Lapte de migdale vs. lapte de soia vs. lapte de ovaz.
Fie ca esti vegan sau vegetarian, sau pur si simplu iti place sa gusti alte alternative la lapte decat laptele de vaca, vei fi incantata sa stii ca ai de unde alege.
De la laptele de arahide la cel de migdale, de soia la cel de ovaz, de caju la cel de orez, poate fi greu sa alegi laptele potrivit pentru tine. Mai jos, am compilat bunele si relele a trei tipuri de tipuri populare de lapte – de migdale, de soia si de ovaz. Am decis sa compar valoarea nutritionala si beneficiile pentru sanatate pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita.
Lapte de migdale
Migdalele crude sunt surse excelente de proteine, fibre, antioxidanti si vitamine importante. Acest lucru explica de ce laptele de migdale a castigat popularitate in ultimii ani. Laptele de migdale se obtine prin adaugarea de apa la migdale, apoi prin amestecarea si strecurarea amestecului. Laptele de migdale cumparat din comert contine zahar si a fost imbogatit cu vitamine si minerale, cum ar fi calciul. Alte marci adauga vitamina E, vitamina A si vitamina B12, minerale care se gasesc in mod natural in laptele de vaca. Laptele de migdale are cele mai putine calorii decat alte tipuri de lapte, mai ales daca este neindulcit. De asemenea, laptele tinde sa nu aiba grasimi saturate si nu contine in mod natural lactoza. De asemenea, contine niveluri ridicate de acizi grasi mononesaturati, un tip de grasime sanatoasa despre care se spune ca ajuta la pierderea in greutate.
Valoarea nutritionala a laptelui de migdale:
- Grasimi: 3 grame
- Calorii: 30-60
- Carbohidrati: 3,5 grame
- Zahar: 7 grame
- Fibre: 0,5 grame
- Proteine: 1 gram
- Calciu: 35 la suta din valoarea zilnica recomandata
- Vitamina E: 110 la suta din valoarea zilnica recomandata
- Vitamina D: 18 la suta din valoarea zilnica recomandata
- Potasiu: 4 la suta din valoarea zilnica recomandata
Pro:
Continut scazut de zahar (varianta neindulcita). Laptele de migdale este in mod natural sarac in zahar, ceea ce il face o alternativa excelenta pentru persoanele care incearca sa piarda sau sa gestioneze greutatea. Stim ca consumul de prea mult zahar este de vina pentru diverse boli cronice. Desi poti indulci laptele de migdale, este indicat sa il iei asa cum este pentru a obtine mai multe beneficii pentru sanatate. Bogat in vitamina E. Cu mai mult de 100 la suta din valoarea zilnica, laptele de migdale este o sursa bogata de vitamina E. Aceasta este o vitamina solubila in grasimi care va protejeaza celulele de deteriorarea radicalilor liberi. De asemenea, vitamina E favorizeaza o vedere buna si o piele sanatoasa si s-a constatat ca joaca un rol in protejarea noastra impotriva afectiunilor cronice, cum ar fi bolile de inima.
Contra:
Sarac in proteine. Laptele de migdale contine doar un procent mic de proteine pe cana (240 ml), in comparatie cu laptele de soia si de vaca, care furnizeaza 7 si, respectiv, 8 grame. Avem nevoie de proteine pentru functiile majore ale organismului, cum ar fi cresterea musculara, structura oaselor si a pielii, precum si, productia de hormoni si enzime. Unele marci contin aditivi. Laptele de migdale cumparat din magazin este procesat si poate contine aditivi, cum ar fi gume, zahar, sare, arome si emulgatori. Desi gumele si emulgatorii sunt folositi pentru a da textura si consistenta laptelui de migdale, acestia pot avea anumite efecte secundare asupra organismului tau pe termen lung.
Lapte de ovaz
Laptele de ovaz are o consistenta cremoasa si este utilizat pe scara larga ca substitut al produselor lactate in multe retete.
Se obtine prin inmuierea si amestecarea ovazului cu apa si strecurarea pulpei pentru a lasa in urma o bautura neteda care arata si are gustul laptelui de lapte.
Laptele de ovaz contine mai multi carbohidrati decat majoritatea celorlalte optiuni si poate fi o bautura buna dupa antrenament.
De asemenea, contine mai multe fibre decat anumite tipuri de lapte pe baza de plante, cum ar fi laptele de orez si de migdale.
Laptele de ovaz cumparat din magazin poate contine nutrienti fortificati, apa, ulei, conservanti si indulcitori.
Valoarea nutritionala a laptelui de ovaz:
- Grasimi: 5 grame
- Calorii: 120
- Carbohidrati: 16 grame
- Fibre: 3 grame
- Proteine: 3 grame
- Zahar: 7 grame
- Calciu: 25 la suta din valoarea zilnica recomandata
- Vitamina A: 20 la suta din valoarea zilnica recomandata
- Vitamina B12: 50 la suta din valoarea zilnica recomandata
- Potasiu: 4 la suta din valoarea zilnica recomandata
Pro:
Vitamina D: Cu pana la 20 la suta din doza zilnica recomandata de vitamina D, laptele de ovaz poate ajuta la construirea si mentinerea unor oase puternice.
Calciu: Laptele de ovaz furnizeaza 25 la suta din valoarea zilnica de calciu, care este necesar pentru mentinerea oaselor si a dintilor puternici.
Fibre dietetice: Laptele de ovaz contine 3 grame de fibre, care sunt esentiale in digestie si in prevenirea constipatiei.
Riboflavina: Riboflavina (vitamina B12) ajuta organismul sa transforme alimentele in combustibil si este necesara pentru buna functionare a ficatului, ochilor, parului si pielii.
Contra:
Numar mare de calorii: Laptele de ovaz are 120 de calorii pe cana. Combinat cu caloriile din alte alimente, poate depasi aportul caloric.
Continut ridicat de carbohidrati. Laptele de ovaz are cea mai mare cantitate de carbohidrati decat laptele de migdale si de soia.
S-ar putea sa nu fie o alternativa buna pentru cei care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati.
Poate contine gluten. Unii producatori care proceseaza ovazul proceseaza si graul, iar echipamentele de recoltare pot fi impartite intre culturi.
Lapte de soia
Laptele de soia este folosit in multe bucatarii de zeci de ani si a fost prima alternativa de lapte pe baza de plante. Bauturile de soia sunt optiuni excelente pentru cei cu intoleranta la lactoza si contin cea mai mare cantitate de proteine pe portie decat laptele de migdale si de ovaz. Daca cumperi lapte de soia procesat, opteaza pentru o marca care este imbogatita cu calciu si vitamina D.
Valoarea nutritionala a laptelui de soia:
- Grasimi: 2 grame
- Calorii: 60-90
- Carbohidrati: 4 grame
- Fibre: 1 gram
- Proteine: 4-7 grame
- Calciu: 20-45 la suta din valoarea zilnica recomandata
- Potasiu: 300 mg
Pro:
Mai mult continut de proteine. Laptele de soia are cele mai mari niveluri de proteine decat laptele de migdale si de ovaz. Este o sursa buna de proteine pentru veganii care nu obtin proteine din surse de carne.
Nu contine colesterol, ceea ce il face o optiune buna pentru cei preocupati de bolile de inima. Laptele de soia contine izoflavone despre care se spune ca protejeaza impotriva unor tipuri de cancer.
Contra:
Contine antinutrienti, cum ar fi inhibitorii de tripsina care reduc eficienta cu care organismul digera proteinele. Printre alti antinutrienti se numara lectinele, acizii fitici si oligozaharidele nedigerabile. Este mai greu de preparat si consuma mai mult timp decat celelalte doua.
Lapte de migdale vs. lapte de ovaz, vs. lapte de soia: Care este cel mai bun pentru tine?
Daca esti in cautarea unei optiuni hipocalorice si nu te preocupa prea mult gustul, laptele de migdale primeste coroana. Laptele de ovaz are mai multe proteine si fibre care te ajuta sa te mentii satul mai mult timp, o optiune buna pentru controlul greutatii. Laptele de soia, pe de alta parte, contine proteine complete, ceea ce inseamna ca are toti aminoacizii esentiali. De asemenea, contine antioxidanti care pot ajuta la reducerea inflamatilor.
De Retinut !!!
Recomandarea mea este ca sa consultati medicul si/sau nutritionistul atunci cand decideti sa aduceti modificari in alimentatie si/sau medicamentatia folosita in mod uzual. Informatiile din acest articol si din acest site, sunt provenite din experienta personala si/sau sursele (daca este cazul) enuntate in articol. Aceste sfaturi nu inlocuiesc recomandarile unui medic curant.