laptop si sandwich

Viata este un sandwich

Cu totii ne punem intrebari , insa exista o intrebare general valabila pentru toti. Intrebarea pentru care ne-am trezit noaptea, si tu, si eu si toata lumea. De ce suntem aici? Ce rost are totul? Care este intelesul vietii?

Ei bine, din fericire, mi-am dat seama in timp ce eram la plimbare cu Maya (despre ea vorbim in alte pagini 😊) in aceasta dimineata. Sunt destul de sigura ca este un sandvis cu sunca. Si nu, nu spun asta doar pentru ca mi-e foame. Exista o explicatie aici. O sa iti explic, in, oh, in urmatoarele opt minute sau cam asa ceva.

In primul rand, inainte de a ne putea intreba in mod adecvat „Care este sensul vietii?” trebuie mai intai sa stabilim ceva mai subtil si ceva mai important. Si anume, ce inseamna?

Ce inseamna? Acest lucru iti poate parea teribil de confuz si ultra-filozofic. Si daca acesta este cazul, te invit sa te gandesti la sandvisurile de sunca pentru o clipa si sa ramai cu mine un minut. Pentru ca este important.

Ce inseamna ca ceva inseamna ceva? Ca oameni, avem o nevoie constanta de a acorda sens tuturor lucrurilor care se intampla in viata noastra.

Mama ma imbratiseaza, asta trebuie sa insemne ca ma iubeste. Seful meu m-a complimentat, asta trebuie sa insemne ca fac treaba buna. Maine va fi soare, asta trebuie sa insemne ca pot purta rochia mea super-cool la scoala etc, exemple sunt multe.

Creierul nostru inventeaza sensul. Creierul nostru inventeaza semnificatia ca o modalitate de a explica toata aceasta nebunie care se intampla in lumea din jurul nostru. Acest lucru este important, deoarece ne ajuta sa ne prezicem si sa ne controlam viata.

Dar sa fim realisti: sensul este o constructie mentala arbitrara. Cincizeci de persoane pot urmari exact acelasi eveniment si pot atrage cincizeci de semnificatii diferite din acel eveniment. De aceea exista atat de multe certuri in politica. De aceea, martorii oculari sunt atat de fiabili in instanta. De aceea, prietenii tai sunt uneori cei mai mari necunoscatori – pentru ca sensul pe care tocmai l-ai impartasit, pentru ei, insemna ceva complet diferit.

Creierul nostru bate doua tipuri diferite de semnificatii:

  • Cauza / efect Semnificatie: Lovesti mingea, mingea se misca. Ii spui prietenului tau ca parul lui este urat, prietenul tau se uita urat la tine. Faceti X si, cu siguranta Y va rezulta.

  • Sens mai bun / mai rau: Mancarea este mai buna decat foamea. A castiga bani este mai bine decat a fi falit. Impartasirea este mai buna decat furtul. Sensul mai bun / mai rau are legatura cu natura valorilor noastre – ceea ce percepem a fi cel mai important si util in viata noastra.

Dar iata kickerul (si jur ca voi ajunge la sandwishul cu sunca): sensul este o resursa pe care trebuie sa o cultivam in viata noastra.

Intelesul nu este ceva care exista in afara noastra. Nu este un adevar universal cosmic care asteapta sa fie descoperit. Nu un moment maret de „evrika” ce ne va schimba viata pentru totdeauna.

Intelesul necesita actiune. Intelesul este ceva pe care trebuie sa il gasim si sa il cultivam continuu. In mod consecvent. Intelesul este ca apa sanatatii noastre psihologice. Fara ea, inimile si mintile noastre se vor defecta si vor muri. Si ca si apa, sensul curge prin noi – ceea ce este important astazi nu este ceea ce era important cu ani in urma; si ceea ce este important maine nu va fi acelasi cu ceea ce este important astazi. Intelesul trebuie cautat si completat frecvent.

Intr-un sens foarte real, sensul vietii este, prin urmare, de a crea sens. Deci, cum se creeaza un sens? In doua feluri:

Rezolva-ti problemele. Cu cat problema este mai mare, cu atat se va simti mai mult sens. Cu cat faci mai multa munca pentru aceasta problema, cu atat vei simti mai mult sens. Rezolvarea problemelor inseamna practic gasirea unor modalitati de a face lumea un loc putin mai bun. Poate fi la fel de simplu ca si repararea casei darapanate a mamei tale in varsta. Sau la fel de complex ca lucrul la o noua mare descoperire in fizica.

sandwich si notite

Ajuta pe altii. Acesta este cel mare sens de fapt. Ca oameni, suntem conectati pentru a ne dezvolta relatiile. Studiile arata ca bunastarea noastra generala este profund legata de calitatea relatiilor noastre, iar cel mai bun mod de a construi relatii sanatoase este prin a-i ajuta pe ceilalti. De fapt, unele studii au descoperit chiar ca oferirea de lucruri ne face mai fericiti decat oferirea de lucruri pentru noi insine.

Ca atare, pare a fi un „hack” in creierul nostru, ca ajutorul celorlalti oameni ne ofera un sentiment mai mare de sens si scop. Doar faptul ca iti poti spune: „Daca am murit, atunci cineva este mai bine pentru ca am trait”, creeaza acel sens al sensului care te poate propulsa inainte.

Multi oameni isi gasesc sensul prin stabilirea de obiective pentru ei insisi. Vor biroul din colt, masina mare, pantofii fantezie. Le ofera un motiv sa se trezeasca dimineata. Le ofera ceva care ii face sa se simta importanti si ceva de asteptat in fiecare zi.

Dar obiectivele sunt o sabie cu doua taisuri. Trebuie sa fi atent(a).

Obiectivele sunt instrumente bune pentru construirea motivatiei. Problema este ca, de la sine, sunt arbitrare si goale. Cu exceptia cazului in care exista un motiv in spatele obiectivului plin de sens, obiectivul in sine va oferi putina fericire sau satisfactie pe termen lung.

Obiectivele sunt periculoase, deoarece semnificatia pe care o ofera atunci cand lucrezi spre ele este semnificatia care este luata odata ce le atingi. Are logica?

Trebuie sa existe un motiv mai profund pentru obiectivele tale. In caz contrar, obiectivele in sine vor fi goale si fara valoare pe termen lung.

Dar unele obiective nici macar nu trebuie sa fie mari si sexy. Ia un sandwich cu sunca. M-am asezat la laptop sa scriu acest articol infometata. Si mi-am promis ca voi scoate acesta pagina inainte de a merge si de a-mi face un sandwich. Asta a dat acestei ore un sens suplimentar.

Deci, care este sensul vietii? Ei bine, pentru mine, acum, este un sandwish cu sunca. Care va fi al tau? 😊

mancare si carti
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x