 pana la 60 de secunde.

Adaugati vinul Porto si utilizati o spatula rigida pentru a scobi orice bucati rumenite de pe fundul tigaii. Lasati vinul sa vina in clocot, apoi indepartati de pe foc.

Sigilati fileul de vitel intr-un sac de congelator cu fermoar:

Asigurati-va ca fileul de vitel si sosul nu mai sunt aburi. Este in regula daca sunt inca destul de calde, dar se pot topi prin sac daca sunt inca fierbinti si aburinzi.

Asezati un sac de congelator cu fermoar de dimensiuni mari pe blatul dumneavoastra si intoarceti marginea cu fermoar in afara, formand o manseta in jurul sacului. Acest lucru ajuta la mentinerea deschisa si verticala a sacului in timp ce il umpleti.

Transferati fileul de vitel in sac si turnati sosul deasupra. Asezati 5 sau 6 ramuri de cimbru peste fileul de vitel.

Umpleti un vas cu apa de 5 sau 6 inch. Scufundati incet fileul de vitel in apa, folosind mainile pentru a ajuta la impingerea aerului din sac pe masura ce mergeti. Cand ajungeti sus la sac, inchideti-l cu fermoar.

Ridicati fileul de vitel din apa si asezati-l pe un prosop in timp ce incalziti apa pentru gatitul sous vide.

Incalziti apa pentru gatitul sous vide:

Puneti Joule sau alt circulator de imersie sous vide in oala cu apa. Setati circulatorul de imersie sous vide pentru a incalzi apa la 133°F pentru carne de vitel rare, 140°F pentru mediu-rare (preferata mea), 149°F pentru carne de vitel mediu-bine sau 167°F pentru foarte bine facut.

Gatiti fileul de vitel sous vide:

Cand apa s-a incalzit la temperatura dorita, coborati fileul de vitel in apa astfel incat sa fie complet scufundat. Este in regula daca partea de sus a sacului iese din apa, atata timp cat fileul de vitel insusi este scufundat.

Gatiti timp de 2 1/2 pana la 3 ore, dar evitati gatirea prea mult timp sau carnea va deveni putin moale si sfaramicioasa.

Prajiti fileul de vitel pentru a doua oara:

Cand fileul de vitel este gata, ridicati-l din apa si asezati sacul pe un prosop de bucatarie. Incalziti restul de lingura de ulei in tigaie la foc mediu-mare pana cand o picatura de apa suiera si se evapora la contact.

Folositi clesti pentru a ridica friptura din sac si transferati-o in tigaie. Fiti atenti – va tasni! Prajiti timp de 30 pana la 60 de secunde pe toate partile, pana cand partea exterioara este si mai bruna si se formeaza o crusta.

Transferati fileul de vitel pe o placa de taiat si lasati-l sa se odihneasca timp de 5 pana la 10 minute.

Degresati tigaia:

Cu tigaia inca la foc mediu-mare, turnati sosul direct din sac in tigaie (aruncati ramurile de cimbru). Lasati sa dea in clocot timp de aproximativ un minut si scobiti orice bucati rumenite lipite pe fundul tigaii. Transferati cu grija sosul intr-o ceasca de servit.

Taiati si serviti fileul de vitel:

Taiati sfoara si aruncati-o. Taiati fileul de vitel fie in fripturi subtiri “file mignon” (o friptura per persoana), fie in felii mai subtiri de “roast beef” (3 sau 4 felii pe persoana). Serviti imediat cu sos.

File de Vitel Vin Porto si Usturoi
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x