Supa de ceapa frantuzeasca

Calda, confortabila si aromata, aceasta supa frantuzeasca de ceapa este preparata cu bulion de vita si ceapa caramelizata. Se acopera cu crutoane acoperite cu branza si parmezan topite.
Supa rapida si usoara de oua

Portii

4 portii

Calorii:

699

Vezi altele din:

Timp Preparare:

10 min

 Timp Gatire:

70 min

Timp total

80 min

Despre

Supa de ceapa frantuzeasca

Ingrediente Supa de ceapa frantuzeasca

  • 6 cepe mari rosii sau galbene (aproximativ 1,5 kg), decojite si taiate subtire de la radacina pana la tulpina
  • 4 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingurita de zahar
  • Sare kosher
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 8 cani de bulion
  • 1/2 cana de vermut uscat sau vin alb sec
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingura de frunze proaspete de cimbru (se pot folosi si cateva crengute de cimbru proaspat) SAU 1/2 lingurita de cimbru uscat (mai mult dupa gust)
  • 1/2 lingurita de piper negru proaspat macinat
  • 2 linguri de coniac (optional)
  • 8 felii de paine frantuzeasca sau bagheta (1 inch grosime)
  • 1 1/2 cesti de branza rasa
  • Un pic de parmezan

Valoare nutritiva

Supa de ceapa frantuzeasca

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 30 % 30 %
  • Carbohidrati 84 % 84 %
  • Calorii 70 % 70 %
Supa de ceapa frantuzeasca

Mod de preparare reteta:

Supa de ceapa frantuzeasca

Caramelizati ceapa:

Intr-o oala cu fundul gros de 5 pana la 6 litri, incalziti 3 linguri de ulei de masline la foc mediu. Adaugati ceapa si amestecati-o pentru a o acoperi cu uleiul de masline.

Gatiti ceapa, amestecand des, pana cand se inmoaie, aproximativ 15-20 de minute.

Mariti focul la mediu-mare. Adaugati lingura ramasa de ulei de masline si untul si gatiti, amestecand des, pana cand ceapa incepe sa se rumeneasca, inca aproximativ 15 minute.

Se presara cu zahar (pentru a ajuta la caramelizare) si 1 lingurita de sare. Continuati sa gatiti pana cand ceapa este bine rumenita, inca aproximativ 10 pana la 15 minute.

Adaugati usturoiul tocat marunt si gatiti inca un minut.

Deglati oala cu vermut sau vin:

Adaugati vinul sau vermutul in oala si razuiti bucatile rumenite de pe fundul si de pe partile laterale ale oalei, degresand oala pe parcurs.

Adaugati bulionul, frunzele de dafin si cimbrul:

Adaugati bulionul, frunzele de dafin si cimbrul. Aduceti la fierbere, acoperiti oala si reduceti focul pentru a mentine un foc mic. Gatiti timp de aproximativ 30 de minute.

Se condimenteaza dupa gust cu mai multa sare si se adauga piper negru proaspat macinat. Aruncati frunzele de dafin. Adaugati brandy, daca folositi.

Prajiti feliile de paine frantuzeasca:

In timp ce supa fierbe la foc mic, tapetati o tava cu hartie pergament sau folie de aluminiu si preincalziti cuptorul la 450°F cu un gratar in treimea superioara a cuptorului.

Ungeti usor ambele parti ale feliilor de paine frantuzeasca sau bagheta cu ulei de masline (veti ajunge sa folositi aproximativ o lingura si jumatate de ulei de masline pentru acest lucru).

Puneti-le in cuptor si prajiti-le pana se rumenesc usor, aproximativ 5-7 minute. Scoateti din cuptor.

Intoarceti painea prajita si presarati-o cu branza Gruyere rasa si parmezanul. Intoarceti la cuptor cand se apropie momentul servirii si coaceti pana cand branza este spumoasa si usor rumenita.

Supa de ceapa frantuzeasca
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x