Arderea zaharului – cel mai bun sfat de la bunica mea

Cum sa faci bomboane de caramel moi si chewy

Am invatat cum sa fac caramelele bunicii mele inca de la o varsta frageda – si stiam exact ce le facea atat de bune.

Au existat cateva detalii care au contribuit la deliciul lor (cum ar fi o cantitate generoasa de sare, vanilie buna si mult unt), dar unul dintre cele mai bune trucuri absolute ale bunicii mele a fost sa duc caramelul pana la punctul de ardere.

 

zahar caramelizat
zahar caramelizat

Luand zaharul in pragul arderii

Caramelele isi iau aroma din (ai ghicit-o) zahar caramelizat. Sigur, exista ingrediente suplimentare care adauga aroma precum extractul de vanilie, untul si smantana, dar adevarata vedeta a spectacolului este zaharul gatit. Aceasta inseamna ca, pentru ca, caramelele tale sa dezvolte o aroma robusta, zaharul trebuie gatit pana cand este caramelizat adanc.

Majoritatea retetelor te instruiesc sa o gatesti numai pana cand atinge o culoare chihlimbar aurie, dar daca o iei cu doar cateva secunde mai mult de pe foc, se va schimba totul. Dintr-o data, nota subtila de caramel se transforma intr-o aroma bogata, placut amara, care straluceste. Este diferenta dintre o nuca prajita si o nuca cruda. Ambele sunt bune, dar cea prajita este mult mai buna.

Cum sa arzi zaharul pentru caramele mai bune

Primul pas in majoritatea retetelor de caramel este de a gati un amestec de zahar si apa impreuna (sau doar zahar pentru caramelul cu metoda uscata) pana cand se caramelizeaza si devine auriu. Pentru majoritatea retetelor, aceasta este in jur de 200 pana la 220 ° C, care este suficient de mare pentru a carameliza zaharul si a-l transforma intr-un fum de aur. Aceasta temperatura standard are ca rezultat un caramel aromat si bogat – dar nu atat de aromat pe cat ar putea fi. Cu doar cateva secunde suplimentare, adevaratul potential de aroma poate fi deblocat.

Dar, deoarece fabricarea bomboanelor este o stiinta, nu vreau sa ma amestec prea dramatic cu temperatura zaharului, asa ca atunci cand iti sugerez sa duci caramelul pana la marginea arderii, ceea ce vreau sa spun este pur si simplu sa-i acorzi cateva secunde suplimentare (intre 30 de secunde si 1 minut) pentru ca acesta sa devina putin mai intunecat si sa atinga 220 ° C. Vei putea spune cu usurinta cand caramelul a atins etapa urmatoare a caramelizarii, pur si simplu uitandu-te la el, deci temperatura este mai putin importanta aici decat culoarea. Acest lucru se intampla in cateva secunde si este diferenta dintre o aroma subtila de caramel si o aroma robusta, complet dezvoltata.

Cand zaharul este prea ars

zahar caramelizat
zahar caramelizat

Faptul de a duce caramel pana la marginea arderii este ca risti sa-l arzi efectiv. Dar de unde stii cand ai ajuns prea departe?

In primul rand, zaharul ars are un miros distinct. Miroase amar, precum cafeaua prea prajita sau prajiturile pe care le-ai lasat prea mult in cuptor. Daca aroma se schimba de la un miros placut de caramel la o aroma arsa, neplacuta, este posibil sa o fi dus prea departe. Un alt semn revelator este ca zaharul ars are tendinta de a incepe sa scoata fum, astfel incat sa poti vedea de fapt cand a mers prea departe. Daca fumul incepe sa iasa din oala, scoate-l imediat de pe foc, lasa-l sa se raceasca si incepe din nou. Zaharul

Ultima modalitate de a afla daca ai mers prea departe este culoarea care se schimba de la un ton chihlimbar la un rosu, maro ars. Exista o linie fina intre zaharul perfect rumenit si zaharul care a mers prea departe, asa ca asigura-te ca tii cont de el, astfel incat sa nu mergi accidental prea departe. Caramelizarea zaharului inseamna transformarea aromelor sale din ceva plictisitor in ceva complex si bogat, asa ca mergi incet, urmareste-l cu atentie si culege recompensele.

Care a fost cel mai bun sfat de gatit al mamei sau bunicii tale? Spune-mi in comentarii!

zahar caramelizat

Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.

Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.

Written by Cristiana

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x