Utilizări și beneficii ale cimbrului

cimbru

Cimbrul este o planta uimitoare care isi are originea in Marea Mediterana si care a fost folosita de mii de ani.

Este o planta aromatica din familia mentei, cimbrul creste pana la o inaltime de cincisprezece inci (aproximativ 40 cm), cu frunze mici rotunjite si flori roz pe tulpinile lemnoase. Astazi, planta este comuna in toata lumea, dar isi are originea in sudul Mediteranei. Expertii in limbaj ne spun ca numele sau a fost derivat din cuvantul grecesc thumus, sau curaj. In Evul Mediu, cavalerii purtau crengute de cimbru pe armura in semn de curaj. Se credea ca parfumul le da putere in mijlocul luptei.

Utilizari ale cimbrului

Cimbrul este cel mai des folosit ca si condiment in utilizari culinare, iar aroma sa aromata si bogata este perfecta pentru supe, tocane si marinate. Il folosesc in ierburile mele de casa de provence si alte amestecuri de condimente de casa.

De asemenea, este adesea folosit ca remediu natural, desi trebuie utilizat cu atentie, deoarece este extrem de puternic si poate fi periculos in cantitati mari. Intrucat Cimbrul face parte din familia mentei, il folosesc cel mai des aromatic pentru probleme respiratorii.

Desi mai cunoscuta in timpurile moderne ca o planta culinara, anticii o recunosteau pentru puterile sale medicinale. Potrivit lui Culpeper, cimbrul este „un intaritor nobil al plamanilor, la fel de remarcabil pe cat creste si nici nu exista un remediu mai bun pentru tusea convulsiva. Purifica corpul de flegma si este un remediu excelent pentru dificultati de respiratie. Este atat de inofensiv incat nu trebuie sa va temeti de folosirea lui. Un unguent realizat din cimbru indeparteaza umflaturile fierbinti si negii, ajuta la sciatica si tulburarea vederii si indeparteaza orice durere si duritate a splinei. 

Este excelent pentru cei care sufera de guta, iar planta luata oricum in interior este de mare confort pentru stomac.

Medicii herboristi moderni apreciaza cimbrul pentru proprietatile sale expectorante si antibacteriene si este frecvent utilizat in preparate pentru sustinerea si protejarea sistemului respirator.

Uleiul esential este un dezinfectant eficient si un conservant natural care este folosit in multe preparate pentru piele, nu numai pentru efectul sau terapeutic, ci si pentru a proteja produsul in sine de contaminarea microbiana si deteriorari.

Precautii

Multe surse avertizeaza ca uleiul de cimbru nu trebuie luat intern si nici macar frunza de cimbru nu trebuie folosita intern in cantitati mari.

Femeile insarcinate ar trebui sa il evite (cu exceptia utilizarilor culinare normale) si nu trebuie utilizat la bebelusi sau copii mici.

Cei cu boala tiroidiana ar trebui sa fie deosebit de atenti cu privire la utilizarea cimbru, deoarece poate stimula glanda tiroida si poate provoca modificari ale ritmului cardiac si ale tiparelor de respiratie.

Poate provoca, in cazuri rare, o reactie alergica, in special la cei alergici si la rozmarin.

Uleiul esential de cimbru sau uleiul infuzat nu trebuie niciodata folosit nediluat pe piele, deoarece poate provoca iritatii sau reactii alergice.

Ati folosit vreodata cimbru? Cum il utilizati?

r

De Retinut !!!

Recomandarea mea este  ca sa consultati  medicul si/sau nutritionistul atunci cand decideti  sa  aduceti  modificari  in  alimentatie si/sau medicamentatia folosita in mod uzual.  Informatiile din acest articol si din acest site, sunt provenite din experienta  personala si/sau  sursele (daca este cazul) enuntate in articol.  Aceste sfaturi nu inlocuiesc recomandarile unui medic curant. 

Nota: Este posibil sa castig un comision atunci cand cumparati prin accesarea link-urilor de afiliere de pe site-ul meu, fara costuri suplimentare pentru dvs. Acest lucru nu afecteaza independenta mea editoriala.

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x