Prajitura Alba ca Zapada

Deliciul copilariei noastre: Prajitura Alba ca zapada. Aveti aici reteta pentru cea mai fina prajitura Alba ca zapada. O prajitura racoroasa, ideala pentru o masa de duminica sau de sarbatori.
Prajitura Alba ca Zapada

Portii

14 bucati

Calorii:

389

Vezi altele din:

Timp Preparare:

60 min

 Timp Gatire:

60 min

Timp total

120 min

Despre

Prajitura Alba ca Zapada

Ingrediente reteta Prajitura Alba ca Zapada

Ingrediente foi

  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 1 lingurita amoniac stins in otet
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde(cca 500g)

Ingrediente crema 

  • 1 litru lapte
  • 8 linguri rase faina
  • 6 linguri rase zahar
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • o esenta de vanilie sau rom
  • 200 g unt

Valoare nutritiva Prajitura Alba ca Zapada

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 34% 34%
  • Carbohidrati 19% 19%
  • Calorii 16% 16%
Prajitura Alba ca Zapada

Mod de preparare reteta: Prajitura Alba ca Zapada

Pregatirea si prepararea 

Se incepe cu prepararea aluatului pentru foi pe dosul tavii. Este un aluat fraged care necesita putin timp de odihna inainte de coacere.

Pune continutul celor doua oua intr-un bol si amesteca-le cu un praf de sare si zaharul. Apoi adauga uleiul, laptele si amesteca bine totul pana la omogenizare. Stinge amoniul in sucul de lamaie, adauga-l in compozitie si incorporeaza, treptat, faina cernuta. vei obtine un aluat compact, nu foarte ferm, dar nelipicios.

Împachetează aluatul într-o folie alimentară şi lasă-l la odihnit 30 de minute.

După scurgerea celor 30 de minute, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în trei părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde câte o parte de aluat, cu ajutorul sucitorului pentru aluaturi. Întinde-l într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă de aproximativ 23/36 cm. Rulează foaia pe sucitor și transfer-o pe dosul tăvii pe care o ungi cu puțin ulei și presari făină. Coace foile de aluat pe dosul tăvii pentru 3-4 minute, fiecare, la 180 de grade Celsius.

Inrre timp ne putem ocupa de crema. 

Amestecă într-un vas incapator, făina, zahărul sarea şi coaja de lămâie răzuită fin. Apoi, adaugă treptat laptele și amestecă intens până la omogenizarea compoziției.

Pune vasul la foc mediu şi fierbe crema, amestecând în ea continuu, până începe să facă bule de aer la suprafață și devine consistentă ca o budincă. Acoperă crema, direct la contact cu folie de prospețime și las-o la loc răcoros.

Scoate untul din frigider şi lasă-l la temperatura camerei. Când crema este complet rece, mixează untul cu ajutorul mixerului, pentru a deveni cremos și adaugă treptat din cremă. Adaugă și sucul de lămâie și omogenizează bine crema.

Împarte crema în două părți și întinde-o între foile de aluat, pe care le așezi în tava de copt.

Acoperă prăjitura Albă ca Zăpada cu hârtie de copt și așază peste ea un tocător de lemn. Dă tava la rece pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe cealaltă. În acest timp foile de aluat se vor frăgezi de la contactul cu crema, iar prăjitura se va putea porționa frumos. Decorează prăjitura cu zahăr pudră sau cu nucă de cocos, porționeaz-o și așaz-o pe platou.

O delicatesa  si este neaparat sa o incerci si tu! Pofta buna! 

Prajitura Alba ca Zapada
Prajitura Alba ca Zapada
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x