Sos de caramel

Sosul de caramel se potriveste ca topping pentru prajituri, torturi, clatite simple sau pancakes, gogosi, vafe, inghetata, orez cu lapte, budinci de casa si multe multe altele.
sos caramel

Portii

15 bucati

Calorii:

230

Vezi altele din:

Timp Preparare:

5 min

 Timp Gatire:

15 min

Timp total

20 min

Despre

V-ati tot gandit cum se face un sos caramel reusit, insa nu ati avut curaj sa va apucati de el, ca nu cumva sa nu va iasa sau sa stricati ingredientele?! Nici o problema, astazi va prezint reteta cea mai simpla si mai de succes posibila, incat nu aveti cum sa gresiti. 

Nu sunt prea multe de spus despre acest sos de caramel , decat ca este absolut delicios si aromat! Aroma si dulceata intense ale zaharului caramelizat, echilibrate de sarea, fac echipa perfecta pentru multe preparate : de la simplele clatite pana la torturi sau prajituri sofisticate.

 

sos caramel

Ingrediente reteta Sos de Caramel

  • 200g zahar
  • 200 ml smanatana dulce (frisca)
  • 100ml apa
  • 50g unt
  • Un praf de sare

Valoare nutritiva Sos de Caramel

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 2% 2%
  • Carbohidrati 29% 29%
  • Calorii 13% 13%
preparare sos caramel

Mod de preparare reteta: Sos de Caramel

Pregatirea si prepararea 

Inainte de a va apuca de sosul de caramel,  tineti cont ca untul  si  smantana dulce sa fie la temperatura camerei. 

Punem apa intr o oala un pic mai inalta la fiert si adaugam  praful de sare , cand incepe sa se incalzeasca  adaugam  zaharul  si  miscam  un pic oala sa se aseze ( ideal nu  amestecati cu lingura sau ceva pentru ca zaharul tinde sa se  faca bulgarasi  si atunci se topeste mai greu).

Se lasa sa  fiarba pe foc mic pana incepe sa se caramelizeze  zaharul.

Daca nuanta caramelului este deja maro si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul prea tare. Recomandarea mea e sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar 

 

Cand s-a caramelizat zaharul  se  adauga  untul de la temperatura camerei  si se lasa sa se topeasca usor. Se  amesteca constant timp de cateva minute

Dupa ce s-a topit 90% untul se poate adauga  smantana dulce si  se amesteca incontinuu timp de 1 minut.

Cand s a omogenizat totul , se pune intr-un vas  termorezistent  si se lasa la racit la temperatura camerei .

Daca dorim sa obtinem o consistenta mai groasa, reducem cantitatea de smantana. La 200 ml vom avea consistenta unui sos de caramel ca cel din comert, pe care il punem peste inghetata; la 180 ml vom avea consistena mierii lichide, iar la 160 ml, cele ale unei smantani (fermentate).

Sper ca v-am facut pofta, mai ales de preparat, si de acum incolo va veti pregati propriul sos de caramel.

Pofta mare la bunatati! 

sos de caramel reteta
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x