Pui clasic la cuptor
Timp Preparare:
15 min
Timp Gatire:
50 min
Timp total
65 min
Despre
Ingrediente reteta Pui clasic la cuptor
- 1 (3 pana la 4 bucati) de pui, taiat in 8 parti, fara partea din spate
- Ulei de masline extravirgin
- Sare kosher
- Piper negru proaspat macinat
- 1/2 cana de bulion de pui cu continut scazut de sodiu sau vin alb pentru sos, optional
Valoare nutritiva
Pui clasic la cuptor
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 46 %
- Carbohidrati 1 %
- Calorii 8 %
Mod de preparare reteta:
Pui clasic la cuptor
Se taie si se sareaza puiul:
Se curata bucatile de pui de excesul de grasime. Se usuca bucatile de pui cu un prosop de hartie. Se presara sare pe toate partile. Lasati bucatile de pui sa stea 15-20 de minute pentru a se raci.
Preincalziti cuptorul:
Setati cuptorul la 200°C (400°F).
Pregatiti puiul:
Uscati bucatile de pui cu un prosop de hartie. Ungeti cu ulei de masline toate bucatile de pui si fundul vasului de prajit.
Presarati bucatile de pui peste tot cu piper negru si inca putina sare.
Aranjati bucatile de pui in tava, astfel incat toate bucatile sa fie cu pielea in sus, iar cele mai mari bucati (pieptul) sa fie in centrul tavii.
Nu aglomerati tigaia. Lasati loc intre bucati pentru ca caldura sa circule.
Coaceti puiul la cuptor:
Coaceti (neacoperit) in cuptor timp de 30 de minute la 400°F (200°C). Aceasta caldura ridicata initiala va ajuta la rumenirea puiului.
Apoi, reduceti focul la 350°F (160°C) si coaceti inca 10-30 de minute pana cand sucul devine limpede (nu roz) atunci cand este intepat cu un cutit ascutit sau pana cand temperatura interna a pieptului de pui este de 165°F (74°C), iar cea a coapselor este de 170°F (77°C) atunci cand este testata cu un termometru pentru carne.
Care este temperatura puiului gatit?
Daca puiul nu se rumeneste suficient de bine, puneti puiul sub gratar in ultimele 5 minute de gatire, pana se rumeneste suficient.
Lasati puiul sa se odihneasca:
Scoateti din cuptor si transferati puiul pe o farfurie de servit. Acoperiti-l cu folie de aluminiu si lasati-l sa se odihneasca timp de 5 pana la 10 minute inainte de a-l servi.
Pregatiti sosul:
Daca doriti sa preparati sosul cu scurgerile de la pui, asezati tava de prajit cu tot lichidul pe aragaz si setati arzatorul la foc mediu.
Folositi o spatula de metal pentru a razui bucatile lipite de pe fundul cratitei. Cand tigaia este fierbinte, turnati putin vin alb sau bulion de pui pentru a ajuta la desprinderea bucatilor din tigaie.
Transferati lichidul si amestecul de vin si bulion intr-o cratita si incalziti la foc mediu-mare pana cand se reduce la grosimea dorita.
Daca doriti ca sosul sa fie si mai gros, puteti face o pasta cu putin amidon de porumb sau faina (o lingurita) si apa (1/4 de cana), pe care o puteti adauga la sos in timp ce acesta se gateste.
Se serveste:
Se serveste cu orez la abur, piure de cartofi sau orez spaniol.