Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de pui
Puiul are beneficii pentru sanatate bine documentate, dar diferite parti si metode de preparare iau in considerare cat de sanatoasa este mancarea pe baza de pui. Pastrarea pielii sau prajirea puiului va adauga si grasimi saturate.
Daca inlocuiti carnea rosie cu carnea de pui, veti dori sa ramaneti cu pieptul de pui, deoarece este cea mai sanatoasa parte a pasarii.
Beneficii pentru sanatate
Puiul este un inlocuitor fantastic pentru carnea rosie. O sursa excelenta de proteine, carnea de pui este mereu asociata cu o varietate de beneficii pentru sanatate:
Oase si muschii mai puternici
Proteina slaba din pui este o sursa excelenta de aminoacizi. Corpul nostru foloseste aminoacizi pentru a construi tesutul muscular, lucru care este deosebit de important pe masura ce imbatranim. Studiile au aratat, de asemenea, ca un aport mai mare de proteine ajuta la mentinerea densitatii minerale osoase. Consumul de pui poate ajuta la construirea muschilor mai puternici si la promovarea oaselor mai sanatoase, scazand riscul de rani si boli precum osteoporoza.
Gestionarea greutatii si sanatatea inimii
Cercetarile sugereaza ca 25-30 de grame de proteine pe masa ne pot ajuta sa ne simtim mai plini. Mancarurile bogate in proteine ne pot face sa ne simtim mai sati, in ciuda faptului ca mancam mai putin, ceea ce ajuta la promovarea unei mai bune gestionari a greutatii. Greutatea mai sanatoasa duce la imbunatatirea factorilor de risc pentru problemele cardiace, cum ar fi nivelurile ridicate de trigliceride si hipertensiunea arteriala. Un aliment bogat in proteine, puiul poate ajuta la gestionarea greutatii si poate reduce riscul de boli de inima.
Dispozitie mai buna
Puiul contine aminoacidul triptofan, care a fost legat de niveluri mai ridicate de serotonina (hormonul „se simte bine”) din creierul nostru. Nivelurile de triptofan din pui nu sunt suficient de ridicate pentru a te face sa te simti euforic instantaneu, dar studiile arata ca ar putea ajuta la cresterea nivelului de serotonine atunci cand este asociat cu alti factori.
Nutritie
Puiul este plin cu proteine de inalta calitate si nu contine multe grasimi – mai ales daca mananci bucati slabe. Dincolo de continutul sau bogat de proteine, puiul contine si:
- Vitamina B12
- Triptofan
- Colina
- Zinc
- Fier
- Cupru
Nutrienti per portie
Un file de piept de pui crud, dezosat, fara piele, contine:
- Calorii: 120
- Proteine: 26 grame
- Grasime: 2 grame
- Carbohidrati: 0 grame
- Fibre: 0 grame
- Zahar: 0 grame
Cum se prepara puiul
Dupa ce cumparati pui, asigurati-va ca il lasati la frigider cel mult doua ore. Daca nu gatiti puiul in doua zile, inghetati-l intr-o folie de plastic sigura pentru congelator si dezghetati-l inainte de a-l gati. Exista mai multe moduri de a dezgheta puiul congelat:
- Dezghetati-l la frigider timp de 24 de ore inainte de a fi gatit.
- Scufundati-l in apa rece de la robinet pentru a se dezgheta. Schimbati apa la fiecare 30 de minute. Un pachet de trei kilograme poate dura cateva ore pentru a se dezgheta cu aceasta metoda.
- Folositi cuptorul cu microunde pentru a dezgheta puiul. Asigurati-va ca il gatiti imediat dupa aceea.
Mai multe informatii despre cum sa dezghetati carnea de pui puteti afla aici
Indiferent de metoda pe care o utilizati, nu lasati puiul intr-un mediu de peste 35 de grade C atunci cand il dezghetati, deoarece bacteriile pot incepe sa creasca pe carne.
Daca trebuie sa taiati puiul, utilizati o suprafata separata de taiere si un cutit pentru a evita contaminarea incrucisata cu alte alimente. Cand ati terminat, curatati si igienizati bine suprafata de taiere si orice ustensile de bucatarie care au atins puiul crud. Spalati-va intotdeauna mainile intre atingerea carnii crude si a oricarui alt aliment.
Dezavantajele carnii de pui
Nu toate tipurile de pui sunt sanatoase.
De exemplu, soiurile prăjite și pane, cum ar fi nuggets de pui, pui de porumb floricele și licitații de pui, sunt de obicei bogate în grăsimi nesănătoase, carbohidrați și calorii .
Unele tipuri de pui sunt, de asemenea, puternic procesate, cum ar fi carnea semipreparata.
Carnea procesată poate conține, de asemenea, cantități mari de sodiu și conservanți.
În plus, unii conservanți din carnea procesată, cum ar fi nitriții, pot contribui la formarea de compuși cancerigeni.
Exista multe moduri de a savura un piept de pui bun, inclusiv:
- Maruntit intr-o salata.
- La gratar peste orez sau cu legume.
- Folosit pe un sandvis.
- Ca inlocuitor pentru o chifla de vita intr-un burger.
- Amestecata cu paste si sosul tau preferat.
- Intr-o salata cu salsa si hummus.
- Si multe altele
Ca si o concluzie
Puiul este bogat intr-o varietate de nutrienti importanti care va pot aduce beneficii sanatatii. Cu toate acestea, este important sa alegeti tipuri sanatoase de pui si sa optati pentru metode de gatit precum coacerea, gratarul, gatirea la aburi, mai degraba decat prajirea.
In cele din urma, asigurati-va ca va bucurati de pui ca parte a unei diete echilibrate alaturi de o varietate de alte alimente sanatoase bogate in proteine.
Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.
Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.