Vinete cu parmezan
Timp Preparare:
60 min
Timp Gatire:
70 min
Timp total
130 min
Despre
Ingrediente Vinete cu parmezan
- 1 kg de vinete globulare (aproximativ 2 vinete mari)
- 1 lingurita de sare kosher, plus mai multa dupa gust
- 1/4 ceasca plus 1 lingura de ulei de masline extravirgin, impartit, plus mai mult pentru a unge tavile de tabla
- 2 catei de usturoi, tocati marunt
- 2 conserve (28 de uncii) de rosii intregi decojite (de preferinta San Marzano) taiate in cuburi, rezervand sucul, sau rosii zdrobite
- 1/2 cana de busuioc proaspat tocat fin, ambalat
- sare kosher
- piper negru proaspat macinat, dupa gust
- 1 1/2 pana la 2 cesti de pesmet
- 1 1/4 cesti de parmezan ras, divizat
- 1 cana de faina de toate tipurile
- 4 oua mari, batute (mai multe daca este nevoie)
- 500g de branza mozzarella proaspata
Valoare nutritiva
Vinete cu parmezan
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 31 %
- Carbohidrati 53%
- Calorii 30 %
Mod de preparare reteta:
Vinete cu parmezan
Se prepara vinetele:
Taiati vinetele in rondele groase de 1/4 pana la 1/2 inch. Asezati feliile de vinete pe un gratar deasupra unei tavi cu margini (sau pe mai multe straturi de prosoape de hartie).
Se presara usor cu sare pe ambele parti ale rondele de vinete. Lasati rondelele de vinete sa stea si sa elibereze umezeala timp de cel putin 1 ora si pana la 2 ore.
Se prepara sosul:
Se incalzeste 1 lingura de ulei de masline intr-o cratita de 4 litri la foc mediu. Adaugati usturoiul tocat si gatiti usor timp de 1 minut sau pana cand este parfumat.
Adaugati rosiile si sucurile lor, maruntind rosiile pe masura ce le adaugati in oala. Mariti focul pentru a aduce la fierbere, apoi reduceti focul pentru a mentine o fierbere foarte scazuta timp de 15 minute, neacoperita. Adaugati sare si piper dupa gust. Adaugati busuiocul tocat marunt si luati de pe foc.
SFAT SIMPLU!
Daca doriti sa folositi propria reteta de sos sau un sos cumparat din magazin, masurati 6 cani si puneti-le deoparte.
Preincalziti cuptorul:
Asezati gratarul cuptorului in mijloc si preincalziti cuptorul la 200°C.
Pregatiti pane-urile:
Combinati 1 1/2 cesti de pesmet cu 1/4 cesti de parmezan si puneti-l intr-un castron putin adanc sau intr-un vas cu margini.
Pregatiti pane-urile astfel incat sa aveti faina intr-un castron putin adanc, ouale batute intr-un alt castron si amestecul de pesmet si branza in altul, in aceasta ordine.
Inveliti rondele de vinete:
Asezati doua tavi de tabla cu margini. Intindeti 1 lingura de ulei de masline pe fundul fiecarei tavi.
Rondelele de vinete trebuie sa fie umede din cauza eliberarii umezelii dupa ce au fost sarate. Uscati feliile de vinete cu prosoape de hartie.
Lucrand pe rand, tavaliti feliile de vinete mai intai in faina, apoi inmuiati-le in ouale batute si apoi in amestecul de pesmet si parmezan. Se mai adauga pesmet, daca este necesar.
Asezati-le pe tavile de tabla unse cu ulei, intr-un singur strat. Se stropeste cu putin ulei deasupra fiecarei rondele de vinete pane.
Se presara ulei peste vinetele pane pentru a face vinete la cuptor cu parmezan.
Coaceti rondele de vinete la cuptor:
Puneti feliile de vinete pregatite pane in cuptor. Gatiti timp de 18 pana la 20 de minute la 425°F, intorcand feliile la jumatatea timpului, pana cand acestea sunt bine rumenite si se inmoaie cu furculita. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca la atingere.
Se asambleaza:
Se intinde 1 ceasca de sos de rosii pe fundul unei caserole de 9 x 13 inch. Asezati o treime din rondelele de vinete intr-un singur strat, acoperind sosul de pe fundul cratitei.
Asezati jumatate din mozzarella feliata deasupra rondelelor de vinete. Se presara 1/3 cana de parmezan.
Asezati inca o treime din rondelele de vinete peste branza. Intindeti 1 cana de sos peste rondele de vinete. Asezati restul de mozzarella feliata peste sos. Presarati cu 1/3 ceasca de parmezan ras.
Adaugati vinetele ramase intr-un singur strat peste branza. Acoperiti cu sosul ramas si cu restul de parmezan.
Coaceti, odihniti si serviti:
Reduceti cuptorul la 160°C si coaceti, neacoperit, pana cand branza se topeste si caserola face bule pe margini, aproximativ 35 de minute. Scoateti din cuptor si lasati sa se odihneasca timp de 10 minute inainte de a o taia pentru a o servi.