Savarine de casa
Savarine cu frisca, insiropate si parfumate, decorate cu jeleu rosu de zmeura sau coacaze este una dintre prajiturile clasice ale copilariei fiecaruia dintre noi.
Timp Preparare:
25 min
Timp Gatire:
30 min
Timp total
55 min
Despre
Ingrediente reteta Savarine de casa:
- 440g faina alba
- 300ml lapte caldut
- 6 galbenusuri
- 1ou intreg
- 30g zahar tos
- 30g drojdie proaspata sau 1 plic de 7 g drojdie uscata
- 15g zahar tos (1/2 de lingura)
- 50 ml ulei
- ½ lingurita sare
- 1l apa
- 500g zahar
- o esenta de rom
- 400 g frisca naturala batuta cu 1 lingura de zahar pudra
- 1 plic de jeleu pus la omogenizat cu 50ml apa
- sau dulceata de zmeura/afine
Valoare nutritiva Savarine de casa
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 14 %
- Carbohidrati 50%
- Calorii 15%
Mod de preparare reteta: savarine de casa
Pregatirea si preparare a savarinelor de casa
Apoi, am omogenizat bine acest amestec si l-am presarat cu un pic de faina( o mana de faina), am acoperit vasul si l-am lasat 20 de minute la dospit (prima dospire , se face in mai multe etape).
Am asezat galbenusurile si oul intreg in alt castron ideal de sticla sau de metal si am adaugat zaharul (30 g), sarea si c daca doriti esenta de vanilie. Le-am batut bine cu un tel pana au devenit spumoase. Apoi am pus acest vas pe baie de aburi (peste o craticioara in care fierbe 1 deget de apa) ca sa se incalzeasca amestecul si sa se omogenizeze. Atentie insa, trebuie amestecat incontinuu cu miscari usoare, pentru a nu se taia amestecul . L-am lasat pe foc 1 minut jumate maxim . Nu este necesar sa se lase mai mult pentru ca se poate taia.
Intre timp a dospit si maiaua asa ca am adaugat in ea aceste oua spumoase (caldute nu fierbinti!), restul de faina si cei 50 ml de ulei. Nu trebuie mixat mult acest aluat, doar cat sa fie omogen. Va rezulta un aluat lipicios si moale.
Am pus cu ajutorul a 2 linguri compozitia in fiecare forma ( eu am folosit forme de briosa) si le-am mai lasat 30 de minute sa se odihneasca si sa creasca in volum.
Intr-o oala adanca si nu foarte larga am pus 1 L de apa la fiert cu 400 g de zahar. Am fiert siropul cam 5 minute . O data ce am stins focul am adaugat si esenta de rom in el si l-am lasat sa devina la temperatura camerei .
Dupa ce cojile de savarine s-au racit total , le am scos din forma si le-am inmuiat pe fiecare in parte cate un 1 minut in siropul caldut si apoi le-am pus sa se scurga pe un grijlaj.
O data scurse, le-am bagat 20 de minute in frigider. Apoi , am taiat cate un capacel la fiecare savarina, si pe fiecare capacel am pus cate putin jeleu ( sau dulceata in functie de preferinta fiecaruia) .
Baza savarinei se poate scobi un pic cu o lingurita in interior pentru a putea umple cu mai multa frisca si daca nu vi se par destul de insiropate, se mai poate adauga cate o lingurita maxim 2 de sirop .
Este timpul pentru frisca!!!
Am batut frisca naturala de la Hulala si cu o linguita de intaritor de frisca sa fiu sigura ca este prea lichida si am indulcit-o cu o lingura de zahar + putina vanilie.Cu o lingurita am umplut savarinele in crapatura de sub capacel, am pus capacelul la fiecare si VOILAAA!!! gata si savarinele mele.
Aceasta reteta care eu o fac este o reteta veche , asa cum se facea in cofetarii pe vremuri si este un desert nemaipomenit si pentru un adult si pentru un copil . Cum sa nu iti placa? Moi , sucucelete, aromate – este categoric desertul perfect ! 🙂