Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de pui

Puiul are beneficii pentru sanatate bine documentate, dar diferite parti si metode de preparare iau in considerare cat de sanatoasa este mancarea pe baza de pui. Pastrarea pielii sau prajirea puiului va adauga si grasimi saturate.

Daca inlocuiti carnea rosie cu carnea de pui, veti dori sa ramaneti cu pieptul de pui, deoarece este cea mai sanatoasa parte a pasarii.

sanatate  carne de pui
carne de pui cruda

Beneficii pentru sanatate

Puiul este un inlocuitor fantastic pentru carnea rosie. O sursa excelenta de proteine, carnea  de pui este mereu asociata cu o varietate de beneficii pentru sanatate:

Oase si muschii mai puternici

Proteina slaba din pui este o sursa excelenta de aminoacizi. Corpul nostru foloseste aminoacizi pentru a construi tesutul muscular, lucru care este deosebit de important pe masura ce imbatranim. Studiile au aratat, de asemenea, ca un aport mai mare de proteine ​​ajuta la mentinerea densitatii minerale osoase. Consumul de pui poate ajuta la construirea muschilor mai puternici si la promovarea oaselor mai sanatoase, scazand riscul de rani si boli precum osteoporoza.

Gestionarea greutatii si sanatatea inimii

Cercetarile sugereaza ca 25-30 de grame de proteine ​​pe masa ne pot ajuta sa ne simtim mai plini. Mancarurile bogate in proteine ​​ne pot face sa ne simtim mai sati, in ciuda faptului ca mancam mai putin, ceea ce ajuta la promovarea unei mai bune gestionari a greutatii. Greutatea mai sanatoasa duce la imbunatatirea factorilor de risc pentru problemele cardiace, cum ar fi nivelurile ridicate de trigliceride si hipertensiunea arteriala. Un aliment bogat in proteine, puiul poate ajuta la gestionarea greutatii si poate reduce riscul de boli de inima.

Dispozitie mai buna

Puiul contine aminoacidul triptofan, care a fost legat de niveluri mai ridicate de serotonina (hormonul „se simte bine”) din creierul nostru. Nivelurile de triptofan din pui nu sunt suficient de ridicate pentru a te face sa te simti euforic instantaneu, dar studiile arata ca ar putea ajuta la cresterea nivelului de serotonine atunci cand este asociat cu alti factori.

Nutritie

Puiul este plin cu proteine ​​de inalta calitate si nu contine multe grasimi – mai ales daca mananci bucati slabe. Dincolo de continutul sau bogat de proteine, puiul contine si:

  • Vitamina B12
  • Triptofan
  • Colina
  • Zinc
  • Fier
  • Cupru

Nutrienti per portie

Un file de piept de pui crud, dezosat, fara piele, contine:

  • Calorii: 120
  • Proteine: 26 grame
  • Grasime: 2 grame
  • Carbohidrati: 0 grame
  • Fibre: 0 grame
  • Zahar: 0 grame

Cum se prepara puiul

carne de pui

Dupa ce cumparati pui, asigurati-va ca il lasati la frigider cel mult doua ore. Daca nu gatiti puiul in doua zile, inghetati-l intr-o folie de plastic sigura pentru congelator si dezghetati-l inainte de a-l gati. Exista mai multe moduri de a dezgheta puiul congelat:

  • Dezghetati-l la frigider timp de 24 de ore inainte de a fi gatit.
  • Scufundati-l in apa rece de la robinet pentru a se dezgheta. Schimbati apa la fiecare 30 de minute. Un pachet de trei kilograme poate dura cateva ore pentru a se dezgheta cu aceasta metoda.
  • Folositi  cuptorul cu microunde pentru a dezgheta puiul. Asigurati-va ca il gatiti imediat dupa aceea.

Mai multe informatii despre cum sa dezghetati  carnea de pui  puteti afla aici

Indiferent de metoda pe care o utilizati, nu lasati puiul intr-un mediu de peste 35 de grade C atunci cand il dezghetati, deoarece bacteriile pot incepe sa creasca pe carne.

Daca trebuie sa taiati puiul, utilizati o suprafata separata de taiere si un cutit pentru a evita contaminarea incrucisata cu alte alimente. Cand ati terminat, curatati si igienizati bine suprafata de taiere si orice ustensile de bucatarie care au atins puiul crud. Spalati-va intotdeauna mainile intre atingerea carnii crude si a oricarui alt aliment.

 

carne de pui

Dezavantajele carnii de pui

carne de pui  daunatoare

Nu toate tipurile de pui sunt sanatoase.

De exemplu, soiurile prăjite și pane, cum ar fi nuggets de pui, pui de porumb floricele și licitații de pui, sunt de obicei bogate în grăsimi nesănătoase, carbohidrați și calorii .

 Unele tipuri de pui sunt, de asemenea, puternic procesate, cum ar fi carnea semipreparata.

Carnea procesată poate conține, de asemenea, cantități mari de sodiu și conservanți.

În plus, unii conservanți din carnea procesată, cum ar fi nitriții, pot contribui la formarea de compuși cancerigeni.

Exista multe moduri de a savura un piept de pui bun, inclusiv:

pui beneficii
  • Maruntit intr-o salata.
  • La gratar peste orez sau cu legume.
  • Folosit pe un sandvis.
  • Ca inlocuitor pentru o chifla de vita intr-un burger.
  • Amestecata cu paste si sosul tau preferat.
  • Intr-o salata cu salsa si hummus.
  • Si multe altele

Ca si o concluzie

Puiul este bogat intr-o varietate de nutrienti importanti care va pot aduce beneficii sanatatii. Cu toate acestea, este important sa alegeti tipuri sanatoase de pui si sa optati pentru metode de gatit precum coacerea, gratarul, gatirea la aburi, mai degraba decat prajirea.

In cele din urma, asigurati-va ca va bucurati de pui ca parte a unei diete echilibrate alaturi de o varietate de alte alimente sanatoase bogate in proteine.

carne de pui pentru dieta

Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.

Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.

Written by Cristiana

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x