Risotto de creveti
Timp Preparare:
8 min
Timp Gatire:
40 min
Timp total
48 min
Despre
Ingrediente Risotto de creveti
- 200 ml de suc de scoici sau bulion proaspat de fructe de mare
- 4 cani de apa
- 3 linguri de unt
- 1 salota mare, taiata marunt
- 1 ceasca de orez pentru risotto (Arborio sau, daca il puteti obtine, Carnaroli sau Vialone Nano)
- 1 cana de vin alb sec, cum ar fi Sauvignon Blanc
- 2 cani (8 uncii) de creveti roz mici, cei mai mici pe care ii puteti gasi
- 2 linguri de patrunjel tocat fin
- 1 lingura de coaja de lamaie rasa fin
- Sare kosher
Valoare nutritiva
Risotto de creveti
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 37 %
- Carbohidrati 40 %
- Calorii 57 %
Mod de preparare reteta:
Risotto de creveti
Se incalzeste sucul de scoici si apa:
Adaugati sucul de scoici la 4 cani de apa intr-o oala si incalziti pana cand se face abur. Nu lasati sa dea in clocot.
Se rumenesc salotele(ceapa):
Intr-o oala separata (cu fundul gros), incalziti 2 linguri de unt la foc mediu si sotati saloturile tocate marunt timp de 2-3 minute, pana devin translucide.
Sarati salote in suc de scoici pentru Risotto cu creveti
Adaugati orezul in oala:
Se fierbe, amestecand, timp de 2-3 minute, pana cand toate boabele sunt bine acoperite de unt si incep sa se prajeasca.
Adaugati vinul si amestecati:
Mariti focul la maxim si adaugati vinul alb. Cu o lingura de lemn, amestecati energic orezul. Odata ce vinul da in clocot, reduceti focul pana cand vinul abia fierbe usor.
Se amesteca aproape constant. Faceti acest lucru pentru a agita orezul, care isi elibereaza amidonul si creeaza sosul cremos pe care il doriti intr-un risotto.
Adaugati lichidul fierbinte putin cate putin:
Cand vinul este aproape gata fiert – in niciun caz nu trebuie sa lasati orezul sa sfaraie pe fundul vasului – turnati 2 linguri din amestecul fierbinte de bulion de scoici/apa. Se amesteca bine pentru a se combina si se adauga un varf de cutit sanatos de sare.
Continuati sa amestecati, sa fierbeti la foc mic si sa adaugati picaturi de lichid:
Amestecand aproape constant, lasati acest lichid sa se reduca pana cand aproape ca se termina, apoi adaugati inca o lingura de bulion.
Continuati astfel pana cand sosul se acopera pe dosul unei linguri. Gustati lingura si vedeti daca risotto-ul are nevoie de sare. Daca da, adaugati un varf de cutit mic.
Cum se amesteca risotto
Atat de mult orez pentru risotto ar trebui sa aiba nevoie de aproximativ 4-5 cani de lichid in total (inclusiv vinul) pentru a se inchega, asa ca incepeti sa gustati orezul la cea de-a 3-a cana. Daca este aproape acolo – ferm in centru, dar translucid la exterior, si complet inconjurat de un sos cremos – mai adaugati o ceasca de bulion, amestecati bine si mai gustati inca o data pentru sare. (Daca nu, aveti orez vechi si va trebui sa mai adaugati o ceasca si sa-l lasati sa se gateasca).
Adaugati crevetii, patrunjelul si restul de unt:
Acum adaugati crevetii, patrunjelul si restul de 1 lingura de unt. Amestecati constant pana cand aceasta ultima ceasca de bulion pe care ati adaugat-o se termina pe jumatate: Nu uitati ca vreti ca acest risotto sa fie lejer si cremos.
Adaugarea crevetilor in risotto cu creveti
Chiar inainte de a servi, adaugati coaja de lamaie si serviti imediat. Cel mai bine se serveste cu boluri si linguri, mai degraba decat cu farfurii si furculite.