Sase alimente si ierburi pentru sezonul alergiilor

Sase alimente si ierburi pentru sezonul alergiilor

Ne petrecem iarna tanjind ca soarele si lunile mai calde sa se intoarca, dar odata cu asta vin si alergiile si febra pentru multi dintre noi.

Singurele tale remedii in acest moment ar putea fi tabletele antihistaminice, spray-urile nazale sau practic sa nu iesi din casa decat daca este absolut necesar, dar stiai ca anumite alimente pot reduce simptomele alergiei si pot imbunatati rezistenta organismului la mediu?

Sistemul nostru imunitar, care este responsabil de alergii si inflamatii, este localizat in principal in intestinul nostru! Trilioanele de bacterii care traiesc in interiorul intestinelor ne ajuta sa absorbim alimentele, sa cream nutrienti si sa ne protejeze de „invadatorii”. Atunci cand bacteriile noastre intestinale scapa, fie ca se datoreaza stresului, utilizarii de antibiotice sau prea mult zahar, avem mai multe sanse sa dezvoltam afectiuni precum alergii, febra fanului, sinuzita, eruptii cutanate, eczeme si infectii frecvente. 

Acest lucru se intampla atunci cand anumite celule imunitare cunoscute sub numele de mastocite elibereaza substante chimice precum histamina, ca raspuns la rani si in reactii alergice si inflamatorii.

De asemenea, avem nevoie de anumiti nutrienti pentru ca sistemul nostru imunitar sa functioneze optim, inclusiv vitamina A, D, C, E, seleniu si zinc.

Puteti obtine acesti nutrienti consumand o mare varietate de alimente vegetale, inclusiv pe cele pe care le impartasesc mai jos, care sunt alimente care au si proprietati antihistaminice dovedite!

Aloe vera

Aloe vera

Este posibil sa fi folosit aloe vera local pentru a calma arsurile si eruptiile cu mancarime, dar sucul poate fi luat intern, pentru a avea un efect similar in interior! Roseata, umflarea, mancarimea si caldura sunt toate semne ale inflamatiei, iar aloe vera are un puternic efect antiinflamator, datorita proprietatilor sale racoritoare si calmante. Asa cum am mentionat mai devreme, un intestin dezechilibrat poate face ca sistemul nostru imunitar sa se deterioreze, iar aloe vera este cunoscuta a fi foarte benefica in ameliorarea simptomelor digestive, cum ar fi constipatia, refluxul, arsurile la stomac si ulcerele gastrice. Anumite enzime gasite in aloe ne pot ajuta, de asemenea, sa  descompunem alimentele mai eficient; crescand absorbtia noastra a nutrientilor necesari pentru o functionare adecvata a sistemului imunitar.

Incercati sa luati suc sau pulbere de Aloe Vera amestecata cu apa la prima ora dimineata, inainte de micul dejun, pentru a ajuta la hranirea sistemului digestiv si pentru a sustine sistemul imunitar pentru ziua urmatoare.

Merele

Quercetina, care se gaseste in pielea marului, este un antioxidant puternic care ajuta la reducerea eliberarii histaminei si poate inhiba dezvoltarea alergiilor.

Antioxidantii actioneaza prin eliminarea radicalilor liberi din organism si repararea daunelor celulare. Coaja marului, care este partea cea mai hranitoare, contine si polifenoli, care ajuta la reducerea inflamatiei din organism.

Inflamatia este motorul din spatele tuturor bolilor cronice, nu doar al alergiilor, asa ca trebuie sa crestem aportul de alimente antiinflamatoare, bogate in nutrienti, pentru a ne proteja organismul.

Merele sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, care este necesara pentru functia imunitara si pentru scaderea nivelului de histamina din sange.

Incercati sa consumati un mar mic cu o mana de nuci sau seminte pentru o gustare rapida si hranitoare la serviciu.

mere
urzica

Urzica

Frunzele de urzica contin compusi biologic activi care ajuta la reducerea inflamatiei.

De asemenea, pot bloca receptorii de histamina, asa cum functioneaza obisnuite medicamente antihistaminice, dar fara riscul de efecte secundare negative. In afara de a fi folosita pentru alergii, urzica este folosita in mod obisnuit pentru inflamatie si retentie de apa, deoarece are proprietati diuretice usoare.

Frunzele plantei (care pot provoca intepaturi neplacute) contin de fapt histamina, care poate parea contraproductiva in tratamentul alergiilor, totusi, odata procesate sau transformate in ceai, are efectul opus.

Incearca o cana cu ceai de urzici sau supa de urzici de casa in fiecare zi si observi daca simptomele alergiei iti se amelioreaza!

Ceapa rosie

Desi soiurile albe si galbene contin proprietati antihistaminice, ceapa rosie contine niveluri mult mai mari, impreuna cu un plus de antioxidanti.

De asemenea, sunt bogate in compusul antihistaminic, quercetina, care ajuta la stabilizarea mastocitelor si la scaderea nivelului de histamina din sange.

Ceapa este unul dintre alimentele cu cele mai multe polifenoli pe care le puteti manca.

Un studiu a constatat ca ceapa rosie are cea mai mare concentratie de flavonoide in straturile lor exterioare, asa ca asigurati-va ca curatati doar pielea exterioara!

Prajiti niste ceapa rosie si adaugati-le la mesele de seara sau adaugati ceapa cruda taiata cubulete la salate.

Ceapa rosie
Ciuperca Reishi

Ciuperca Reishi

Acest tip de ciuperca medicinala sustine sistemul imunitar prin scaderea suprareactivitatii si hipersensibilitatii, care determina eliberarea de histamina si simptome precum urticaria, rinita si respiratia suieratoare.

Reishi are, de asemenea, beneficii puternice antihistaminice datorita compusilor antiinflamatori asemanatoare steroizilor cunoscuti sub numele de triterpene, care inhiba inflamatia si histamina.

Aceasta ciuperca are proprietati adaptogene, eu care poate regla in sus sau in jos conditiile corpului nostru pentru a atinge homeostazia. Adaptogenii ne pot face corpul mai rezistent la factorii de stres, fie ca sunt dietetici (intolerante alimentare), de mediu (polen) sau psihologici (ingrijorari financiare).

Incercati sa adaugati pudra de reishi in supe sau smoothie-uri pentru o stimulare puternica a sistemului imunitar!

Tulsi

Cunoscut si sub denumirea de Busuioc Sfant, Tulsi ajuta la prevenirea eliberarii histaminei din mastocite, ajutand astfel la tratarea tulburarilor alergice. Aceasta planta este folosita in mod obisnuit in medicina ayurvedica si in religiile hinduse. Tulsi este considerat a fi sacru si este foarte apreciat. Tulsi este o parte importanta a multor siropuri de tuse ayurvedice, deoarece actioneaza ca un expectorant, ajutand la mobilizarea mucoasei in bronsita si astm bronsic – grozav daca suferiti de tuse cu gadila sau mucus in timpul primaverii. Se crede ca anumite substante chimice din Holy Busuioc scad durerea si umflarea, alte simptome comune ale inflamatiei. Stresul ne poate afecta sanatatea intestinala si functia imunitara, iar Tulsi poate ajuta la combaterea acestui lucru datorita proprietatilor sale adaptogene.

Incercati Tulsi ca ceai de plante (impreuna cu urzica) sau tinctura pentru sustinerea zilnica a stresului si proprietatile antihistaminice.

Asa ca incercati! Daca tu sau cineva pe care il cunosti are de-a face cu alergii sezoniere, incepe sa cresti aportul din aceste alimente si monitorizeaza-ti simptomele. Reducerea consumului de produse lactate, zaharuri rafinate si gestionarea nivelului de stres poate oferi un sprijin suplimentar, deoarece aceste lucruri pot exacerba inflamatia si eliberarea de histamina de catre celulele imune.

Tulsi
r

De Retinut !!!

Recomandarea mea este  ca sa consultati  medicul si/sau nutritionistul atunci cand decideti  sa  aduceti  modificari  in  alimentatie si/sau medicamentatia folosita in mod uzual.  Informatiile din acest articol si din acest site, sunt provenite din experienta  personala si/sau  sursele (daca este cazul) enuntate in articol.  Aceste sfaturi nu inlocuiesc recomandarile unui medic curant. 

Nota: Este posibil sa castig un comision atunci cand cumparati prin accesarea link-urilor de afiliere de pe site-ul meu, fara costuri suplimentare pentru dvs. Acest lucru nu afecteaza independenta mea editoriala.

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x