Tocana de miel

Exista doua sezoane de macelarire a carnii de miel, toamna si primavara. Dar chiar daca primavara ne tenteaza cu flori de catina si narcise, exista inca destula vreme rece si viscolita pentru o tocana buna!
tocana de miel

Portii

6 portii

Calorii:

590

Vezi altele din:

Timp Preparare:

25 min

 Timp Gatire:

80 min

Timp total

125 min

Despre

tocana de miel

Ingrediente reteta Tocana de miel

  • 2 capatani de usturoi
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 3-4 kilograme de bucati de umar de miel, carne de tocana sau snitele
  • Sare
  • 2 cepe
  • 2 tulpini de telina
  • 1 morcov mare
  • 3 tulpini de usturoi verde
  • 2 cani de vin alb sec
  • apa fierbinte
  • 1-2 kilograme de cartofi noi
  • 2 cani de mazare
  • 1/4 cana de suc de lamaie

Valoare nutritiva

Tocana de miel

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 11% 11%
  • Carbohidrati 2% 2%
  • Calorii 5% 5%
tocana de miel

Mod de preparare reteta: Tocana de miel

Pregatirea si prepararea 

Se prajeste usturoiul

Preincalzeste cuptorul la 350°F. Ia o folie de aluminiu si fa o gaura in centrul ei. Indeparteaza o parte din invelisul exterior de hartie de pe doua capatani de usturoi si apoi taie prin sfertul superior al capatanii de usturoi, la capatul tulpinii, nu la cel al radacinii.

Pune usturoiul in fantana pe care ai facut-o in folie, apoi stropeste cu 1 lingura de ulei peste cateii deschisi.

Inchide folia si prajeste in cuptor timp de 30 de minute. Odata ce usturoiul intra in cuptor, scoate mielul din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei.

Rumeneste bucatile de miel pe toate partile

Dupa aproximativ 30 de minute, se incepe tocanita. Ia o tigaie mare si toarna restul de 4 linguri de ulei de masline. Incinge-o la foc mediu spre mediu-mare timp de 2-3 minute. Vrei sa fie stralucitor de fierbinte, dar nu fumegand.

Usuca bucatile de miel cu prosoape de hartie si sareaza-le generos.

Lucrand pe rand, rumeneste bucatile de miel pe toate partile in tigaie. Nu aglomera tigaia (altfel carnea se va aburi si nu se va rumeni) si nu amesteca carnea pana cand o parte nu s-a rumenit. Dupa ce carnea s-a rumenit, transfera carnea intr-o alta oala mare cu capac.

Stoarce usturoiul prajit intr-un castron

Intre timp, scoate usturoiul prajit si lasa-l sa se raceasca putin. Stoarce cateii de usturoi prajiti si zdrobeste-i intr-un bol mic. Redu temperatura cuptorului la 180°C

Se soteaza telina, morcovul, ceapa, usturoiul verde

Dupa ce bucatile de miel s-au rumenit toate si au fost scoase din tigaie, adauga in tigaie ceapa tocata, telina, morcovul si partile albe ale usturoiului verde tocat si amesteca pentru a le combina. Se presara totul cu sare.

Se soteaza timp de 3-4 minute, amestecand des. Cand legumele incep sa se rumeneasca, transfera-le in impreuna cu mielul.

Adaugati usturoiul pisat in tigaia cu vin, deglati tigaia, adaugati in cuptorul olandez cu miel

Adaugati usturoiul prajit pasat in tigaie si lasa-l sa sfaraie putin. Se toarna vinul alb si se da focul la maxim.

Deglazati tigaia razuind fundul cu o lingura de lemn pentru a lua toate bucatile rumenite si amesteca bine usturoiul prajit.

Odata ce aceasta ajunge la fierbere, lasa sa scada timp de 2-3 minute, apoi toarn-o peste carnea de miel si legumele din cuptor.

Gateste in cuptor pana cand mielul se inmoaie

Se toarna suficienta apa fierbinte in cuptor pentru a acoperi aproape tot mielul. Nu scufunda totul. O parte din miel ar trebui sa iasa la suprafata din lichid. Acopera si gateste in cuptor la 200°C timp de 50-60 de minute.

Se degreseaza grasimea din tocana

Ar trebui sa existe un strat de grasime deasupra tocanitei. Scurge-l cu o lingura mare de metal sau foloseste un separator de grasime.

Indeparteaza carnea de pe oase

Dupa ce carnea s-a racit suficient de mult pentru a fi atinsa, scoate toate oasele din carne. Arunca oasele si pune carnea inapoi in tocana. Se sareaza dupa gust Gusta tocanita si adauga mai multa sare daca este necesar.

Adauga cartofii, gatiti in cuptor

Pentru a termina, adauga cartofii in tocana si porneste cuptorul la 220 de grade. Acopera si gateste timp de o ora (este posibil sa ai nevoie de mai mult timp daca ai lasat tocanita sa se raceasca prea mult).

Adaugati mazarea, usturoiul verde

Cand cartofii sunt gata, scoate tocanita din cuptor. Adauga mazarea si partile verzi-deschise ale usturoiului verde si acopera timp de 2-3 minute.

Imediat cand servesti, gusta din nou tocanita. Adauga putina sare si zeama de lamaie daca vrei. Uneori, o lovitura acida insenineaza intreaga tocana. Adauga cate putin pe rand.

Pofta mare ! 🙂 

tocana de miel
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x