Sarmale in foi de varza murata cu afumatura

Sarmale in foi de varza murata , o reteta care nu lipseste de pe masa de Craciun sau Pasti sau chiar in zilele normale. Chiar daca Sarbatorile au trecut, postez totusi reteta de sarmalute in foi de varza murata pentru Sarbatorile care vor urma
Sarmale in foi de varza murata

Portii

60 bucati

Calorii:

287

Timp Preparare:

40 min

 Timp Gatire:

90 min

Timp total

130 min

Despre

Sarmale de frupt

Ingrediente reteta Sarmale in foi de varza murata

  • 1-2 verze murate
  • 1 kg mix de carne tocata porc/vita
  • 1 ceasca orez (4-5 linguri)
  • 1-2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 1 radacina de patrunjel
  • 200 g pasta de tomate/suc rosii
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • foi de dafin
  • chimen
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 ou crud

Valoare nutritiva Sarmale in foi de varza murata

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 6 % 6 %
  • Carbohidrati 14% 14%
  • Calorii 16% 16%
Sarmale de porc si vita

Mod de preparare reteta: Sarmale in foi de varza

Pregatirea si prepararea

1. Varza se deface in foi, se spala, se lasa la desarat si dezacrit, daca e nevoie, apoi se curata de cotoare si se asaza foile care arata cel mai bine pe un platou. Foile de varza care nu sunt potrivite pentru umplut, se toaca fideluta.

2. Intre timp, ceapa tocata marunt se caleste putin intr-o tigaie incinsa cu ulei, se adauga morcovul si radacina  de patrunjel tocate fie marunt fie  date la  mini- tocator apoi se adauga orezul spalat bine in apa calda si scurs, se calesc impreuna pentru 1-2 minute amestecand continuu. Se adauga apoi 2-3 linguri pasta de tomate si se stinge totul cu 1 pahar de apa. Acum se lasa sa fiarba descoperit pana incepe sa se umfle orezul, iar sosul incepe sa scada. Se lasa la racit, iar apoi aceasta compozitie se amesteca bine cu carnea tocata, sare, piper, cimbru sau alte condimente dupa preferinte si oul crud care ajuta sa se lege mai bine compozitia.

Acum incepem prepararea retetei de sarmale in foi de varza murata!

3. Se umple fiecare foaie de varza cu cate o lingurita de compozitie si se ruleaza usor sarmalele, astfel incat sa nu se desfaca la fiert.

4. Varza tocata marunt se amesteca bine cu o lingura ulei, cu restul de pasta de tomate si condimentele.

5. Intr-o cratita cu fundul mai gros, se asaza mai intai un strat de varza tocata, apoi se aranjeaza sarmalele in straturi, lasand la mijloc un gol circular, care se umple cu varza tocata.Intre randuri  eu presar mereu  chiminon atat pentru gust cat si  pentru  a  ajuta la digestie , avand in vedere ca varza, indiferent in ce forma este –  cruda sau murata- baloneaza.

De asemenea mereu adaug in oala cu sarmale afumatura –  fie ciolan afumat sau carnati  afumati  sau chiar si cabanos pentru un plus de savoare.

Deasupra se presara varza tocata. Se toarna 2-3 pahare cu apa incalzita, se acopera cratita cu un capac potrivit si se pun la fiert la foc mic. Sarmalele in foi de varza murata se lasa cateva ore, rasucind din cand in cand cratita, ca sa nu se prinda sarmalele de fund si sa se afume. La nevoie se mai adauga  apa.

6. Cand sunt fierte, sarmalele se dau la cuptor sa se rumeneasca frumos pentru 15-20 de minute la foc mic .

Reteta de sarmale in foi de varza murata este gata! Se servesc cu smantana, ardei iute sau alaturi de o mamaliga aburinda.

Sarmale moldovenesti
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x