Tot ce trebuie sa stii despre cumpararea si gatitul carnii de miel

Cand am crescut, tot ce stiam despre miel era ca era elegant. Familia mea nu a cumparat cu adevarat miel, asa ca sunt sigura ca ideea a venit dintr-o ilustratie a unei bucati de miel prajite intr-o carte de bucate.

Am inceput prin a face o versiune copiata a chiftelelor de miel care aratau atat de bine pe meniurile de Pasti in acel moment, apoi am trecut la o placinta de cioban. Am aflat prin incercari si erori ca mielul hranit cu iarba are o aroma distincta.

miel carne
cotlet miel

Sa vorbim despre nume

Unii se indeparteaza de miel, ingrijorati de presupusa lui greutate si grasime. Desi este adevarat ca mielul are o aroma mai puternica decat puiul, carnea de porc sau carnea de vita, nu este dificil sa cultivam aprecierea pentru mineralitatea ierboasa a unei bucati frumoase de miel. Acest profil aromatic este rezultatul direct al timpului pe care un animal il petrece pe pasune. Iar acea aroma straluceste in breze fierte lent; in curry, unde poate rezista la condimente indraznete;

Dupa toti acesti ani de experimentare cu el, mielul nu mai imi pare ceva elegant si imposibil de gatit, dar cu siguranta pare totusi special.

Cuvantul miel evoca imagini cu bebelusi pufosi de oaie,carnea vanduta ca „miel” se refera in general la animalele cu varste cuprinse intre patru luni si un an.

Carnea de oaie, pe de alta parte, este rezervata animalelor mai in varsta si, in general, are o aroma mai pronuntata. Este putin probabil sa gasesti carne de oaie la principalele lanturi de produse alimentare, dar o poti gasi la un macelar sau la un producator local.

 

Sustenabilitate si stabilire a preturilor

 

Mielul poate fi considerat, in general, o carne mai durabila decat carnea de vita, potrivit unei analize a specialistilor. Durabilitatea generala a acesteia depinde de modul in care animalele sunt crescute.

 

Pe kilogram, mielul este adesea mai scump decat o bucata similara de carne de vita. Acest lucru se datoreaza faptului ca mieii sunt animale mai mici, cu un randament mai mic.

coaste miel

Cum sa gatesti si sa portionezi corect mielul?

Cotlet de miel

  • Alte nume: friptura de miel, cotlet de miel
  • Cum se vinde: cotletele de miel au un os T care coboara in centru, cu coada pe o parte si filetul pe cealalta. Aceasta caracteristica ii deosebeste de cotletele de coasta iconice, cu un os de coaste curbat atasat. Dezosat si fermat, aceeasi taietura este vanduta ca o friptura de miel.
  • De unde provine: Taiati din coapsele scurte, in spatele raftului (coaste) si picior.
  • Cum arata: triunghiular, cu un os in forma de T in centru, cotletele de coada sunt pe partea mai mica, intre 3 si 4 uncii fiecare.
  • Ce gust are: bogat, sarat si fraged, cu o aroma relativ blanda
  • Mod de gatit: Se seveste in special la fripturi , gatit mediu sau chiar mediu-tare. Se gateste la foc mare pentru a obtine un exterior delicios crust si un interior suculent.

 

Miel la gratar

  • Alte nume: friptura de miel, cotlet cu coaste, acadele de miel.
  • De unde provine: partea superioara a sectiunii coastei, de-a lungul coloanei vertebrale, intre lombul scurt si umar.
  • Cum arata: Un cilindru de carne slaba, cu o zapada fla capac si opt oase de coaste curbate. Taiati intre coaste pentru a separa cotletele.
  • Ce gust are: tandru, foarte suculent si bogat.
  • Mod de gatit: Prajeste-l intreg si apoi taie-l in cotleturi individuale pentru a il servi. Daca gatesti cotleturi individuale, respecta metodele de gatit rapide si la temperaturi ridicate, cum ar fi prajirea la tigaie sau la gratar.

 

Pulpa de miel

  • Alte denumiri: picior osos sau dezosat, cotlet de miel.
  • Modul in care este vandut: fie osos, fie dezosat, taiat in cotlete de sfoara sau fripturi musculare slabe, taiate si taiate in cuburi pentru kebaburi sau cartofi prajiti.
  • De unde provine: inaltimea picioarelor din spate.
  • Cum arata: cumpara un picior osos si vei avea o articulatie frumoasa, in forma de lacrima.
  • Ce gust are: cea mai slaba taietura de miel pe care o veti gasi, este, de asemenea, o carne versatila, care se joaca bine cu multe alte arome. Deoarece este mai subtire, aroma este mai blanda.

 

Gat, burta si rinichi

  • Nu este la fel de probabil sa gasesti aceste organe de specialitate la magazinul alimentar, dar atunci cand faci cumparaturi la o piata a fermierilor sau cumperi un miel intreg sau jumatate direct de la un fermier, vei intalni o gama larga de modalitati suplimentare de a te bucura de miel. Iata doar cateva.
  •  Coaste de rezerva de miel /: coastele de rezerva, din sectiunea buricului, sunt puternic aromate si adesea foarte economice. Gateste-le asa cum ai face coastele din spate ale carnii de porc, fierte sau in aburi.
  • Gat de miel: Aceasta este sectiunea de deasupra umarului. Un excelent echilibru intre carne slaba si grasimi, gatul de miel beneficiaza de o gatire redusa si lenta pentru a inmuia tesutul conjunctiv. Daca ai  suficienta incredere in abilitatile tale de macelar pentru a taia o parte din acel tesut conjunctiv, amestecul de grasime pe care il vei gasi in carnea de gat de miel face produse excelente pentru carnati. Este, de asemenea, o croiala excelenta pentru prepararea supei sau a stocului.
  • Burta sau pieptul de miel: este o bucata mica pe un miel, dar poate fi folosita oriunde s-ar putea folosi burta de porc sau poate fi folosita pentru a crea o friptura mai bogata.
  • Rinichi: nu exista friptura si placinta cu rinichi mai fina decat una facuta cu rinichi de miel.

 

Sper ca toate aceste informatii sa iti fie  de folos si sa te bucuri la maxim de o carne de miel sanatoasa si  suculenta pentru o duminica in familie sau o masa de Paste.

platou miel

Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.

Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.

Written by Cristiana

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x