Savarine de casa

Savarine cu frisca, insiropate si parfumate, decorate cu jeleu rosu de zmeura sau coacaze este una dintre prajiturile clasice ale copilariei fiecaruia dintre noi. 

Savarine de casa

Portii

12 bucati

Calorii:

315

Vezi altele din:

Timp Preparare:

25 min

 Timp Gatire:

30 min

Timp total

55 min

Despre

savarine facute in casa

Ingrediente reteta Savarine de casa:

Coji savarine
  • 440g faina alba
  • 300ml lapte caldut
  • 6 galbenusuri
  • 1ou intreg
  • 30g zahar tos
  • 30g drojdie proaspata sau 1 plic de 7 g drojdie uscata
  • 15g zahar tos (1/2 de lingura)
  • 50 ml ulei
  • ½ lingurita sare
Siropul
  • 1l apa
  • 500g zahar
  • o esenta de rom
Jeleu si frisca
  • 400 g frisca naturala batuta cu 1 lingura de zahar pudra
  • 1 plic de jeleu pus la omogenizat cu 50ml apa
  • sau dulceata de zmeura/afine

Valoare nutritiva Savarine de casa

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 14 % 14 %
  • Carbohidrati 50% 50%
  • Calorii 15% 15%
savarine

Mod de preparare reteta: savarine de casa

Pregatirea si preparare a savarinelor de casa

Incepem cu aluatul . Intr-un vas incapator am pus drojdia impreuna cu o lingura de zahar  si am frecat-o un pic. Am turnat cei 300 ml de lapte caldut si am desfacut drojdia in el.. Din cele 440 g de faina am scos 1/4 deoparte si le-am adaugat peste drojdie si lapte si am lasat 10 minute sa se activeze drojdia.

Apoi, am omogenizat bine acest amestec si l-am presarat cu un pic de faina( o mana de faina), am acoperit vasul si l-am lasat 20 de minute la dospit (prima dospire , se face in mai multe etape).

Am asezat galbenusurile si oul intreg in alt castron ideal de sticla sau de metal si am adaugat zaharul (30 g), sarea si c daca doriti esenta de vanilie. Le-am batut bine cu un tel pana au devenit spumoase. Apoi am pus acest vas pe baie de aburi (peste o craticioara in care fierbe 1 deget de apa) ca sa se incalzeasca amestecul si sa se omogenizeze. 
Atentie insa, trebuie amestecat incontinuu cu  miscari usoare, pentru  a nu se taia amestecul . L-am lasat pe foc 1 minut jumate maxim .  Nu este necesar sa se lase mai mult pentru ca se poate taia.

Intre timp a dospit si maiaua asa ca am adaugat in ea aceste oua spumoase (caldute nu fierbinti!), restul de faina si cei 50 ml de ulei. 
Nu trebuie mixat mult acest aluat, doar cat sa fie omogen.  Va rezulta un aluat lipicios si moale.

Am pus  cu ajutorul a 2 linguri  compozitia in fiecare forma ( eu  am folosit forme de briosa) si le-am mai lasat 30  de minute sa se odihneasca si sa creasca in volum. 
In timp de aluatul se dospste ( a 2 a  dospire),  am dat drumul  la cuptor la 200 de  grade sa se inchinga ( la cuptoarele electrice fara venitlatie ar fi ideal).Am bagat tava cu savarine la copt si dupa 5 minute am redus temperatura la 180 C.
NU se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute! Sub nicio forma.  Le-am copt 30 de minute si au fost rumene si bombate.
Dupa ce le-am scos din cuptor , le-am lasat sa se raceasca in forma si am inceput sa ma apuc de sirop. 

Intr-o oala adanca si nu foarte larga am pus 1 L de apa la fiert cu 400 g de zahar. Am fiert siropul cam 5 minute . O data ce am stins focul am adaugat si  esenta de rom in el si l-am lasat sa devina la temperatura camerei .

Dupa ce cojile de savarine s-au racit total , le am scos  din forma si  le-am inmuiat pe fiecare in parte cate un 1 minut  in siropul caldut si apoi le-am pus sa se scurga pe un grijlaj.

O data scurse, le-am bagat 20 de minute in frigider. Apoi , am taiat cate un capacel  la fiecare savarina, si pe fiecare  capacel am pus cate putin jeleu ( sau dulceata in functie de preferinta fiecaruia) .

Baza savarinei  se poate scobi un pic  cu o lingurita in interior  pentru  a putea umple cu mai multa frisca si daca nu vi se par destul de insiropate, se mai poate adauga cate o lingurita maxim 2 de sirop .

Este timpul pentru frisca!!!

Am batut frisca naturala de la Hulala si  cu o linguita de intaritor de  frisca sa fiu sigura ca este prea  lichida si am indulcit-o cu o lingura de zahar + putina vanilie.Cu o lingurita am umplut savarinele in crapatura de sub capacel, am  pus capacelul la fiecare si  VOILAAA!!! gata si savarinele mele.   

Aceasta reteta care eu o fac este o reteta  veche , asa cum se facea in cofetarii pe  vremuri si este un desert nemaipomenit  si pentru un adult si pentru un copil . Cum sa nu iti placa?  Moi , sucucelete, aromate –  este categoric desertul perfect ! 🙂

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x