Cele 3 feluri de sare din bucataria mea

Daca ar fi sa aleg un ingredient care provoaca confuzie in mod sigur in retete, ar fi, in mod ciudat, cel mai simplu dintre toate: sarea. 

Sarea de bucatarie este denumirea populara a clorurii de sodiu. Cu totii stim deja ca sarea este daunatoare cand e consumata in exces, dar este ea de fapt buna pentru organism atunci cand o consumam in cantitati mici?
Sarea e o substanta chimica. Consumata in exces, produce mari probleme organismului: prea mult sodiu face ca rinichii sa nu mai lucreaza la capacitate maxima. Asadar, ce tipuri de sare sunt cele mai indicate si de ce?

sarea in bucatarie
sarea in bucatarie

De ce este sarea importanta in bucatarie

Sodiul, sub forma de sare comuna, este una dintre componentele minerale esentiale ale unei alimentatii sanatoase, ajutand organismul sa indeplineasca functii vitale.

O dieta echilibrata este bogata in minerale si vitamine si multe alimente sunt surse naturale de sodiu. Procentul de sare pe care il consumam din diferite alimente depinde de obiceiurile noastre alimentare individuale, dar de obicei aproximativ 20% din sare pe care o consumam provine din alimente care contin in mod natural sare.

De mii de ani, sarea a fost folosita pentru a conserva alimentele si pentru a imbunatati gustul. Este, de asemenea, folosit ca controler al culorii, liant, texturant si agent de control al fermentatiei.

Asezonare
In primul rand, sarea este folosita ca si condiment pentru a spori gustul alimentelor. Face alimentele fade, cum ar fi carbohidratii (paine, paste, etc.) gustoase si ajuta la scoaterea in evidenta a aromelor naturale din alte alimente.

Conservant
Sarea este un conservant natural important si a fost folosita de secole pentru a conserva carnea, pestele, produsele lactate si multe alte alimente.

In alimente, saramura deshidrateaza celulele bacteriene, modifica presiunea osmotica si inhiba dezvoltarea bacteriilor, ceea ce face ca alimentele sa dureze mai mult timp sa se strice.

Inhiba cresterea Clostridium botulinum, bacteria responsabila de toxiinfectiile alimentare grave – botulismul. Sarea ajuta la prelungirea prospetimii, facand alimentele mai sigure pentru mai mult timp.

Chiar si cu dezvoltarea refrigeratiei, acesta este un ajutor important pentru igiena alimentelor.

Agent de legare
Ca liant, sarea ajuta la extragerea proteinelor miofibrilare din carnurile procesate, legand carnea si reducand pierderile de gatit. De asemenea, creste solubilitatea proteinelor musculare.

Controler de culoare
Sarea promoveaza dezvoltarea culorii in alimente precum sunca, slanina si hotdogs. Folosita cu zahar si nitrati sau nitriti, sarea produce in carnea procesata o culoare care consumatorilor le place sa o vada.

Sarea sporeste culoarea aurie a crustei de paine prin reducerea distrugerii zaharului din aluat si cresterea caramelizarii.

Ajutor pentru textura
Ca ajutor pentru textura, sarea intareste glutenul din aluatul de paine, oferind granulatie, textura si rezistenta aluatului uniform, permitand aluatului sa se extinda fara a se rupe.

Imbunatateste fragezimea mezelurilor, cum ar fi sunca, prin promovarea legarii umiditatii de proteine. Ofera, de asemenea, o textura neteda si ferma carnurilor procesate. Sarea dezvolta duritatea caracteristica a crustei si ajuta la obtinerea unei consistente uniforme in branza.

Controlul fermentatiei
In produsele de panificatie, sarea controleaza fermentatia prin intarzierea cresterii bacteriilor, drojdiei si mucegaiurilor, prevenind fermentatia salbatica. Acest lucru este important pentru realizarea unui produs uniform si reducerea sanselor de bacterii daunatoare.

In cadrul branzei, sarea ajuta la asigurarea dominatiei florei dorite, controleaza rata de fermentatie a acidului lactic, ajutand la dezvoltarea aromei, a corpului si a texturii. In branzeturile precum stilton, de exemplu, acest lucru este in mare masura responsabil pentru gust si textura.

Mereu am grija de unde cumpar  sarea pentru a fi de calitate buna.  Recomand cu mare drag orice tip de sare de la Vegis.  De-a lungul timpului am testat  din mai multe parti,  dar numai la ei am gasit si de calitate superioara.

 

  1. Sare de masa (sare fina)
sare fina de masa
sare fina de masa

Sarea fina de masa este exact cum suna: sare fina. Cand apelam la sare, sarea de masa fina este ceea ce vrem sa spunem. Acest lucru este destul de standard printre cartile de bucate si alte surse de retete. De obicei cumpar sare fara iod, deoarece nu-mi place gustul slab amar adaugat de iodura. Deoarece sarea de masa are boabe fine, in forma uniforma, se impacheteaza dens si poate fi masurata cu precizie, asa ca o folosesc de fiecare data cand am nevoie de o cantitate precisa de sare.

 Ce este: sare fina, numita si sare de masa sau sare obisnuita

Cum o folosesc: pentru a condimenta cu precizie. In orice reteta care solicita sare. Retete de copt. Orice reteta in care sarea trebuie masurata indeaproape.

Ceea ce conteaza (si ce nu): acesta este un urias imens pe care il am: cand retetele solicita „sare de mare fina”. Denumirea de „sare de mare” este complet lipsita de sens atunci cand vine vorba de sare de masa. Odata ce sarea este atat de fina, cele mai multe, daca nu toate, impuritatile au fost eliminate, iar produsul este clorura de sodiu pura. Indiferent daca a venit direct de la mare sau de la o mina (o mina care a fost la un moment dat o mare antica), termenul sare de „mare” in acest caz este complet lipsit de sens. Sarea de mare nu este mai pura, mai sanatoasa sau mai buna pentru tine. Sarea de masa este sare de masa, din punct de vedere chimic, mai ales atunci cand se compara sarea neiodata cu sarea iodata.

 

  1. Sare kosher grosiera
sare kosher grosiera
sare kosher grosiera

Aproape toata sarea este kosher. Motivul pentru care sarea „kosher” isi are numele, totusi, nu se datoreaza liniilor directoare dietetice evreiesti, ci rolului sau in kosher. Sarea kosher a fost folosita pentru a ajuta la eliminarea sangelui din carne, inainte ca, carnea kosher sa devina mai disponibila comercial.

 Factorul de identificare al sarii kosher este ca este gros sau grosier, desi eu intotdeauna spun „sare kosher grosiera” doar pentru a adauga un alt strat de specificitate. De ce am sare kosher in bucatarie? Pentru ca este groasa si usor de vazut cand o aplic cu mana.

 Ce este: sare kosher grosiera

Cum o folosesc: pentru a condimenta vizual sau pentru a gusta. Pentru sararea alimentelor atunci cand nu am nevoie de o masurare precisa, ci vreau doar sa condimentez mancarea. Sarea Kosher este aspra si mare si usor de presarat; spre deosebire de sarea fina, vad cand am presarat suficiente cristale de sare kosher mari pe o friptura sau legume fierte.

Ceea ce conteaza (si ce nu): Exista o gama larga de grosierie in marcile de sare kosher. De aceea nu trebuie utilizat in retete in care este necesara o precizie reala. Daca o reteta necesita sare kosher, aceasta trebuie sa specifice o gama si sa te incurajeze sa condimentezi dupa gust. Si din nou, la fel ca sarea de masa de mai sus, sarea este sare. „Sarea de mare” sau vreo diferenta in machiajul chimic nu exista niciun avantaj intre sarea kosher si sarea de masa. Diferentele sunt doar in forma si dimensiunea bobului.

 

  1. Sare de finisare fulgi
fulgi de sare
fulgi de sare

Sarea de finisare cu fulgi este al treilea tip de sare pe care o pastrez in bucataria mea. Exista sute de optiuni de gasit aici. Spre deosebire de sarea de masa si sarea kosher, care au chiar forme cristalelor lor, sarea de finisare a fost lasata sa formeze cristale aspre, plate sau tepoase, care sunt neasteptate si adesea fulgi intr-un mod foarte delicios. Sarea de finisare este folosita ca ultima atingere absoluta in vasele in care fulgii de sare inegali si imprevizibili creeaza explozii mici de aroma sarata.

Ce este: sare de mare in forma de fulgi

Cum o folosesc: pentru a condimenta un fel de mancare final. Ca ultima atingere finala pentru salate, carne si cereale, plus deserturi sarate.

Ce conteaza (si ce nu): La fel ca sarea de masa si sarea kosher, sarea fulgioasa este de obicei clorura de sodiu pura, desi poti gasi cateva variatii mici de culoare si aroma in sarurile exotice din intreaga lume, care au inca unele minerale si impuritati incluse. . Orice afirmatie privind beneficiile asupra sanatatii a acestor minerale este extrem de dubioasa, dar uneori vei gasi aromele si culorile interesante, un plus luxos la anumite alimente.

Ce fel de sare pastrezi in bucataria ta? Exista saruri speciale sau exotice de finisare pe care le iubesti in mod special?

saruri in bucatarie

Nota: Este posibil sa castig un comision atunci cand cumparati prin accesarea link-urilor de afiliere de pe site-ul meu, fara costuri suplimentare pentru dvs. Acest lucru nu afecteaza independenta mea editoriala.

Imi place mancarea buna la nebunie, de aceea iubesc sa gatesc Ador felurile de mancare bine gatite, special pentru nevoile si pe gustul meu. Acasa imi gatesc tot ce am pofta si imi place sa mananc sanatos. In plus, am primit foarte multe complimente pentru mancarurile pe care le-am gatit pentru familia mea si pentru prieteni.

Da, imi place sa fiu eu. Fiecare om este unic in felul sau. Eu sunt fericita ca sunt EU cu tot ceea ce tine de mine si ma face unica. Ma simt excelent in pielea mea si nu mi-as dori vreodata sa fiu altcineva decat cea care sunt acum. Si ador sa fiu ceea ce ma face sa fiu eu.

Written by Cristiana

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x