Gogosi pufoase din caietul bunicii

Reteta de gogosi ca la gogoserie este una din cele mai bune pe care le-am incercat pana acum. Din copilarie am iubit gogosile
gogosi

Portii

15 bucati

Calorii:

230

Vezi altele din:

Timp Preparare:

20 min

 Timp Gatire:

55 min

Timp total

75 min

Despre

gogosi de casa

Ingrediente reteta Gogosi Pufoase

  • 450g faina alba
  • 1 ou (se poate omite daca se fac de post)
  • 200ml lapte caldut (sau apa daca sunt de post)
  • 40 g zahar tos
  • 7g drojdie uscata sau 25g proaspata
  • 1\2 lingurita sare
  • 400 ml ulei pentru prajit
  • zahar pudra
  • 1 esenta extract de vanilie

Valoare nutritiva Gogosi Pufoase

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 6 % 6 %
  • Carbohidrati 21% 21%
  • Calorii 21% 21%
gogosi

Mod de preparare reteta: Gogosi pufoase

Pregatirea si prepararea 

Incepem cu aluatul . Se face o maia din drojdie, o lingura de faina si 100 ml de lapte caldut, care se lasa apoi sa creasca intr-un loc cald timp de 20-30 minute, pana cand isi  dubleaza volumul. Am explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. E scris totul, cum se framanta, cum se pregateste totul, de ce temperatura are nevoie drojdia ca sa se active,  tot ce trebuie este sa citesti cu rabdare 🙂

Se adauga faina cernuta si se adauga zaharul, oul si esenta de vanilie. Se framanta pana se incorporeaza tot. Si abia apoi se adauga  sarea. Dupa ce totul este incorporat bine , se adauga putin cate putin din lapte si se  amesteca aluatul in continuare pana devine un aluat elastic, usor  lipicios. 

Lasa-l la crescut aprximativ 50 min – 1h acoperit, pana isi  dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe masa de lucru pudrata cu faina si il intindem cu un sucitor.   O data aluatul intins se  pot  face orice forme  se doresc, fie rotunde cu ajutorul unui paharm  sau in forma de inima sau orice se doreste.

Daca  vrei  niste forme mai speciale,  poti  aluatul  din bol , sa il  formezi un sul, sa il imparti  in 11-12 bucati egale si sa  formezi  suluri  subtiri si  apoi sa le impletesti ,  vor iesi  ca niste colacei  impletitit dar de data aceasta nu din aluat de paine ci din aluat de gogosi .   Idei sunt multe.Dar in orice fel ai alege sa  intinzi  sau sa folosesti  aluatul, nu uita mereu masa de lucru  si sucitorul  sa  fie  pudrate bine cu  faina.Gogosile modelate se lasa pe blatul de lucru infainat, se acopera cu folie de plastic si se mai lasa la dospit cel putin 20 de minute, ideal 30.Punem uleiul la incins in tigaie si cand este  gata punem gofosile la prajit .  Le lasam sa se prajeasca  uniform la foc mediu si  apoi le scoaem la scurs pe un servet de hartie si le putem pudra din ambundenta cu zaha pudra.O bunatate ! Trebuie sa le incerci  si tu!!! Nu uita, pentru orice intrebari sunt la un click distanta si cu mare drag te pot  indruma daca ai neclaritati.Pofta mare !
Gogosi pufoase de casa
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x