Sos de caramel
Timp Preparare:
5 min
Timp Gatire:
15 min
Timp total
20 min
Despre
V-ati tot gandit cum se face un sos caramel reusit, insa nu ati avut curaj sa va apucati de el, ca nu cumva sa nu va iasa sau sa stricati ingredientele?! Nici o problema, astazi va prezint reteta cea mai simpla si mai de succes posibila, incat nu aveti cum sa gresiti.
Nu sunt prea multe de spus despre acest sos de caramel , decat ca este absolut delicios si aromat! Aroma si dulceata intense ale zaharului caramelizat, echilibrate de sarea, fac echipa perfecta pentru multe preparate : de la simplele clatite pana la torturi sau prajituri sofisticate.
Ingrediente reteta Sos de Caramel
- 200g zahar
- 200 ml smanatana dulce (frisca)
- 100ml apa
- 50g unt
- Un praf de sare
Valoare nutritiva Sos de Caramel
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 2%
- Carbohidrati 29%
- Calorii 13%
Mod de preparare reteta: Sos de Caramel
Pregatirea si prepararea
Inainte de a va apuca de sosul de caramel, tineti cont ca untul si smantana dulce sa fie la temperatura camerei.
Punem apa intr o oala un pic mai inalta la fiert si adaugam praful de sare , cand incepe sa se incalzeasca adaugam zaharul si miscam un pic oala sa se aseze ( ideal nu amestecati cu lingura sau ceva pentru ca zaharul tinde sa se faca bulgarasi si atunci se topeste mai greu).
Se lasa sa fiarba pe foc mic pana incepe sa se caramelizeze zaharul.
Daca nuanta caramelului este deja maro si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul prea tare. Recomandarea mea e sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar
Cand s-a caramelizat zaharul se adauga untul de la temperatura camerei si se lasa sa se topeasca usor. Se amesteca constant timp de cateva minute
Dupa ce s-a topit 90% untul se poate adauga smantana dulce si se amesteca incontinuu timp de 1 minut.
Cand s a omogenizat totul , se pune intr-un vas termorezistent si se lasa la racit la temperatura camerei .
Daca dorim sa obtinem o consistenta mai groasa, reducem cantitatea de smantana. La 200 ml vom avea consistenta unui sos de caramel ca cel din comert, pe care il punem peste inghetata; la 180 ml vom avea consistena mierii lichide, iar la 160 ml, cele ale unei smantani (fermentate).
Sper ca v-am facut pofta, mai ales de preparat, si de acum incolo va veti pregati propriul sos de caramel.
Pofta mare la bunatati!