Gateste corect carnea de porc
Adorata pentru gustul ei bogat, carnea ramane una din alimentele preferate ale oamenilor din intreaga lume. Insa, carnea consumata in mod excesiv sau necorespunzator reprezinta un pericol pentru sanatate. De aceea, acest ghid iti va arata cum sa alegi si sa prepari carnea in mod corespunzator. Carnea de porc care este inca roz in mijloc ii sperie pe oameni. Dar am vesti minunate: daca esti obisnuita sa gatesti toate bucatile de carne de porc la 180 °, nu mai trebuie sa o rumenesti prea tare!
Iata recomandarile mele:
Cotletul de porc, coapsa de porc si filetul de porc: Gateste la 63 °, apoi lasa carnea sa se odineasca 3 minute.
Carnea de porc macinata: Gasteste-o la 170 °. Macerarea carnii de porc expune mai multa suprafata bacteriilor, deci trebuie gatita la o temperatura mai ridicata decat alte bucati de carne de porc.
Retineti ca taieturile de porc, cum ar fi umarul si coastele de porc, au o textura si o aroma mult mai bune atunci cand sunt gatite la 180-195 ° F. Aceste taieturi au nevoie de temperaturi mai ridicate pentru a sparge colagenul si a le face sa se topeasca in gura.
Cum sa iei temperatura interna a carnii de porc
Foloseste un termometru cu citire instantanee. Modelele de incredere au un cost cuprins intre 30-100 ron si pot avea un cadran (analog) sau o citire digitala. Adesea se pot gasi de cumpaat la magazinele alimentare sau in marketuri cunoscute.
Introdu termometrul in partea cea mai groasa a carnii. Asigura-te ca tija termometrului nu atinge niciun os, ceea ce poate erona temperatura citita. Lasa-l acolo pana cand temperatura se mentine constanta.
Spala bine termometrul cu apa fierbinte si sapun dupa fiecare utilizare. Nu refolosi termometrul fara sa-l speli mai intai, deoarece poate provoca contaminarea carnii.
Ce este trihinoza si oare trebuie sa ii faci griji?
Pe scurt, nu. Phew!
Daca un iubitor de carne poate numi o infectie parazitara, este vorba de trihinoza. Se contracta atunci cand oamenii mananca carne cruda sau slab gatita de la animale care transporta larvele viermilor Trichinella.
Chiar daca trichinoza a fost eradicata la carnea de porc de zeci de ani, teama de aceasta persista. De ce? Ei bine, este memorabil dezgustator – viermi paraziti!
Cum am oprit trihinoza in carne de porc, oricum? Incepand cu mijlocul secolului al XX-lea, producatorii au incetat sa includa carnea cruda in hrana porcilor.
Sansele actuale de a contracta trichinoza din carne de porc sunt foarte mici. Intre 2011 si 2020, au existat in medie 16 cazuri de trichinoza pe an, iar cele proveneau in principal din vanat salbatic, nu din carne de porc.
Carnea de porc roz poate fi de bine!
Carnea de porc este crescuta mult mai slab in aceste zile, asa ca se usuca la 165 de grade . Cotletele de porc, coapsele de porc si friptura de porc ar putea fi putin roz la 145 °, dar acest lucru nu scade siguranta carnii, si da, va fi extrem de delicioasa.
Gasirea temperaturii corecte de gatit a porcului este ultimul pas in placarea unei taieturi de carne perfect suculente si delicate. Carnea de porc de azi este foarte slaba, fiind important sa nu gatesti prea mult si sa respecti temperatura recomandata de gatit a porcului. Temperatura interna sigura de gatit a carnii de porc pentru bucatile proaspete este de 145 °. Pentru a verifica corect coacerea, utilizeaza un termometru digital de gatit.
Carnea proaspata taiata, cum ar fi cotletele de porc, fripturile de porc, coapsele de porc si muschiul de porc, ar trebui sa masoare temperatura de 145 °, asigurand cantitatea maxima de aroma. Carnea de porc macinata ar trebui sa fie intotdeauna gatita la 160 °. Curatenia pentru unele bucati de porc, cum ar fi bucatile mici care sunt greu de testat cu un termometru sau bucatile mari care se gatesc incet la temperaturi scazute, sunt desemnate ca „fragede”. Sunca pre-gatita poate fi reincalzita la 140 ° sau chiar savurata rece, in timp ce sunca proaspata ar trebui gatita la 145 °.
Respectarea acestor linii directoare privind temperatura de gatit a porcului nu va duce doar la o experienta de alimentatie sigura, ci va pastra si calitatea carnii pentru o masa suculenta, frageda si delicioasa.
Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.
Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.