Jumari de porc

Jumari de porc facute in casa. Sunt gustoase si se fac foarte usor. Fie ca aveti ocazia sa le obtineti din porcul taiat acasa, fie veti cumpara slanina din magazine, ideea este ca orcine le poate prepara cu usurinta.
jumari

Portii

50 bucati

Calorii:

590

Timp Preparare:

10 min

 Timp Gatire:

55 min

Timp total

65 min

Despre

Aceste jumari sunt un preparat traditional romanesc gatit in special in timpul sarbatorilor de iarna, dupa taierea porcului prin topirea grasimi din care  se  obtin aceste jumari pe de o parte si  untura pe de alta parte.

Se servesc calde sau reci sub forma de aperitiv, sau gustare, sau date prin masina de tocat si amestecate in diverse aluaturi. . Jumarile se pot face atat din carne de porc grasa cat si din slanina fara carne. Jumarile sunt acel fel de mancare ce nu poate lipsi de pe mesele de sarbatori. Retetele exista din mosi-stramosi, facand deliciul atat al maestrilor bucatari, cat si al copiilor.

jumari

Ingrediente reteta Jumari

  • 2-3 kg slanina de porc cu carne
  • 250ml  cana apa
  • sare grunjoasa

Valoare nutritiva Jumari

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 14% 14%
  • Carbohidrati 0% 0%
  • Calorii 41% 41%
jumari de porc

Mod de preparare reteta: Jumari

Pregatirea si prepararea 

Incepem  pregatirea jumarilor  prin a  taia  slanina in bucati dreptunghiulare cat mai egale cu putinta.  
Le putem intr-o oala sau intr-un ceaun  si  turnam  peste ele  apa  rece.  Motivul folosirii apei  este:  apa va incepe sa fiarba inainte de a se topi slanina si deci va ajuta la coacerea jumarilor pe interior inainte de a se coace la exterior, fapt ce le va tine moi la interior. 

Jumarile se lasa la foc moale si dupa cam 1-2 ore se fac. Cand incepe sa fiarba apa se mai asteca putin in timpul gatirii.

Dupa 30 de minute de cand au inceput sa fiarba, jumarile vor pocni si se vor rumeni. Acum, deja se formeaza untura topita.

Se lasa focul mic pentru ca untura sa se topeasca bine si sa se faca aurii jumarile Cand jumarile au culoarea care va place, se scot si se lasa pe un prosop absorbant. Se ia oala de pe foc si jumarile se presara cu sare.

Untura calda se filtreaza prin sita cu sifon si se pune in borcane sau vase rezistente. Se lasa la rece si se obtine untura, iar jumarile se servesc cu mujdei de usturoi, mustar si paine proaspata sau se pot pune in mancare ori alaturi de o mamaliga.

Pofta buna!

reteta jumari de porc
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x