Cozonac pufos cu nuca si cacao

Aceasta este o reteta de cozonac care se desface pale-pale, este usor de facut si este numai bun pentru servit celor dragi.

Cozonac pufos cu nuca si cacao

Portii

6

Calorii:

333

Vezi altele din:

Timp Preparare:

10 min

 Timp Gatire:

60 min

Timp total

70 min

Despre?

cozonac de casa

Ingrediente reteta: Cozonac pufos cu nuca si cacao

Pentru aluat :

  • 1 kg faina
  • 14 g drojdie uscata  sau 40g drojdie proaspata
  • 8 galbenusuri
  • 250g zahar
  • 400ml lapte cald
  • 150g unt moale
  • 50ml ulei
  • vanilie sau 1 pastaie de vanilie
  • 1 praf de sare
  • dupa gust stafide, rahat, cacao, nuca, fructe confiate
  • 1 ou pentru uns
bucatarie
cozonac impletit
cozonaci impletiti

Valoare nutritiva Cozonac pufos cu nuca si cacao

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 8% 8%
  • Carbohidrati 19% 19%
  • Calorii 18% 18%
cum se face cozonacul

Mod de preparare Cozonac pufos cu nuca si cacao

Pregatirea 

Pentru aluat, cu cel putin o zi inainte de preparare, toate ingredientele trebuie sa fie tinute la temperatura camerei si faina cernuta de mai multe ori sa ai confirmarea ca este uscata.Daca  nu stii ce faina sa folosesti  sau cum sa faci diferenta dintre tipurile de faina,  aici poti gasi informatii care te vor ajuta,

Se face o maia din drojdie, o lingura de faina si 100 ml de lapte caldut, care se lasa apoi sa creasca intr-un loc cald timp de 20-30 minute, pana cand isi  dubleaza volumul. Am explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. E scris totul, cum se framanta, cum se pregateste totul, de ce temperatura are nevoie drojdia ca sa se active,  tot ce trebuie este sa citesti cu rabdare 🙂

In acest timp, se separa albusurile de galbenusuri, iar cele din urma se freaca cu zaharul si cu putin praf de sare pana se albesc.

Se incalzeste laptele si se adauga peste galbenusuri.  Intreaga compozitie se amesteca bine, pana se topeste bine zaharul. Se adauga esenta de rom, sau esenta de vanilie, coaja de lamaie si portocala, dupa preferinte.

Intr-un vas incapator, se adauga faina cernuta de 2-3 ori si se face o gropita la mijloc, unde se adauga laptele si maiaua. Se framanta pana se incorporeaza tot. Se incalzeste untul si uleiul si se pune cate un pic, pana se incorporeaza in aluat. Apoi, se acopera aluatul si se lasa la crescut, aproximativ 60 de minute, la un loc calduros. Daca  doresti sa iti  iasa un  cozonac foarte pufos, la fiecare 20 de minute il mai poti framanta cate un pic.  Eu la cantitatea aceasta de faina , in timpul cresterii il mai framant de aproximativ 3 ori .

 

Mod de preparare a cozonacului

Pentru prepararea cremei ne folosim de albusurile ramase care se  bat spuma cu zahar fie cu un tel fie cu mixerul. Se adauga cacao, nuca maruntita si se amesteca intrega compozitie pana sse incorporeaza bine toate ingredientele si rezulta o crema nu  foarte lichida insa destul de tare sa se poata intinde pe aluat.

O data ce aluatul  si-a dublat volumul , ungem blatul de lucru cu un pic de ulei si se imparte in doua bucati egale, iar prima parte se imparte din nou in doua bucati. Se intinde cu  ajutorul mainilor forma dorita si pe fiecare parte se pune din amestecul de cacao si nuca, iar pe deasupra se poate adauga stafide sau rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. La fel se procedeaza si cu cealta parte de aluatul ramas.

Ulterior, se pune in tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu haina.

Se mai lasa la crescut inca 30 de minute cu tava acoperita, iar apoi se unge cu un ou se presara zahar. Se introduce in cuptor aproximativ 45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra la 160-170 de grade sau treapta media la cuptoarele standard. In prima jumatate de ora, usa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lasa aluatul.

Cand este rumenit deasupra,  se poate face testul cu scobitoarea sa se verifice altuatul si daca este gata , se scoate si se acopera cu un prosop de bucatarie uscat si se lasa se se raceasca.

Nu este o reteta grea ci chiar una simpla , insa presupune multi pasi. Insa crede-ma pe cuvant, merita tot efortul si  munca ta va fi cu siguranta apreciata de cei  de la masa.

 

Sfaturi pentru un cozonac cu nuca pufos si delicios

 

  • Folositi ingrediente proaspete de cea mai buna calitate. Zaharul, faina si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Este bine sa cernem faina inainte de a ne apuca de cozonac.
  • Nu folositi lichid clocotit sau fierbinte cand dizolvati drojdia. Temperatura ideala a lichidului folosit este intre 30-35°C.
  • Nu adaugati faina in exces in cazul in care aluatul rezulta un pic lipicios. Puteti adauga un maxim de 50-60 gr de faina. Inmuiati-va mainile in ulei si continuati sa framantati. Cu cat veti framanta mai mult cu atat aluatul va deveni mai elastic iar cozonacul va creste mai bine si va fi mai pufos. Timpul minim de framantare este de 30 minute.
  • Nu prelungiti timpul de dospire! Lasati aluatul sa isi dubleze volumul, formati cozonacul si apoi lasati-l sa dospeasca pana depaseste cu 1-2 cm marginile formei. Daca vom lasa aluatul sa dospeasca excesiv, cozonacul se poate lasa la mijloc in timpul coacerii sau se poate forma o camera de aer intre coaja si miez.
cozonaci craciun
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x