Sarmale in foi de varza murata cu afumatura
Portii
60 bucati
Calorii:
287
Vezi altele din:
Timp Preparare:
40 min
Timp Gatire:
90 min
Timp total
130 min
Despre
Ingrediente reteta Sarmale in foi de varza murata
- 1-2 verze murate
- 1 kg mix de carne tocata porc/vita
- 1 ceasca orez (4-5 linguri)
- 1-2 cepe medii
- 2 morcovi
- 1 radacina de patrunjel
- 200 g pasta de tomate/suc rosii
- sare
- piper
- cimbru
- foi de dafin
- chimen
- 2-3 linguri ulei
- 1 ou crud
Valoare nutritiva Sarmale in foi de varza murata
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 6 %
- Carbohidrati 14%
- Calorii 16%
Mod de preparare reteta: Sarmale in foi de varza
Pregatirea si prepararea
1. Varza se deface in foi, se spala, se lasa la desarat si dezacrit, daca e nevoie, apoi se curata de cotoare si se asaza foile care arata cel mai bine pe un platou. Foile de varza care nu sunt potrivite pentru umplut, se toaca fideluta.
2. Intre timp, ceapa tocata marunt se caleste putin intr-o tigaie incinsa cu ulei, se adauga morcovul si radacina de patrunjel tocate fie marunt fie date la mini- tocator apoi se adauga orezul spalat bine in apa calda si scurs, se calesc impreuna pentru 1-2 minute amestecand continuu. Se adauga apoi 2-3 linguri pasta de tomate si se stinge totul cu 1 pahar de apa. Acum se lasa sa fiarba descoperit pana incepe sa se umfle orezul, iar sosul incepe sa scada. Se lasa la racit, iar apoi aceasta compozitie se amesteca bine cu carnea tocata, sare, piper, cimbru sau alte condimente dupa preferinte si oul crud care ajuta sa se lege mai bine compozitia.
Acum incepem prepararea retetei de sarmale in foi de varza murata!
3. Se umple fiecare foaie de varza cu cate o lingurita de compozitie si se ruleaza usor sarmalele, astfel incat sa nu se desfaca la fiert.
4. Varza tocata marunt se amesteca bine cu o lingura ulei, cu restul de pasta de tomate si condimentele.
5. Intr-o cratita cu fundul mai gros, se asaza mai intai un strat de varza tocata, apoi se aranjeaza sarmalele in straturi, lasand la mijloc un gol circular, care se umple cu varza tocata.Intre randuri eu presar mereu chiminon atat pentru gust cat si pentru a ajuta la digestie , avand in vedere ca varza, indiferent in ce forma este – cruda sau murata- baloneaza.
De asemenea mereu adaug in oala cu sarmale afumatura – fie ciolan afumat sau carnati afumati sau chiar si cabanos pentru un plus de savoare.
Deasupra se presara varza tocata. Se toarna 2-3 pahare cu apa incalzita, se acopera cratita cu un capac potrivit si se pun la fiert la foc mic. Sarmalele in foi de varza murata se lasa cateva ore, rasucind din cand in cand cratita, ca sa nu se prinda sarmalele de fund si sa se afume. La nevoie se mai adauga apa.
6. Cand sunt fierte, sarmalele se dau la cuptor sa se rumeneasca frumos pentru 15-20 de minute la foc mic .
Reteta de sarmale in foi de varza murata este gata! Se servesc cu smantana, ardei iute sau alaturi de o mamaliga aburinda.