carti cafea si soare

Ce am invatat pana la varsta asta – Partea I

Se zice ca pe masura ce trec anii invatam tot mai multe si incercam mereu sa devenim cea mai buna versiune a noastra. Insa intrebarea vine .. stim mereu sa observam acele lucruri ?

Eu , din pacate sau din fericire,  depinde de situatie,  sunt o persoana destul de analitica si  mai putin visatoare si da jobul (afacerea proprie) , anumite discrepante in casnicie si chiar si in relatie cu parintii , cumva m-au invat sa fiu mai atenta la detalii . Si da, aceste detalii m-au ajutat sa imi fac oarecum auto-portretul la 30  de ani si cred ca multi care vor citi se vor regasi in aceste lucruri mici, aparent banale dar totusi atat de importante.

Ai o voce . Lucrurile rele se intampla uneori din cauza celor care vad raul, dar aleg sa nu faca nimic in legatura cu asta. Si da, ai o voce si da ai dreptul sa spui ce nu iti convine sau ce te doare.

Oamenii nu se schimba. Pur si simplu dezvaluie cine sunt cu adevarat pe masura ce trece timpul.

Fii umil. „Oricine spune ca este umil, nu mai este.” – Senatorul Chiz Escudero. Aroganta, nasul pe sus , le-am experimentat de-a lungul timpului insa , nu mi-au adus nici un castig.

Este in regula sa te simti trist. Nu iti suprima furia sau orice emotie. Emotiile tale nu te slabesc. Daca este ceva, te fac mai puternic, deoarece te ajuta sa te refaci si sa te descurci mai bine din stres si din alte provocari.

Pentru a economisi bani, nu intra in magazine. Nu fa cumparaturi nici macar dintr-un magazin online. Serios. Nu te ispiti.

 

Nu tine resentimente. Te inhiba si te impiedica sa mergi inainte. Cine a zis ca ura este pedeapsa proprie, nu a gresit deloc.

Oamenii urasc lucrurile pe care nu le inteleg. Nu fi ca ei. Poti in schimb sa dezolti empatie. Nu trebuie sa accepti credintele si opiniile altor persoane si nici nu trebuie sa iti fortezi propriile credinte, trebuie doar sa ai respect si sa iei lucrurile ca atare asa cum vin.

Calatorii. Umple-ti viata cu aventura. Calatoria iti largeste mintea si te ajuta sa devii mai constient de sine. Calatoria este unul dintre putinele lucruri din viata in care merita sa-ti investesti banii. Intradevar, in conditiile de astazi in plina pandemie , acest lucru este mai greu de realizat insa  totul se gaseste online daca chiar iti doresti sa  scapi din rutina zilnica.

Citeste mai mult. Mai multe carti  mai putin retelele sociale .

Fii amabil. Mereu. Ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie si nu se asteapta la nimic in schimb. Ofera si mergi mai departe.

Munceste din greu. Toata lumea isi doreste cele mai bune lucruri din viata, dar nu toti sunt dispusi sa depuna eforturi. Munceste din greu chiar si atunci cand altii nu fac asta. Lucrurile care merita pastrate necesita mult timp. Rabdare si perseverenta –  asta e secretul. 

 

toamna motive

Gaseste intotdeauna motive pentru a fi recunoscator. Gaseste lucrurile bune din orice situatie in care te aflii. Si aici  involuntare mintea mea  a zburat la o persoana foarte draga  mie , numele nu e important , care mi-a schimbat mult perceptiile in ultima perioada printr-o fraza atat de simpla : “multumesc in fiecare  zi ca sunt bine si ca cei dragi mie sunt bine”. E o propozitie ca oricare alta ,  insa in momentele  mele de cadere am realizat cat adevar a putut sa transmita. Incearca mereu sa gasesti acel ceva  pentru care sa fii recunoscator. Poate fi o persoana , un lucru , poate chiar si un catelus sau o pisicuta,chiar nu conteaza , dar cu siguranta intr-o sumedenie de lucruri rele se gaseste si ceva bun .  Si dupa ploaie iese curcubeul nu ?

Nu te mai compara cu ceilalti. Singura cu care ar trebui sa concurezi este persoana cu care ai fost ieri. Nu invidia pe cei din jur. Sarbatoreste cu ei succesele lor. Realizarile lor nu sunt esecurile tale.

Acum, ma gandesc ca e important sa ma uit la ce am invatat si sa fac un mic inventar. Nu ma refer la lucrurile pe care le consider sanatos de facut in general, ci la cele care chiar imi ghideaza viata. Unele sunt universal valabile, altele – mai putin.

Tot ce ai citit pana acum este doar prima parte din concluziile trase de mine . Interesat/a sa aflii mai multe ? Te invit AICI la partea a 2 a povestii .

laptop coffee notebook
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x