Sticla vs. Metal: Care Este Mai Bun pentru Coacere?

Daca, ca si mine, aveti un set de ustensile pentru copt, s-ar putea sa va intrebati daca va puteti descurca doar cu vase de copt din metal sau doar cu cele din sticla. Cat de mult conteaza materialul pentru coacere si este in regula sa ignorati instructiunile din reteta si sa luati orice tava pentru prajituri, tava pentru muffins, tavita pentru cookies sau alta piesa de echipament pentru copt pe care o aveti la indemana?

Raspunsul rapid este ca metalul este mai bun decat sticla in majoritatea cazurilor, dar exista cateva exceptii. Cititi mai departe pentru a afla despre avantajele si dezavantajele coacerii cu metal versus sticla, plus cand este in regula sa substituiti unul cu altul.

Sticla vs. Metal: Care Este Mai Bun pentru Coacere?
Sticla vs. Metal: Care Este Mai Bun pentru Coacere?

Avantajele si Dezavantajele Tavilor de Copt din Metal

Avantaje ale Metalului: Bucatarii profesionisti nu coc in vase de sticla, deci clar fac parte din Echipa Metal. Principalul avantaj a coacerii cu metal consta in modul rapid si eficient in care conduce caldura, ceea ce ajuta la coacerea uniforma si la rumenirea frumoasa a produselor de patiserie.

Metalul intunecat conduce caldura si mai bine decat metalul deschis, asa ca daca cautati viteza si rumenire suplimentara, cautati tavi de metal intunecat. Ganditi-va la purtarea unei tricouri albe versus una neagra in soare si cum se simte cea neagra mai calda. Metalul poate rezista si la temperaturi inalte fara riscul de a se sparge asa cum poate face sticla.

In ceea ce priveste aspectul vizual, daca iti plac blondiile si browniile cu margini extra-drepte, vei dori, de asemenea, sa optezi pentru metal in loc de sticla (nu este in topul listei mele personale de preocupari la copt, dar stiu ca voi cei perfectionisti va pasati). De asemenea, metalul tinde sa fie mai ieftin decat sticla, ceea ce este un mare avantaj.

Dezavantaje ale Metalului: Una dintre putinele dezavantaje pe care David le mentioneaza despre ustensilele de copt din metal este ca, daca sunt foarte subtiri, se pot deforma. De asemenea, pot fi deteriorate de agentii de curatare abrazivi.

Puteti ajuta la protejarea tavilor dvs. de metal lasandu-le sa se raceasca complet inainte de a le pune in apa pentru spalare, deoarece socul unei schimbari rapide de temperatura le poate deforma. Si folositi doar agenti de curatare non-abrazivi. Daca respectati aceste doua reguli, ustensilele dvs. de copt din metal ar trebui sa reziste timp de decenii.

Avantajele si Dezavantajele Tavilor de Copt din Sticla

Avantaje ale Sticlei: in timp ce sticla (impreuna cu portelanul si ceramica) conduce caldura incet, o pastreaza foarte bine – spre deosebire de metal, care se incalzeste rapid si se raceste repede. Aceasta capacitate de a pastra caldura o face potrivita pentru anumite retete in care doriti sa aveti caldura uniforma pentru o perioada lunga de timp, dar nu aveti nevoie de rumenire, precum lasagna, budinci coapte si cazeroale atat sarate, cat si dulci (cum ar fi budinca cu paine sau cazanul de french toast). Capacitatea de a retine caldura a sticlei o face, de asemenea, excelenta pentru mentinerea caldurii deserturilor o data scoase din cuptor.

Sticla poate fi, de asemenea, potrivita pentru retetele pe baza de fructe precum crumble sau crisp, deoarece acizii din unele fructe precum citricele si fructele de padure pot reactiona cu metalele precum aluminiul si pot produce un gust neplacut metalic.

Sticla este, de asemenea, buna pentru deserturi precum fursecuri cu orez care nu sunt cu adevarat coapte, deoarece este natural mai nonstick decat metalul.

Unii bucatari apreciaza, de asemenea, faptul ca sticla este transparenta, ceea ce poate fi util atunci cand faci lucruri precum aluat pentru placinta, astfel incat sa poti vedea daca aluatul arata inca crud sau se arde. De asemenea, pune in valoare orice desert cu straturi frumoase.

 Dezavantaje ale Sticlei: Am acoperit deja faptul ca sticla conduce caldura incet, motiv pentru care veti dori sa evitati gatitul oricarui aliment pe care doriti sa il rumeniti bine in sticla, precum si orice cu timp de coacere scurt, cum ar fi biscuitii si fursecurile. Coacerea in sticla poate duce, de asemenea, la gatitul inegal – lucruri precum browniile se pot rumeni excesiv, usca sau arde pe margini si colturi inainte de a se coace in interior.

Cel mai mare dezavantaj al coacerii cu sticla este ca se poate sparge cand este expusa la temperaturi ridicate sau fluctuatii de temperatura. Daca coaceti cu sticla, cautati o temperatura sigura pe vas si niciodata sa o incalziti la o temperatura mai mare decat aceea. De asemenea, niciodata sa nu puneti o tava de sticla in cuptor direct din congelator sau frigider si intotdeauna sa lasati tavile de sticla sa se raceasca la temperatura camerei pe un gratar de racire (nu direct pe blat) inainte de a le pune in apa.

Cand Este in Regula sa Substituiti Sticla cu Metal si Viceversa

Daca reteta dumneavoastra cere un anumit material de coacere, cea mai buna optiune este sa va pastrati la ce solicita, deoarece reteta a fost, probabil, dezvoltata si testata cu acel material in minte. Majoritatea retetelor vor cere o tava pentru metal si un vas pentru sticla sau ceramica, in timp ce un termen generic precum “tava” poate face referire la oricare dintre ele.

In caz de nevoie, puteti sa le schimbati in unele retete. Doar tineti un ochi atent asupra oricarui aliment pe care il coaceti, deoarece mancarea se poate rumeni sau coace mai repede sau mai incet decat era de asteptat.

Daca o reteta cere sticla si contine ingrediente foarte acide, evitati cu fermitate gatitul in aluminiu sau fonta (otelul inoxidabil este OK). Daca cere metal, niciodata nu utilizati sticla la o temperatura mai mare decat cea recomandata de producator si niciodata nu o expuneti la gratar.

Concluzia

Gasesc majoritatea vaselor de copt din sticla sau ceramica sa fie vizual placute si sa va permita sa vedeti mancarea in timp ce gateste, dar utilizarea tavilor de metal rumeneste mancarea mai repede si nu reprezinta o preocupare in ceea ce priveste ruperea.

In majoritatea cazurilor, metalul va coace mai uniform si va rumeni si crocanta produsele de patiserie mai bine. Daca inlocuiti sticla cu metal la coacere, fiti constienti de limitele de temperatura si niciodata nu expuneti vasele de sticla la schimbari bruste

Sticla vs. Metal: Care Este Mai Bun pentru Coacere?
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x