Somon la gratar cu salsa de castraveti si mango

Acest somon la gratar, rapid si usor de preparat, este sarutat cu lamaie verde si ardei iute, apoi acoperit cu o salsa de mango cu castraveti rece, racoritoare, colorata si absolut delicioasa. Este in regula. Da-i drumul si fa un dans fericit - tocmai ai castigat vara!
Somon la gratar cu salsa de castraveti si mango

Portii

4 portii

Calorii:

502

Timp Preparare:

15 min

 Timp Gatire:

8 min

Timp total

23 min

Despre

Somon la gratar cu salsa de castraveti si mango

Ingrediente Somon la gratar cu salsa de castraveti si mango

Pentru somon:

  • 4 portii de somon, cu pielea pe ea
  • Coaja de la 1 lamaie verde
  • Sucul de la 1/2 lamaie verde
  • 1 lingurita de sare kosher
  • 2 lingurite de ulei de masline
  • 1/4 lingurita de piper de Alep macinat sau pudra de chili

Pentru salsa de castraveti:

  • 1 castravete (5 – 6 inci)
  • 1 mango
  • 1/2 cana de coriandru ambalat
  • 1/4 cana de ceapa rosie tocata marunt
  • Sucul de la o jumatate de lime
  • 1 catel mare de usturoi, tocat marunt
  • 1/2 ardei jalapeño, fara seminte si tocat marunt
  • 1/2 lingurita de sare kosher

Valoare nutritiva

Somon la gratar cu salsa de castraveti si mango

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 17 % 17 %
  • Carbohidrati 1 % 1 %
  • Calorii 12 % 12 %
Somon la gratar cu salsa de castraveti si mango

Mod de preparare reteta:

Somon la gratar cu salsa de castraveti si mango

Pregatiti gratarul:

Asigurati-va ca gratarul este curat. Aveti la indemana spatula de gratar, clestele si un platou sau o farfurie curata langa gratar. Setati o metoda de gratar cu doua zone, cu o parte a gratarului mai fierbinte decat cealalta.

Daca folositi gaz, setati arzatoarele de pe o parte la foc mediu-mare, iar pe cealalta la mediu.

Daca folositi carbuni, ingramaditi brichetele mai sus pe o parte decat pe cealalta, dar asigurati-va ca aveti totusi un spatiu de aproximativ 5 cm intre brichete si gratarele gratarului.

Pregatiti somonul:

Intr-un castron mic, combinati coaja de lamaie si sucul de la jumatate de lamaie, sarea, uleiul de masline si ardeiul iute. Ungeti cu putin ulei pe partea cu piele a somonului. Apoi, ungeti amestecul de lime pe partea de carne a somonului. Asigurati-va ca coaja este distribuita uniform. Asezati-l in frigider in timp ce pregatiti salsa.

Pregatiti salsa:

Decojiti castravetele, apoi taiati-l in jumatate pe lungime. Ar trebui sa aveti doi castraveti lungi, in forma de semiluna. Folositi o lingura si trageti-o de la un capat la celalalt al castravetelui pentru a indeparta semintele. Asezati castravetele cu partea plata in jos si taiati-l in fasii subtiri, cam de latimea unui creion, apoi taiati-le in cruce in cubulete mici.

Pentru mango, se decojeste si se taie jumatatile de la semintele din centru, se taie in fasii subtiri, apoi se taie transversal in cubulete mici. Adaugati castravetele si mango intr-un castron mediu, apoi adaugati coriandrul, ceapa rosie, sucul de la jumatatea de lamaie ramasa, catelul de usturoi tocat marunt, ardeiul jalapeño si sarea. Amestecati pentru a le combina.

Se pune somonul la gratar:

Folositi clesti de gratar, inmuiati un manunchi de prosoape de hartie impaturite in ulei vegetal. Ungeti-l pe gratarele gratarului, atat pe partea calda, cat si pe cea rece. Asezati somonul pe partea calda a gratarului, cu partea de carne in jos si cu partea cu piele spre cer. Inchideti capacul sau acoperiti cu folie de aluminiu si gatiti somonul timp de 1-3 minute, in functie de cat de groase sunt fileurile.

Ridicati capacul si, folosind clestele si spatula, glisati cu grija spatula pe sub somon in timp ce il tineti cu clestele si asezati somonul cu partea cu pielea in jos pe partea rece a gratarului. Se frige la gratar timp de 2 pana la 5 minute, in functie de cat de groase sunt fileurile dumneavoastra. Somonul ar trebui sa se scuture usor si sa fie usor opac in centru.

Se acopera cu salsa si se serveste:

Se transfera somonul pe platoul curat, se amesteca rapid pico si se toarna cate putin peste fiecare portie.

Somon la gratar cu salsa de castraveti si mango
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x