Rack clasic de miel
Timp Preparare:
10 min
Timp Gatire:
25 min
Timp total
35 min
Despre
Ingrediente reteta Rack clasic de miel
1 sau mai multe coaste de miel cu 7-8 coaste fiecare
Pentru fiecare coasta:
- 2 lingurite de rozmarin proaspat tocat
- 1 lingurita de cimbru proaspat tocat
- 2 catei de usturoi, tocati marunt
- Sare
- piper negru proaspat macinat
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
Valoare nutritiva
Rack clasic de miel
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 26 %
- Carbohidrati 1 %
- Calorii 55 %
Mod de preparare reteta:
Rack clasic de miel
Gatirea si prepararea
Se marineaza mielul:
Frecati coastele pe toata suprafata cu un amestec de rozmarin, cimbru si usturoi. Se freaca cu sare si piper negru proaspat macinat. Puneti intr-o punga de plastic groasa cu ulei de masline.
Intindeti uleiul in asa fel incat sa acopere coasta (coastele) de miel pe toata suprafata. Se stoarce cat mai mult aer din punga si se inchide ermetic. Asezati-o intr-un recipient pentru a prinde eventualele scurgeri.
Se lasa la marinat la frigider peste noapte sau la temperatura camerei timp de 1 1/2 pana la 2 ore, deoarece mielul ajunge la temperatura camerei in etapa urmatoare.
Metoda impuscata – raft de miel crud pe tigaie
Aduceti mielul la temperatura camerei:
Scoateti mielul din frigider cu 1 1/2 pana la 2 ore inainte de a-l gati, astfel incat sa ajunga la temperatura camerei. Daca carnea nu este la temperatura camerei, nu se va gati uniform si poate fi inca cruda in interior, in timp ce exteriorul este gatit.
Preincalziti cuptorul la 200°C:
Aranjati suportul pentru cuptor, astfel incat mielul sa fie in mijlocul cuptorului.
Crestati grasimea, presarati cu sare si piper, infasurati oasele in folie de aluminiu si puneti-le in tava cu partea de grasime in sus:
Se cresteaza grasimea, facand taieturi ascutite si putin adanci prin grasime, la distanta de aproximativ un centimetru.
Se prajeste la foc mare pentru a se rumeni, apoi se reduce focul pentru a termina:
Puneti friptura in cuptor la 200°C timp de 10 minute (mai mult timp daca prajiti mai mult de un gratar), sau pana cand suprafata fripturii este frumos rumenita.
Apoi, reduceti focul la 80°C. Mai gatiti timp de 10 pana la 20 de minute (in functie de marimea suportului de miel, daca prajiti mai multe suporturi si de cat de bine sau de rar doriti carnea de miel). Un termometru pentru carne introdus in partea cea mai groasa a carnii ar trebui sa indice 60°C pentru o carne rara sau 80°C pentru o carne mediu-rara.
Folositi un termometru pentru carne. Multi factori pot afecta timpul de gatire, cum ar fi forma fripturii, marmorarea grasimii si caracteristicile individuale ale cuptorului dumneavoastra. Aceasta este o friptura prea frumoasa si prea frageda pentru a risca sa fie gatita prea mult.
Odihniti friptura 15 minute inainte de servire:
Scoateti-o din cuptor, acoperiti-o cu folie de aluminiu si lasati-o sa se odihneasca 15 minute.
Taiati cotletele de miel departe de suport, taind intre oase. Se servesc 2-3 cotlete de persoana. O minunatie!